NRK Meny
Normal

Pære for de sære

En eksklusiv pæreterte med nøtter og anis som passer for de kresne.

Pæreterte
Foto: Pernille Wroldsen / NRK

Du trenger:

1,2 kg gode faste modne pærer

3 ss smør

4 ss sukker

1 vaniljestang, splittet

1 ss sitronsaft

1 ts malt anis

2 ss pærebrennvin/likør

50 g macadamianøtter, hakket 

Mørdeig:

200 g mel

100 g kaldt meierismør

1 ss melis

2 eggeplommer

2 ss vann

1 eggehvite til pensling

Pæreterte
Foto: Pernille Wroldsen / NRK

Slik gjør du:

Skjær smøret i terninger og ha det i en food processor sammen med melet. Kjør det raskt sammen til en smuldrete masse. Tilsett eggeplommer, melis og vann. Kjør deigen raskt sammen. Pakk mørdeigen inn i plastfilm og la den hvile i kjøleskapet mens du lager fyllet.

Skrell pærene, del dem i to og fjern kjernehuset med et kulejern eller en teskje. Del pærene i 1 cm tykke båter og ha dem over i en romslig panne. Tilsett smør, sukker, anis, sitronsaft og vaniljestang.

Varm opp over middels varme og la pærene syde i 15- 20 minutter til de er møre men ikke most. Bland inn pærelikør, sett pannen til side og la blandingen bli avkjølt.Varm ovnen til 180 grader og la det stå et stekebrett inne i ovnen.

Kjevl ut og kle en 25 -27 cm stor terteform (løs bunn) med mørdeigen. Dekk til evt. sprekker og hull med avskjæret. Pensle tertebunnen med eggehvite og fyll den med pærene. Bruk en hulløse el.l. så du ikke får med pæresaften.

Dryss over hakkede nøtter. Sett terten på det varme brettet og stek i 30 minutter til den blir gyllen og fin. Kok i mellomtiden pæresaften inn til sirupskonsistens. Senk ovnstemperaturen til 160 grader, hell pæresirupen over terten og stek videre i 5-10 minutter.

Avkjøl terten i formen og server den lunken med is, krem eller tykk yoghurt.

Tips:

Høvl over hvit sjokolade før servering. Macadamianøtter kan erstattes med mandler. Ferdigkjøpt mørdeig kan brukes for å spare tid.

Kulturstrøm

  • Han blir Hercule Poirot

    John Malkovich tar på seg rollen som den verdenskjente belgiske detektiven Poirot når BBC spiller inn en ny versjon av «Mord etter alfabetet» av Agatha Christie. Også “Harry Potter” stjernen Rupert Grint er med når innspillingene starter i juni, skriver Variety David Suchet, som spilte detektiven i 24 år, fortalte i et intervju med The Telegraph at å avslutte rollen var noe av det tyngste han hadde gjort i sitt liv.

    John Malkovitch
    Foto: ANDER GILLENEA / AFP