Hopp til innhold

P2-lytternes romanpris til Olaug Nilssen

NRK P2s jury mener at romanen om den autistiske gutten Benjamin, som skal få plass på institusjon, var fjorårets beste roman.

Olaug Nilssen

Det er mange temaer jeg ikke er ferdig med å skrive om rundt det å være pårørende til et utviklingshemmet barn, sier Olaug Nilssen, vinner av P2-lytternes romanpris.

Foto: Bent René Synnevåg / Samlaget

Den 43 år gamle vestlendingen gikk helt til topps i NRK P2s årlige litteraturkåring med sin roman «Yt etter evne, få etter behov».

En jury bestående av utplukkede lesere diskuterte seg fram til vinneren for åpen mikrofon.

– Jeg ble rørt, glad og overrasket over å vinne prisen, sier Nilssen, som har pleid å følge med på kåringen av P2-lytternes romanpris, helt siden før hun selv ble forfatter.

– Jeg liker godt å diskutere bøker, og jeg kjenner meg veldig igjen i måten juryene diskuterer på. Jeg elsker å dykke ned i ting og plukke det fra hverandre. På grunn av pandemien er diskusjonen rundt bøker mer overført til sosiale medier, og der må jeg nesten legge bånd på meg selv når jeg diskuterer bøker, sier hun og ler.

Medrivende

Juryen mente blant annet at Olaug Nilssen skriver «fantastisk godt», at det er mye humor, selv om temaet er alvorlig, at romanen var medrivende og at den sier noe viktig om dagens samfunn og hvordan man takler utfordringer som overgår evnene man har.

Hør juryens diskusjon av «Yt etter evne, få etter behov»:

NRKs litteraturkritiker Marta Norheim omtalte romanen som «en knallsterk roman om hva som skjer når behovet sprenger alle rammer».

«Yt etter evne, få etter behov» handler om autistiske Benjamin, det språkløse midtpunktet i en storfamilie som må takle hverdagen som best de kan. Tematikken er en forlengelse av «Tung tids tale», som Nilssen vant Brageprisen for i 2017. Der skriver hun om sin egen opplevelse rundt det å være mor til et barn med regressiv autisme.

Nilssen sier at hun har tro på at man som forfatter skriver om det man selv kjenner best til.

– Dessuten er det mange ting i vår tid jeg kan kommentere på den måten. Mye av akkurat den relasjonen kan overføres til andre relasjoner i samfunnet. Det å være sterke overfor dem som trenger hjelp, sier hun.

Mer av samme tematikk

Hun sier at vi stadig får høre at velferdsstaten er under press, og det klarer hun ikke å forstå som politisk sannhet.

– Men samtidig er det en sannhet folk i vår situasjon kjenner på kroppen. Det er ikke så opplagt at man får den hjelpen man har krav på. Selv om det høres teit ut, så forholder jeg meg til det samfunnet vi lever i når jeg skriver.

– Hvor går du videre nå?

– Det er noen mindre prosjekter på gang som jeg ikke kan si så mye om. Men jeg går og brygger på en romanidé. Det er i forlengelse av samme tematikk som «Tung tids tale» og «Yt etter evne, få etter behov». Det er mange temaer jeg ikke er ferdig med å skrive om rundt det å være pårørende til et utviklingshemmet barn, som etter hvert begynner å bli voksent, sier Nilssen.

Dette var de fem andre nominerte til P2-lytternes romanpris:

 • «Jerv» av Ida Fjeldbraaten
 • «Heroin chic» av Maria Kjos Fonn
 • «Oppskrittingen av et indre landskap» av Terje Holtet Larsen
 • «Tollak til Ingeborg » av Tore Renberg
 • «Det uferdige huset» av Lars Amund Vaage

Her kan du se Wikipedias liste over tidligere vinnere.

Forfatter Olaug Nilssen om et barn som mister språket og som trenger ekstra omsorg. En selvbiografisk bok med mors fortvilte historie. En roman som ble berømmet med Bragepris. 
Et aktuelt og dyptpløyende intervjuprogram. Hver uke inviterer programleder Ole Torp en aktuell gjest til å sitte i stolen.

Forfatter Olaug Nilssen om et barn som mister språket og som trenger ekstra omsorg. En selvbiografisk bok med mors fortvilte historie. En roman som ble berømmet med Bragepris. Et aktuelt og dyptpløyende intervjuprogram. Hver uke inviterer programleder Ole Torp en aktuell gjest til å sitte i stolen.

Kulturstrøm

 • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

  Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

  Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

  Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

  Husjomfru av Edvard Hoem
 • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

  Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

  I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

  Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

  Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

  Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

  Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
  Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
 • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

  I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

  Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

  15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

  I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

  – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

  – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

  Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

  – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

  Arrangementet er i regi av Bodø2024.

  – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

  Tungtvann opptrer på operaen 15. september
  Foto: Tarjei Krogh