Hopp til innhold

Øl for søppel på Roskilde

Søppelplukking kan få ny status når reisekassa er bunnskrapt.

Søppel på Roskilde.

Søpla flyter på Roskilde.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Den som sover synder ikke - på Roskilde.

Den som sover synder ikke - på Roskilde.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Les også: Undervannskonsert på Roskilde

Les også: Utfordrer teltlivet

Hvordan blir festivalværet i Roskilde? Sjekk på yr.no!

Alt om Roskildefestivalen 2007!

Alt om SOMMERENS FESTIVALER!

Hvert år holder Roskildefestivalen på å drukne i søppel. Særlig campingområdene har en tendens til i å ende opp med forvridde engangsstoler, spyferske soveposer og spjærede partytelt, alt dandert med glinsende engangsgriller og nedtrødde ølkapsler.

Totalt beregner Roskildeledelsen at de må behandle 900 tonn med søppel under og etter festivalen. Dette inkluderer da ikke toalettavfall.

Populære jobber

Roskilde bruker flere hundre frivillige på å renske opp søpla. Skraldeplukker-jobbene er de mest populære. Noen hundre medarbeidere arbeider med dette etter at festivalen er over. Ventelistene er lange for å bli skraldeplukker.

Men i år lar festival publikum gjøre butikk på søpla. De aller flittigste innsamlerne kan vinne backstagepass til Orange Scene og billetter til neste års festival. Men er man bare sånn passe arbeidsom, får man også lønn for strevet.

Én pils per sekk

For hver sekk søppel man klarer å fylle, får man en iskald pils i gevinst. Og skulle man være litt lei øl når søndagen kommer, kan man få en kald økologisk kakao i stedet.

Det er øl-produsenten Tuborg som dekker utgiftene til øl.

Festivalledelsen ønsker å gjøre deltakerne mer miljøbevisste. En hyggelig bieffekt blir at søppelkonkurransen vil bidra kraftig til det store opprydningsarbeidet som hvert år må gjøres etter at festivalen er over.

 

Pantekø på Roskilde.

Pantekø på Roskilde. I år blir det også øl-for-søppel-kø.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters