Nekter å fortelle hva Operaen tjente på rikingbryllup

Kulturdepartementet vil ikke offentliggjøre hvor mye Operaen tok i leie for privat bryllupsfeiring. Opposisjonen reagerer på hemmeligholdet og vil stille statsråden til veggs.

Operahuset i Oslo i morgensol

BRYLLUP STENGTE OPERAEN: Lørdag 2. juli ble både utsiden og innsiden av Operaen stengt for vanlige gjester fordi bygget ble leid ut til bryllupsfesten til Olivia Christine Stolt-Nielsen Holten og Julius Meinl. Både Operaen og Kulturdepartementet nekter å informere om hva det kostet å leie bygget.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Lørdag 2. juli stengte Den Norske Opera & Ballett både dører og tak for vanlige besøkende fordi bygget ble leid ut til et privat bryllup.

Nå nekter kulturdepartementet å offentliggjøre hva det koster å leie landets største kulturinstitusjon.

Kulturbudsjett

KRITISK TIL HEMMELIGHOLD: Hege Liadal i Arbeiderpartiet mener det er alvorlig at leiesummen blir holdt hemmelig.

Foto: Arbeidarpartiet

– Jeg er svært kritisk og skuffet, sier Hege Liadal, kulturpolitisk talskvinne for Arbeiderpartiet og medlem av Kulturkomiteen på Stortinget.

Vil ikke forklare avgjørelsen

NRK, og flere andre medier, har søkt om innsyn i utleieavtalen. Fredag 22. juli kom det endelige avslaget fra Kulturdepartementet, med begrunnelse i offentlighetslovens paragraf 23, første ledd.

I lovteksten står det at man kan holde tilbake opplysninger når dette er påkrevd av hensyn til en forsvarlig gjennomføring av økonomi-, lønns- eller personalforvaltning.

Det var Dagbladet som først omtalte avslaget.

Fra NRK har Kulturdepartementet fått flere anledninger til å svare på kritikken, konkrete spørsmål og forklare avgjørelsen. Statssekretær Bård Folke Fredriksen (H) vil ikke kommentere saken og viser til avslagsbrevet.

I brevet skriver departementet at de har lagt avgjørende vekt på at «offentliggjøring av kontraktssummen vil medføre fare for at forhandlingsposisjonen til DNO&B vil bli svekket i fremtidige forhandlinger om utleie av DNO&Bs lokaler».

Operaen sier de skal evaluere dette konkrete arrangementet og vurdere utleie i fremtiden.

– Vi har gitt innsyn i kontrakten, men mener offentliggjøring av kontraktsbeløpet vil kunne være uheldig for fremtidige forhandlinger om utleie, skriver markeds- og kommunikasjonsdirektør Kenneth Fredstie ved Operaen til NRK.

Vil utfordre kulturministeren direkte

De siste årene har Operaen gått med et dundrende underskudd. Regnskapet for 2015 viser et tap på 67 millioner kroner.

Liadal sier hun har forståelse for at Operaen har behov for å fylle huset med aktivitet som genererer merinntekter.

– Men det er uheldig at man velger å hemmeligholde kontraktsummen, sier hun.

Også Karin Andersen, stortingsrepresentant for SV, er kritisk.

Karin Andersen

KREVER Å FÅ VITE: Karin Andersen i SV mener folket har rett til å få vite leieinntektene til Operaen.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Operaen er et offentlig bygg som driftes av offentlige midler. Det kan ikke være hemmelig hva det koster å leie den. Det er folket som eier Operaen, og da har vi krav på å få vite slike ting, sier Andersen.

Hun legger til at informasjon om leieinntekter også er av stor betydning for Stortinget.

– For oss som skal bestemme hvor mye penger Operaen skal få, er det vesentlig å vite hvor mye de tjener, sier Andersen.

Liadal ønsker å følge opp saken med kulturminister Linda Hofstad Helleland.

– Jeg vil utfordre statsråden på dette. Jeg mener at hensynet til det offentlige, som er de som har løftet og bygget dette huset, er viktigere enn partskontrakten mellom utleier og dem som leide, sier Liadal.

Kulturstrøm

 • «Ringeren i Notre Dame» nr. 1

  Victor Hugos berømte roman fra 1831 topper bestselgerlistene i Frankrike etter brannen i katedralen. Hele fire versjoner av boken er å finne på blant topp ti: I tillegg til forlaget Livre de Poches utgave på førsteplassen, er romanen også å finne som nummer tre, fire og ti, ifølge The Bookseller. Det skriver Bok365.

  Illustration av Ringeren i Notre-Dame de Paris (1881)
  Foto: Luc-Olivier Merson / Wikimedia Commons
 • Dave Grohl + Brandi Carlile på gata

  De to spilte låter av Foo Fighters og Beatles da Carlile fikk lyst å dra innom sitt gamle sted i Seattle som gatemusikant. Det 20 minutter lange settet ble streamet på Facebooksiden hennes. Nå kan du se seansen på NME.

 • Kunne Stonehenge bli bygget slik?

  Forskerne ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) har eksperimentert med gigantiske betong-strukturer på opptil 25 tonn som kan flyttes for hånd. Muligens var det kunnskap om balanse som gjorde at oldtidens ingeniører kunne reise gigantiske Stonehenge og steinstøttene på Påskeøya lenge før kranene ble oppfunnet, skriver Gizmodo.