Hopp til innhold

Teltplugg til tusen

Byttet bort teltplugg - fikk kr. 5000 igjen.

Slå inn teltpluggen

NYTTIG: Men at en teltpluggs verdi raskt kan økes til 5000 kroner er likevel en bragd.

Foto: Ellinor Hansen / NRK

Alt om: Roskildefestivalen

Send inn dine festivalbilder!

 

Roskilde - kjøpere av gitar

'FANATISKE' FANS: Og med innsamlingsglød og et gult iglotelt (inkl. pant) fikk de det siste tilslaget på budrunden.

Foto: Uffe Frandsen / Roskilde Festival

Vel sto teltene urolig under årets Roskildefestival, men en teltplugg klarte likevel å stige voldsomt i verdi i løpet av de få regnfulle dagene.

Rettferdig byttehandel

Festivalen hadde fair trade som humanitært fokus, og den ble derfor åsted for en ganske omfattende byttelek, skriver festivalen i en pressemelding.

Roskilde Festivalradio begynte med en enkelt teltplugg og begynte deretter å bytte til seg andre gjenstander. Målet var å få verdiene til å øke for hvert bytte.

Underveis gikk ruten innom wienerbrød, cd-er og dvd-filmer, før de til slutt satt med en gitar.

"Fanatikere" høynet

Den var kanskje ikke så mye verdt, men da gitarist Joshua Homme i Queens of the Stone Age (QOTSA) signerte den steg interessen betraktelig og Tuborg valgte å by 5000 danske kroner.

"Fanatiske" QUOTSA-fans som var til stede på festivalen plukket derimot opp hansken. De fikk også samlet inn 5000 kroner, men høynet i tillegg med et gult iglotelt fylt med pantbare flasker og bokser. Og budet sto.

De 5000 kronene (pluss pant) ble deretter donert til organisasjonen Humantohuman.

Canadisk idé?

Byttehandel har alltid vært en viktig del av menneskets historie, men muligens har Roskildes Festivalradio latt seg inspirere av canadiske Kyle MacDonald.

I 2005 begynte han med en liten rød binders og en blogg. .

Ett år og fjorten bytter senere satt han igjen med et hus.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober