NRK Meny
Normal

Norske musikkprodusenter tar av internasjonalt

Norske produsenter og låtskrivere blir stadig mer ettertraktet blant store artister internasjonalt, ifølge Music Norway.

Cashmere Cat

Magnus August Høiberg, bedre kjent som Cashmere Cat, er en av musikkprodusentene som har gjort det stort på den internasjonale arenaen.

Foto: David Leth Williams / NTB scanpix

2016 ser ut til å bli et svært godt år for norskproduserte sanger på de internasjonale hitlistene, og torsdag ble det klart at flere låter med nordmenn i kulissene er nominert i den amerikanske musikkprisutdelingen Grammy Awards.

Skal vi tro eksportorganisasjonen Music Norway er trenden klar: Norske produsenter og låtskrivere blir stadig mer ettertraktede på den internasjonale arenaen.

– Hvis vi ser på alle typene musikk her i USA, og ser på krediteringen som står der, så tror jeg aldri det har vært så mange nordmenn involvert i så store produksjoner, sier Gisle Stokland, som er stasjonert i Los Angeles for Music Norway.

– Det er store stjerner som virkelig kan velge navn fra øverste hylle, og så går de for unge, norske gutter og noen jenter, og det er selvfølgelig veldig stor stas, sier han til NRK.

Jobber med de store

Tory Lanez er artisten som synger en av årets mest populære låter, «LUV». Men selv om du kanskje har hørt den snurre på flere radiokanaler, visste du kanskje ikke at det er en nordmann som står bak?

Cashmere Cat, kaller 29-åringen fra Halden seg. Hans egentlige navn er Magnus August Høiberg og sangen han har produsert er nå nominert til Grammy i den gjeve kategorien Best R&B Song.

Høiberg, som er kjent for å være en smule pressesky, har publisert meldingen under på Twitter i dag:

Laster Twitter-innhold

På listen over store artister han har produsert for, finner vi også både Kanye West, The Weeknd og Selena Gomez.

Viktige nordmenn

Men Cashmere Cat er ikke de eneste som står bak internasjonale suksesser. 24 år gamle Peder Losnegård fra Haugesund går under navnet Lido og har vært med på å produsere den amerikanske artisten Halseys album «Badlands» – et album som har ligget på Billboard-listen i over ett år.

Peder Losnegård (foran), orkestersjef Rolf Lennart Stensø i KORK og Sildajazz-sjef, Bjarne Dankel.

Peder Losnegård, eller Lido som han kaller seg, mener også at nordmenn og skandinavere generelt har gjort seg bemerket internasjonalt.

Foto: Rosa Iren Villalobos

– Det er helt unektelig at nordmenn har vært viktig for elektronisk musikk det siste året, sier Losnegård til NRK.

Han mener skandinaver generelt sett alltid har hatt en spesiell teft for melodi.

– Spesielt i engelskspråklig musikk, som ikke er vårt førstespråk, så lener vi oss heller på den melodiøse siden og det er jo det som snakker til mennesker flest, sier han.

– Stargate banet vei

Både Losnegård og Stokland tror de norske produsentene har mye å takke Stargate for.

Produksjonsselskapet Stargate består av Tor Erik Hermansen og Mikkel S. Eriksen som i 2005 flyttet til New York for etablere seg på det amerikanske platemarkedet. Siden den gang produsert musikk og skrevet låter for artister som Beyonce, Rihanna, Chris Brown og Ne-Yo.

Tor Erik Hermansen og Mikkel Eriksen i Stargate på Times Square.

Tor Erik Hermansen og Mikkel Eriksen i Stargate - her avbildet på Times Square - er forbilder for mange, mener Gisle Stokland i Music Norway.

Foto: Eyeworks Dinamo

– Jeg ser at veldig mange norske kommer etter og jeg tror at Tor Erik og Mikkel fra Stargate har vært med og bidratt til det. De er forbilder for mange. De drar ikke stigen bort etter at de har kommet seg til toppen. De drar med seg folk, sier Stokland.

Kulturstrøm

 • Sterkt om Nina Simone

  Nosizwe Baqwa gjør en sterk tolkning av Nina Simones dramatiske liv i forestillingen «I am Nina», som har gått i flere runder på Nordic Black Theatre i Oslo. Nå sist under Oslo jazzfestival. Her er hun hos oss i NRK og legger igjen en musikalsk perle til oss alle.

 • Aurora i svært god form.

  Lekenheten og bruken av hele Auroras feilfrie vokalspekter gjør «Forgotten Love» til et mer definerende og fascinerende «comeback» enn forrige singel, mener P3s anmelder. Terningkast 5.

  Aurora
  Foto: Ketil Mosnes
 • Dansk nasjonalpoet er død

  Benny Andersen er i Norge er mest kjent for sitt samarbeid med sangeren Povl Dissing. Deres vise «Svantes lykkelige dag (om lidt er kaffen klar)» var en monsterhit i Norge. Benny Andersen fikk sitt folkelige gjennombrudd med diktsamlingen og platen Svantes viser i 1972. Han er en høyt elsket nasjonalskald, og utgivelsen av hans samlede dikt i 1998 slo alle rekorder for diktutgivelser. (NTB)

  Benny Andersen er død.
  Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix / NTB scanpix