NRK Meny
Normal

Oppfordrer til boikott av ny Emmerich-film

Regissør Roland Emmerich opplever kraftig kritikk fra LHBT-miljøet i USA etter at traileren til hans nye film «Stonewall» ble sluppet tidligere denne uken.

Roland Emmerich

I HARDT VÆR: Filmregissør Roland Emmerich blir kraftig kritisert av LHBT-miljøet i USA etter at traileren til hans nye film om Stonewall-opptøyene ble sluppet tidligere denne uken.

Foto: Charley Gallay / Afp

Den tyskfødte filmregissøren Roland Emmerich er mest kjent for katastrofefilmer som «The Day After Tomorrow» og «2012», men i hans nye film «Stonewall» er handlingen en helt annen.

Regissøren, som selv er åpent homofil, har laget en film basert på Stonewall-opptøyene som fant sted i New York i 1969, der lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBT) kjempet mot politiet.

Traileren til filmen ble sluppet tidligere denne uka og Emmerich blir nå kraftig kritisert av LHBT-samfunnet for sin representasjon av den historiske hendelsen, og anklages for å utelate fargede og latinske transpersoner. Det skriver The Guardian.

– Filmen er et slag i ansiktet på dem som deltok i opptøyene.(...) Den er en fornærmelse til LHBT-miljøet, skriver Amy Walker på nettstedet Planettransgender.

En historisk hendelse

Stonewall-opptøyene blir av mange i LHBT-miljøet ansett for å være den viktigste enkelthendelsen som ledet opp til den homofile frigjøringsbevegelsen og kampen for LHBTs rettigheter i USA.

Skuespiller Jonathan Rhys Meyers spiller hovedrollen som den fiktive hvite homofile mannen Danny, og representeres i traileren som en av hovedpersonene bak opptøyene.

I virkeligheten var det den fargede drag queenen Marsha P. Johnson og transpersonen Silvia Rivera som startet opptøyene.

Laster Twitter-innhold

– Berettiget

Brita Møystad Engseth

GLEDER SEG: Nestleder i LLH, Brita Møystad Engseth, mener kritikken mot «Stonewall»-traileren er berettiget, men gleder seg til å se filmen.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Filmviter og nestleder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), Brita Møystad Engseth, sier kritikken er berettiget.

– Kritikken er forståelig og helt på sin plass. Du trenger ikke en hvit man for å skape sympati i film lenger, sier Møystad Engseth.

– På den andre siden er dette et produkt som skal selge til alle, og da har de vel tenkt at de må ha med denne fyren fra Midtvesten, fortsetter hun.

Underskriftskampanje

Det er også startet opp en underskriftskampanje for å boikotte filmen, og fredag kveld har over 15.000 personer skrevet under.

Møystad Engseth selv gleder seg til å se filmen.

– Jeg håper filmen er mer nyansert enn det traileren er, selv om man sikkert vil sitte å juble underveis i kinosalen. Emmerich er kjent for å skape store og enkle følelser med filmene sine, sier hun.

Facebookinnlegg

Facebookstatus Roland Emmerich

BER FOLK VENTE: Roland Emmerich gikk ut på Facebook og ba folk vente til filmen er på kino til å kritisere den.

Foto: Skjermdump Facebook

Roland Emmerich la torsdag ut et Facebookinnlegg der han sier filmen er hans kjærlighetsprosjekt og ber publikum vente til den er på kino med å kritisere hvordan hendelsen blir portrettert.

Han sier filmen vil ære både Marsha P. Johnson, Sylvia Rivera og resten av folket som kjempet for like rettigheter for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

– Vi er alle like i vår kamp for aksept, skriver han.