Øl for søppel på Roskilde

Søppelplukking kan få ny status når reisekassa er bunnskrapt.

Søppel på Roskilde.

Søpla flyter på Roskilde.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Den som sover synder ikke - på Roskilde.

Den som sover synder ikke - på Roskilde.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Les også: Undervannskonsert på Roskilde

Les også: Utfordrer teltlivet

Hvordan blir festivalværet i Roskilde? Sjekk på yr.no!

Alt om Roskildefestivalen 2007!

Alt om SOMMERENS FESTIVALER!

Hvert år holder Roskildefestivalen på å drukne i søppel. Særlig campingområdene har en tendens til i å ende opp med forvridde engangsstoler, spyferske soveposer og spjærede partytelt, alt dandert med glinsende engangsgriller og nedtrødde ølkapsler.

Totalt beregner Roskildeledelsen at de må behandle 900 tonn med søppel under og etter festivalen. Dette inkluderer da ikke toalettavfall.

Populære jobber

Roskilde bruker flere hundre frivillige på å renske opp søpla. Skraldeplukker-jobbene er de mest populære. Noen hundre medarbeidere arbeider med dette etter at festivalen er over. Ventelistene er lange for å bli skraldeplukker.

Men i år lar festival publikum gjøre butikk på søpla. De aller flittigste innsamlerne kan vinne backstagepass til Orange Scene og billetter til neste års festival. Men er man bare sånn passe arbeidsom, får man også lønn for strevet.

Én pils per sekk

For hver sekk søppel man klarer å fylle, får man en iskald pils i gevinst. Og skulle man være litt lei øl når søndagen kommer, kan man få en kald økologisk kakao i stedet.

Det er øl-produsenten Tuborg som dekker utgiftene til øl.

Festivalledelsen ønsker å gjøre deltakerne mer miljøbevisste. En hyggelig bieffekt blir at søppelkonkurransen vil bidra kraftig til det store opprydningsarbeidet som hvert år må gjøres etter at festivalen er over.

 

Pantekø på Roskilde.

Pantekø på Roskilde. I år blir det også øl-for-søppel-kø.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Kulturstrøm

 • Filmkritikerprisen 2021 utdelt

  Filmkritikerprisen 2021 for fjorårets beste norske langfilm går til «Kunstneren og tyven», regissert av Benjamin Ree. Prisen ble overrakt vinneren under Norsk filmkritikerlags årsmøte. Vinenren er kåret etter avstemning blant lagets rundt 90 medlemmer.

 • Kanye West får godkjent navnebytte

  En av verdens mest kjente rappere Kanye West (44) har fått innvilget sin søknad om å endre navnet sitt.

  Fra nå av heter han ikke Kanye West, men Ye.

  Navnet har blitt brukt som navn på både musikkalbum og Twitter-konto, men har ikke vært hans juridiske og offisielle navn tidligere.

  En av begrunnelsene til navnebytte er fordi han mener at «ye» er det mest brukte ordet i bibelen, og skal bety «deg».

  Ye
  Foto: Angela Weiss / AFP
 • Tanum bokhandel forsvinner helt

  Cappelen Damm legger nå også ned nettbokhandelen tanum.no, som var det siste som var igjen av bokhandlerkjeden som ble startet i 1832. En for dyr satsing på bokhandel på Oslo Lufthavn endte med salg av fire butikker, skriver Bok365. Før nyttår solgte forlaget også flaggskipsbutikken på Karl-Johan.