Hopp til innhold

Oscar-nominert syrer nektes innreise til USA

Khaled Khatib står bak en Oscar-nominerte dokumentar om det frivillige hjelpekorpset Syrian Civil Defense. Nå nektes han innreise til USA.

Protesterer mot innreiseforbudet

PROTESTER: President Donald Trumps innreiseforbud møtte store protester. Her fra en demonstrasjon i New York.

Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Den 21 år gamle syreren Khaled Khatib filmet mesteparten av materialet og er selv blant hovedpersonene i den britiske Netflix-filmen "The White Helmets".

Den 40 minutter lange dokumentaren om frivillige som risikerer egne liv for å berge sivile i ruinene av det krigsherjede Aleppo, er nominert til Oscar i kategorien kortdokumentar.

Filmen regnes som et av britenes største Oscar-håp på søndagens utdeling, skriver BBC.

  • Les også:

Er hjelpearbeider

– Hvis vi vinner denne prisen vil det vise folk i Syra at folk over hele verden støtter dem. Det vil gi mot til alle de frivillige som hver dag våkner opp og springer mot bombene, sa Khatib i et tidligere intervju med CNN.

Khatib er selv hjelpearbeider i hjelpekorpset Hvite hjelmer og bidro med videomateriale til filmskaperne. Han skulle etter planen ha fløyet fra Tyrkia til USA lørdag for å delta på Oscar-utdelingen.

Hadde USA-visum

Khateeb hadde fått visum til USA, men rett før han fikk gått ombord på flyet, ga amerikanske myndigheter beskjed om at de hadde funnet såkalt fravikende informasjon om Khatib, ifølge Ap.

Betegnelsen er bred og brukes om alt fra terrorforbindelser til avvik knyttet til reisedokumenter.

"The White Helmets" er regissert av Orlando van Einsiedel og har vært vist på en rekke filmfestivaler. I desember ble det kjent at George Clooney planlegger å lage fiksjonsfilm av dokumentaren.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters