Hopp til innhold

P2-lytternes romanpris til Olaug Nilssen

NRK P2s jury mener at romanen om den autistiske gutten Benjamin, som skal få plass på institusjon, var fjorårets beste roman.

Olaug Nilssen

Det er mange temaer jeg ikke er ferdig med å skrive om rundt det å være pårørende til et utviklingshemmet barn, sier Olaug Nilssen, vinner av P2-lytternes romanpris.

Foto: Bent René Synnevåg / Samlaget

Den 43 år gamle vestlendingen gikk helt til topps i NRK P2s årlige litteraturkåring med sin roman «Yt etter evne, få etter behov».

En jury bestående av utplukkede lesere diskuterte seg fram til vinneren for åpen mikrofon.

– Jeg ble rørt, glad og overrasket over å vinne prisen, sier Nilssen, som har pleid å følge med på kåringen av P2-lytternes romanpris, helt siden før hun selv ble forfatter.

– Jeg liker godt å diskutere bøker, og jeg kjenner meg veldig igjen i måten juryene diskuterer på. Jeg elsker å dykke ned i ting og plukke det fra hverandre. På grunn av pandemien er diskusjonen rundt bøker mer overført til sosiale medier, og der må jeg nesten legge bånd på meg selv når jeg diskuterer bøker, sier hun og ler.

Medrivende

Juryen mente blant annet at Olaug Nilssen skriver «fantastisk godt», at det er mye humor, selv om temaet er alvorlig, at romanen var medrivende og at den sier noe viktig om dagens samfunn og hvordan man takler utfordringer som overgår evnene man har.

Hør juryens diskusjon av «Yt etter evne, få etter behov»:

NRKs litteraturkritiker Marta Norheim omtalte romanen som «en knallsterk roman om hva som skjer når behovet sprenger alle rammer».

«Yt etter evne, få etter behov» handler om autistiske Benjamin, det språkløse midtpunktet i en storfamilie som må takle hverdagen som best de kan. Tematikken er en forlengelse av «Tung tids tale», som Nilssen vant Brageprisen for i 2017. Der skriver hun om sin egen opplevelse rundt det å være mor til et barn med regressiv autisme.

Nilssen sier at hun har tro på at man som forfatter skriver om det man selv kjenner best til.

– Dessuten er det mange ting i vår tid jeg kan kommentere på den måten. Mye av akkurat den relasjonen kan overføres til andre relasjoner i samfunnet. Det å være sterke overfor dem som trenger hjelp, sier hun.

Mer av samme tematikk

Hun sier at vi stadig får høre at velferdsstaten er under press, og det klarer hun ikke å forstå som politisk sannhet.

– Men samtidig er det en sannhet folk i vår situasjon kjenner på kroppen. Det er ikke så opplagt at man får den hjelpen man har krav på. Selv om det høres teit ut, så forholder jeg meg til det samfunnet vi lever i når jeg skriver.

– Hvor går du videre nå?

– Det er noen mindre prosjekter på gang som jeg ikke kan si så mye om. Men jeg går og brygger på en romanidé. Det er i forlengelse av samme tematikk som «Tung tids tale» og «Yt etter evne, få etter behov». Det er mange temaer jeg ikke er ferdig med å skrive om rundt det å være pårørende til et utviklingshemmet barn, som etter hvert begynner å bli voksent, sier Nilssen.

Dette var de fem andre nominerte til P2-lytternes romanpris:

  • «Jerv» av Ida Fjeldbraaten
  • «Heroin chic» av Maria Kjos Fonn
  • «Oppskrittingen av et indre landskap» av Terje Holtet Larsen
  • «Tollak til Ingeborg » av Tore Renberg
  • «Det uferdige huset» av Lars Amund Vaage

Her kan du se Wikipedias liste over tidligere vinnere.

Forfatter Olaug Nilssen om et barn som mister språket og som trenger ekstra omsorg. En selvbiografisk bok med mors fortvilte historie. En roman som ble berømmet med Bragepris. 
Et aktuelt og dyptpløyende intervjuprogram. Hver uke inviterer programleder Ole Torp en aktuell gjest til å sitte i stolen.

Forfatter Olaug Nilssen om et barn som mister språket og som trenger ekstra omsorg. En selvbiografisk bok med mors fortvilte historie. En roman som ble berømmet med Bragepris. Et aktuelt og dyptpløyende intervjuprogram. Hver uke inviterer programleder Ole Torp en aktuell gjest til å sitte i stolen.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober