Åsne Seierstad tildelt Brageprisen

Åsne Seierstad vant Brageprisen for beste sakprosa med «To Søstre». Og Monica Isakstuens «Vær snill med dyrene» er, ifølge Brageprisens jury, årets beste skjønnlitterære verk.

Åsne Seierstad

VINNER: Åsne Seierstad har skrevet årets best sakprosa-bok mener Bragepris-juryen.

Foto: Eirik Pessl-Kleiven / NRK

I kveld ble Brageprisen delt ut i Dansens Hus i Oslo.

Vant hedersprisen

Fagbokforfatter og oversetter Elisabeth Aasen er årets hedersprisvinner. Brageprisens jury mener hun også har vist seg som en sterk formidler av andres litteratur.

Elisabeth Aasen

HEDERSPRIS: Fagbokforfatter og oversetter Elisabeth Aasen har i 40 år jobbet med å gjøre kvinnelige forfattere kjent.

Foto: Eirik Pessl-Kleiven / NRK

Da 81 år gamle Aasen begynte i læreryrket på 1970-tallet besto pensum i norsk litteratur stort sett av mannlige forfattere. Og gjennom skolens lærebøker var det lett å få inntrykk av at det ikke hadde eksistert andre kvinnelige forfattere enn "de fire store" – Amalie Skram, Camilla Collett, Cora Sandel og Sigrid Undset.

I 40 år har hun jobbet trofast og målbevisst med sitt prosjekt: å finne kvinnene litteraturhistorien glemte. Historien måtte skrives om. Kvinnene måtte skrives inn.
Med årene har hun skrevet flere innsiktsfulle biografier og verk som har bidratt til å rette opp det skjeve inntrykket, skriver juryen i sin begrunnelse.

Ifølge juryen har prisvinneren tatt på seg rollen som folkeopplyser og hun har åpnet mange nordmenns øyne for forfattere som Conradine Dunker, Vilhelmine Ullmann, Ragna Nielsen og Magdalene Thoresen.

Aasen er fremdeles en aktiv skribent og foredragsholder.

Bragepris til bok om delt omsorg

Bragepris-juryen mener at «Vær snill med dyrene» er det beste skjønnlitterære verket som er utgitt i 2016.

Monica Isakstuen

BESTE SKJØNNLITTERATUR: «Vær snill med dyrene» er årets beste skjønnlitterære bok ifølge Bragepris-juryen.

Foto: Eirik Pessl-Kleiven / NRK

«Vær snill med dyrene», som er Monica Isakstuens tredje roman, handler om en fraskilt mor som synes det er vanskelig å forholde seg til delt omsorg.

Med et presist språk og en leken form løftes et aktuelt tema opp i lyset med Monica Isakstuens bok, skriver Bragepris-juryen.

«Vær snill med dyrene» er en bok om Karen, hennes datter, en skilsmisse og livet med barnefordelingen som følger i kjølvannet. «Hvordan skrur man av og hvordan skrur man på», spør Karen seg i møte med den nye hverdagen, der hun bare halve tiden får være mor til sin datter.

– Litt for stor anerkjennelse

At «Vær snill med dyrene» er det beste skjønnlitterære verket som er utgitt i 2016 er ikke NRKs anmelder Thomas Espevik helt enig i.

«Det er en litt for stor anerkjennelse, men veldig langt unna toppen er den ikke» skriver Espevik i sin anmeldelse.

Litteraturkritikeren mener også at boka er et aldri så lite «fuck you» til det terapeutiske fagspråket man kan møte på familievernkontor.

LES ANMELDELSEN AV «VÆR SNILL MED DYRENE» HER:

Hvordan dele et barn i to?

Bragepris til bok om radikalisering

Åsne Seierstad vant Brageprisen for beste sakprosa med «To søstre».

«Han røykte. Han våket. Iblant kollapset han, for plutselig å våkne søkkvåt av et mareritt. Han var tilbake i docella, han følte kniven mot strupen, eller han styrtet etter døtrene som løp fra ham», skriver Åsne Seierstad i boka «To søstre».

To søstre

BESTE SAKPROSA: Åsne Seierstad vant med boka «To søstre».

– Boka er en dypt gripende historie om en somalisk far som opplever det uforståelige: Døtrene valgte bort fred og demokrati i Norge, for å gifte seg med jihadister i Syria, skriver juryen i sin begrunnelse.

Juryen mener dette er fortellende journalistikk på sitt beste.

– Historien om enkeltmennesket utvider vår forståelse for komplekse samfunnsfenomen, og metodiske og etiske refleksjoner får rom. Seierstad lykkes stort i å dokumentere fremveksten av radikaliserte miljø i Norge, ifølge juryen.

Dette er første gang Åsne Seierstad er tildelt Brageprisen.

LES ANMELDELSE AV «TO SØSTRE» HER: Bokhandleren versjon 2.0

Fruktbart samarbeid resulterte i Brageprisen

Med boka «Fest og feiring» vant forfatter Gudny Ingebjørg Hagen og illustratør Malgorzata Piotrowska Brageprisen i åpen klasse.

Brageprisen Åpen klasse 2016

ÅPEN KLASSE: Gudny Ingebjørg Hagen og Malgorzata Piotrowska vant prisen i Åpen klasse med boka «Fest og feiring».

Foto: Eirik Pessl-Kleiven / NRK

«Fest og feiring» er et stort og gjennomarbeidet verk som løfter fram rikdommen i det kulturelle mangfoldet. Å fortelle om de store verdensreligionene med de største feiringene som inngangsportal er både klokt og praktisk med tanke på hverdagen i barnehager og skoler, skriver Brageprisens jury i sin begrunnelse.

De fem bindene er viet hver sin religion, med hver sin familie og hver sin hovedperson. Juryen mener verket framstår som et resultat av et særdeles fruktbart samarbeid mellom tekstforfatter og illustratør.

– Illustratør Piotrowska har utfoldet seg med varme farger, glade streker og komposisjoner som gjør at leseren stadig oppdager noe nytt, ifølge juryen.

Tegneserieroman beste barne- og ungdomslitteratur

– Godt sett, godt fortalt og godt formidlet. Det blir aldri overforklarende, bare sårt, ømt, hjerteskjærende og sant.

Det sier juryen om tegneserieromanen «Ungdomsskolen» som har vunnet Brageprisen for beste barne- og ungdomslitteratur.

Anders N. Kvammen

VANT: Anders N. Kvammen vant Brageprisen i kategorien for beste barne- og ungdomsbøker med tegneserieromanen «Ungdomsskolen».

Foto: Eirik Pessl-Kleiven / NRK

Tegneserien handler om Aksel som akkurat har begynt på ungdomsskolen. Han blir plaget av andre i klassen, venner vender ham ryggen og han sliter med å finne sin plass. Heldigvis har han en varm familie som støtter ham, og en grei yndlingsfetter.

– Anders N. Kvammen debuterer med en ungdomsskildring av de sjeldne. Den er satt til tidlig nittitall, men føles tidløs, troverdig og gjenkjennelig, skriver juryen.

LES ANMELDELSE AV «UNGDOMSSKOLEN» HER:

Såre stier i rå strek

Kulturstrøm

  • Jahn Teigen hedres med statue

    I hjembyen Tønsberg hedres Jahn Teigen med en statue. Artisten døde i går kveld på Ystad sykehus i Skpne hvor han har bodd de siste årene.

  • – En elsket klovn og entertainer

    NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes minnes Jahn Teigen som en høyt elsket kunstner med helt spesielle kvaliteter, blant annet en fantastisk stemme og en unik tilstedeværelse og formidllingsevne. Hun minnes ham som en original og komplett artist.

  • Se nyhets­sending: