Hopp til innhold

Pære for de sære

En eksklusiv pæreterte med nøtter og anis som passer for de kresne.

Pæreterte
Foto: Pernille Wroldsen / NRK

Du trenger:

1,2 kg gode faste modne pærer

3 ss smør

4 ss sukker

1 vaniljestang, splittet

1 ss sitronsaft

1 ts malt anis

2 ss pærebrennvin/likør

50 g macadamianøtter, hakket 

Mørdeig:

200 g mel

100 g kaldt meierismør

1 ss melis

2 eggeplommer

2 ss vann

1 eggehvite til pensling

Pæreterte
Foto: Pernille Wroldsen / NRK

Slik gjør du:

Skjær smøret i terninger og ha det i en food processor sammen med melet. Kjør det raskt sammen til en smuldrete masse. Tilsett eggeplommer, melis og vann. Kjør deigen raskt sammen. Pakk mørdeigen inn i plastfilm og la den hvile i kjøleskapet mens du lager fyllet.

Skrell pærene, del dem i to og fjern kjernehuset med et kulejern eller en teskje. Del pærene i 1 cm tykke båter og ha dem over i en romslig panne. Tilsett smør, sukker, anis, sitronsaft og vaniljestang.

Varm opp over middels varme og la pærene syde i 15- 20 minutter til de er møre men ikke most. Bland inn pærelikør, sett pannen til side og la blandingen bli avkjølt.Varm ovnen til 180 grader og la det stå et stekebrett inne i ovnen.

Kjevl ut og kle en 25 -27 cm stor terteform (løs bunn) med mørdeigen. Dekk til evt. sprekker og hull med avskjæret. Pensle tertebunnen med eggehvite og fyll den med pærene. Bruk en hulløse el.l. så du ikke får med pæresaften.

Dryss over hakkede nøtter. Sett terten på det varme brettet og stek i 30 minutter til den blir gyllen og fin. Kok i mellomtiden pæresaften inn til sirupskonsistens. Senk ovnstemperaturen til 160 grader, hell pæresirupen over terten og stek videre i 5-10 minutter.

Avkjøl terten i formen og server den lunken med is, krem eller tykk yoghurt.

Tips:

Høvl over hvit sjokolade før servering. Macadamianøtter kan erstattes med mandler. Ferdigkjøpt mørdeig kan brukes for å spare tid.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters