Åsne Seierstad fikk brev fra Breivik

Forfatter og journalist Åsne Seierstad reagerte fysisk da hun fikk brev fra massemorderen Anders Behring Breivik.

Åsne Seierstad

Åsne Seierstad har jobbet med boken En av oss siden 22.juli-rettssaken våren 2012.

Foto: Claudio Bresciani / TT / NTB scanpix

Under arbeidet med boken En av oss, tok forfatter og journalist kontakt med Anders Behring Breivik for å få intervjue ham. Intervjuet ble avslått, men Åsne Seierstad fikk svarbrev fra massemorderen.

Seierstad tok kontakt med Behring Breivik fordi hun ville gå direkte til kilden.

I boken En av oss skriver hun om Anders Behring Breivik, om livet hans fra han ble født og til han som 33-åring ble dømt for terrorhandlingene som kostet 77 mennesker livet.

Hun skriver blant annet om hans barndom, og har intervjuet Wenche Behring Breivik, terroristens mor.

Ble kvalm

Forfatteren sendte et brev med en frankert konvolutt til Ila fengsel. I juni 2013 fikk hun svar fra cella.

«Kjære Åsne! :-) Jeg har fulgt karrieren din med stor interesse» åpner brevskriveren. Deretter følger litt smiger, både av hennes mentalitet og intelligens.

– Jeg reagerte faktisk fysisk på det. Jeg ble kvalm. Det var veldig rart, sier Åsne Seierstad da NRK møter henne fredag ettermiddag, tre dager før boken kommer ut.

– Jeg fikk det, satt meg ned i en stol og leste det. Da jeg leste det, så ble jeg kvalm. Det høres litt patetisk ut. Men sånn var det, forteller forfatteren.

I brevet går Breivik videre til å beskrive sin strategi under rettssaken før han gir uttrykk for forståelse for at det ligger prestisje blant venstrevridde journalister å få intervjue det han selv omtaler som: «den værste ultranasjonalistiske terroristen» siden andre verdenskrig.

Han mener videre at hun er et farlig rovdyr som han bør holde seg langt unna, men kommer likevel med et mottilbud som svar på hennes forespørsel om et intervju.

Tilbyr boksamarbeid

Breivik har skrevet dagbøker. Han ønsker at Seierstad skal publisere det han har skrevet fordi boken hans, «The Breivik Diaries», vil bli boikottet av etablerte forlag. Han tilbyr Seierstad inntektene av salget og sier at hun i så fall vil få gjennomføre det første og eneste intervjuet han kommer til å gi.

«Med narsissistisk og revolusjonær hilsen», avslutter han.

– Det skaket meg, og det var også på grunn av måten brevet var skrevet på. Først var det veldig personlig, så var det smigrende. Deretter blir det anklagende før han foreslår at vi skal skrive en bok sammen, sier Seierstad til NRK.no.

Forfatteren sier hun forstår hvorfor enkelte av hans tidligere venner ikke har ønsket å uttale seg om terroristen.

– Man får en berøringsangst til ham, og man føler seg tilskitnet ved å være i en slags kommunikasjon med ham, sier Åsne Seierstad.

Oppsummerer ham

Anders Behring Breivik får dommen

Anders Behring Breivik sendte flere brev til forfatter Åsne Seierstad.

Foto: NRK

Åsne Seierstad forteller videre at hun neste måned mottok et brev som åpnet med et langt kaldere «Til frøken Seierstad».

Her gir brevskriveren uttrykk for at han venter på å få benyttet seg av ytringsfriheten sin og at beskrivelsene av ham som «venstrevridde journalister og forfattere» sto for var langt fra sannheten.

Intervjuet ble ikke noe av, og Åsne Seierstad var også usikker på om hun skulle ha med brevutvekslingen i boken En av oss.

– Grunnen til at jeg har det med er at det oppsummerer ham, sier Åsne Seierstad og fortsetter:

– Jeg var veldig i tvil om jeg skulle ha det med. For jeg syntes det er veldig ubehagelig. Men det var riktig og det passet i konteksten i det siste kapittelet, hvor jeg skrur ham litt sammen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger