Hopp til innhold

New York Times: Hun skrev en av årets 10 beste bøker

Åsne Seierstads bok om massemorder Anders Behring Breivik har havnet på prestisjefylt liste over årets beste bøker på verdensbasis.

Åsne Seierstad

Åsne Seierstads «En av oss» trekkes fram som en av årets beste bøker på verdensbasis.

Foto: Claudio Bresciani / TT / NTB scanpix

Seierstads bok «En av oss», som ble gitt ut i 2013, har blitt lagt godt merke til i utlandet, og er nå hedret med en plass på listen over årets beste bøker hos den amerikanske tungvekteren New York Times.

– I dette mesterverket utforsker Seierstad de mørks sidene av Skandinavia gjennom livet og forbrytelsene til Anders Behring Breivik, begynner New York Times i sin gjennomgang av det de mener er årets 10 beste bøker.

– Ettersom hun vever sammen historiene til tenåringene, med Breviks urovekkende oppvekst som den drivende historien, oppnår boken en nesten uutholdelig tyngde. Denne tragedien er ikke litterær og symbolsk, den er virkelighet, skriver avisen i sin oppsummering.

Sjokkskadet

Åsne Seierstad fikk beskjeden klokka ett torsdag formiddag gjennom en e-post fra hennes amerikanske redaktør.

– Jeg ble litt sjokkskadet. Først tenkte jeg ti beste, og så tenkte jeg DE TI BESTE!?, sier hun.

– Det er jo en kvalitetsanerkjennelse. Jeg er mest lettet over at bokan blir forstått og godt mottatt. Det er en bok som betyr mye for meg.

Hun kan ikke si klart hvorfor boka har blitt så populær i USA, men tror det handler om at boka som helhet er et godt produkt.

Da Dwight Garner anmeldte boken tidligere i år for New York Times, skrev han at han gråt da han leste boken.

Utgitt flere land

Boken er gitt ut i en rekke land utenfor Norge. Inntektene fra boksalget i Norge tilfaller en egen stiftelse med samme navn som boken.

Seierstad har blant annet vunnet Bokhandlerprisen, og har gitt ut en rekke bøker som har skapt stor oppmerksomhet, hvor Bokhandleren i Kabul (2002) er den fremste.

– Veldig glade

Anne Gaathaug er forlagssjef i Kagge forlag, som ga ut boka, og sier de ble veldig glade og rørt da de fikk høre nyheten.

– Vi har visst at New York Times har hatt øye på denne boka tidligere i forhold til kritikken den har fått, men at hun skulle havne på det som kanskje er den mest prestisjefylte lista i år, det var mer enn vi hadde forventet. Det er veldig fortjent, sier hun.

Hun tror Seierstads bok klarer å treffe publikum i utlandet fordi hun skriver om temaer som angår alle og at hun klarer å skrive nære historier.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.