Hopp til innhold

Nytt platecover viser Listhaug med gjensydd munn og laserøyne

Frp-nestleder Sylvi Listhaug portretteres med gjensydd munn og laserøyne på platecoveret til en ny punkutgivelse. – Hun har nærmest blitt et ikon, sier Svein Tore Bergestuen.

Platecover Punk i Norge 2018

PUNK:Plateselskapet Fucking North Pole Records bruker et kontroversielt bilde av Sylvi Listhaug som cover på sin nye utgivelse.

Foto: Fucking North Pole Records

I dag gis «Punk i Norge 2018» ut. Plata er den første i en serie der plateselskapet Fucking North Pole Records vil vise frem all den flotte punken som lages i Norge i dag.

På platecoveret vises Frp-nestleder Sylvi Listhaug med gjensydd munn og laserstråler ut av øynene.

– Jeg synes hun er skummel, rett og slett. Litt sånn romvesen-aktig, sier kunstneren som står bak bildet, Kari Westegaard, til NRK.

Platecover Punk i Norge 2018

SAMLING: Plata «Punk i Norge 2018» skal være en samling av den beste punken i Norge i 2018.

Foto: Fucking North Pole Records

Westegaard understreker at dette er en reaksjon på Listhaugs virke som politiker.

– Vi har ikke angrepet barna hennes, her angriper vi det hun har gjort som politiker, sier hun.

Men nøyaktig hva med hennes politikk er det du vil angripe?

– Jeg satt og så på Dagsrevyen rundt den tiden hun gikk av som minister. Der klarte hun å stå foran et samlet pressekorps og si at hun ble kneblet. Og dette sier hun på Dagsrevyen! Jeg ble rett og slett provosert, sier Westegaard.

– Synes du det er greit å vise frem en kjent norsk politiker på denne måten?

– Nei, alle er ikke fritt vilt. Men innholdet på plata, og da spesielt tekstene, er i takt med coveret. Det er viktig at man tør å kritisere også de som er store og populære. Jeg synes ikke litt synd på politikerne, de har valgt den jobben selv.

Sylvi Listhaug har gjennom sin rådgiver Espen Teigen fortalt NRK at hun ikke vil gi noen kommentar til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sylvi Listhaug Making a Martyr

MAKING A MARTYR: Bildet av Sylvi Listhaug ble malt av kunstneren AFK, og ble senere solgt for over 300.000 kroner.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

Naken og korsfestet

Platecoveret som gis ut i dag er langt fra første gang Sylvi Listhaug har blitt brukt som mål i populærkulturen.

Natt til andre påskedag i år malte gatekunstneren AFK bildet «Making a martyr» på en vegg i Bergen. Maleriet viser en naken og korsfestet Sylvi Listhaug over et blomsterbed, og var også en reaksjon på at Listhaug sa at ytringsfriheten hennes ble kneblet.

– Jeg har selvsagt ikke et ønske om å korsfeste Sylvi Listhaug. Bildet er ment som en kommentar på hennes retorikk, sa kunsteren den gangen.

Bildet ble først solgt for 300.000 kroner, og torsdag kveld denne uken ble bildet solgt på nytt for 500.000 kroner.

Brukes som fan-kunst

Tidligere i år var Listhaug avbildet som budeie på en helside i Vårt Land. Avistegningen, som heter «Sylvi of Norway», er tegnet av illustratøren Kjetil Niklas Fornes.

Sylvi of Norway

SYLVI OF NORWAY: Bildet er tegnet som kritikk av Listhaug, men har også endt opp som fan-kunst for Listhaug-tilhengere.

– Bildet skulle være en reaksjon på Listhaugs retorikk. Det handlet litt om innvandring, selvfølgelig, sier Fornes.

– Men hvorfor akkurat Listhaug? Det finnes nok av innvandringskritiske politikere i Norge som bruker den samme retorikken.

– Jeg tegner henne fordi hun er skummel. Og hun synes godt, så det er det mulig å nå ut med et budskap, sier illustratøren.

Men der punk-coveret og maleriet i Bergen var tydelige, var kritikken litt mer skjult i Fornes' bilde. Det har ført til at bildet også har blitt populært også blant dem som liker Listhaug.

– Mange av hennes tilhengere bruker dette bildet som fan-kunst nå. Hva synes du om det?

– Det er litt tragikomisk. jeg synes det er dumt at de ikke ser dobbeltbetydningen. Men jeg synes egentlig bare det viser kunnskapsløshet, som også er farlig, sier Fornes.

«The winner takes it all»

Kommunikasjonseksperten Svein Tore Bergestuen, som også kjenner Listhaug godt fra politikken, er ikke overrasket over hennes popularitet.

– The winner takes it all, sier Bergestuen.

– Vinneren i denne sammenhengen er den som er mest synlig, skaper mest debatt og sinte folk.

Svein Tore Bergestuen, TVNorge

IKON: Svein Tore Bergestuen mener at Sylvi Listhaug har blitt et ikon både for motstandere og tilhengere.

Foto: Daniel Eriksen / NRK

Bergestuen understreker også at kunstnere ofte befinner seg på venstresiden i politikken.

– Sylvi Listhaug er en av de mest kontroversielle og synlige politikerne i vår tid. Nærmest et ikon, for både tilhengere og motstandere. Slike karakterer har alltid blitt brukt i kunsten, nettopp av den grunn. I tillegg har kunstere tradisjonelt sin tilhørighet blant radikale, og har derfor ingen skrupler med å bruke henne i sine verk eller populærkultur, sier han.

Kulturstrøm

 • Martin Scorsese fikk æres-Gullbjørn i Berlin

  Mesterregissøren Martin Scorsese (81) uttrykte optimisme for filmens fremtid da han fikk en Æres-Gullbjørn i Berlin tirsdag kveld.

  – Jeg tror ikke den er i ferd med å dø … den transformerer seg. Den var aldri ment å være én ting, sa Scorsese, som også formante til ikke å frykte teknologien:

  – Den individuelle stemmen kan uttrykke seg selv på Tiktok eller i en fire timers film eller en to timer lang miniserie.

  Martin Scorsese har fått nye og unge fans takket være sin medvirkning i regissørdatteren Francescas lekne filmsnutter på Tiktok, skriver NTB.

 • Chile gjenåpner etterforskningen av Pablo Nerudas død

  Chile skal nok en gang forsøke å løse mysteriet rundt nasjonaldikteren Pablo Nerudas død, har en domstol i landet besluttet. Det skriver NTB.

  Neruda, som fikk nobelprisen i litteratur i 1971, døde tolv dager etter militærkuppet der landets folkevalgte president Salvador Allende ble styrtet og en militærjunta under ledelse av general Augusto Pinochet overtok makten.

  Den offisielle dødsårsaken var prostatakreft, men Nerudas sjåfør og assistent Manuel Araya fortalte mange år senere at forfatteren fikk en mistenkelig sprøyte i brystkassen rett før han døde.