Underskuddet i Operaen øker

Regnskapet for 2015 viser tap på 67 millioner kroner. I tillegg venter en pensjonskostnader på opptil 73 millioner kroner.

Operahuset i Oslo

67 MILLIONER I MINUS: Fjorårets regnskap for den Norske Opera & Ballett viser et kraftig fall i driftsresultatet.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Driftsresultatet i Den Norske Opera & Ballett stuper, skriver Finansavisen.

I 2014 ble driftsresultatet minus 14 millioner kroner, regnskapet for 2015 viser et kraftig fall til 67 millioner i underskudd.

– Skyldes pensjonskostnader

Nils Karstad Lysø, administrerende direktør for Den Norske Opera & Ballett, bekrefter ovenfor Finansavisen at selskapet er i en alvorlig økonomisk situasjon.

– Vi har eskalerende pensjonskostnader, og hele forverringen i resultatet i 2015 skyldes pensjon. Driftsresultatet før pensjon er positivt, og ble forbedret i 2015, sier Lysø.

Ifølge en rapport Riksrevisjonen kom med i fjor er avviket mellom bokført og reell pensjonskostnad på 73 millioner kroner.

– Kostnadene hopper opp og ned

At ballettdansere pensjoneres når de er 41 år og sangsolistene når de er 52, fører til langt høyere pensjonskostnader sammenlignet med andre yrkesgrupper, ifølge Finansavisen

Videre skriver avisen at det ved operaen er vedtatt en midlertidig overgang fra offentlig ytelsespensjon til innskuddspensjon som skal vare frem til hovedoppgjøret i 2018.

– En av de store ulempene ved offentlig ytelsespensjon er at kostnadene hopper opp og ned fra år til år, noe som gjør det lite forutsigbart. Vi har budsjettert med lavere pensjonskostnader i 2016, men den regnskapsmessige effekten av overgangen til den midlertidige tariffavtalte innskuddspensjonsordningen er foreløpig ikke klar, sier Lysø til Finansavisen.

Utenom pensjonsforpliktelser gikk driften ved Operaen i pluss med 108 millioner kroner.

Kulturstrøm

 • Ariana Grande-event i Fortnite

  Frå 6. til 8. august skal artist Ariana Grande vere del av eit musikalsk event i spelet Fortnite. Eventet «Rift Tour» består av fem konsertar. Ifølge Epic Games har dei også designa ein eigen Grande-skin som spelarane kan kjøpe.

  Ariana Grande i 2018.
  Foto: MARIO ANZUONI / Reuters
 • Tom Cruise kjem truleg til Sogn

  Innspelinga av den åttende «Misson Impossible»-filmen startar i september.

  Innspelingsstaden er ikkje endeleg avgjort. Det står mellom tre kommunar i Vestland fylke. Det skriv TV 2. Aurland, og Balestrand i Sogndal skal vere aktuelle.

  Kviknes hotell i Balestrand er fullbooka frå september til midten desember.

  Tom Cruise i «Født 4. juli».
  Foto: Universal Pictures
 • Led Zeppelin-dokumentar på trappene

  De tre gjenlevende medlemmene i et av tidenes største rockeband har gjort noe så sjeldent som å snakke ut i en dokumentarfilm. Resultatet er filmen «Becoming Led Zeppelin», som i disse dager er ferdiginnspilt.

  Dokumentaren inneholder nye intervjuer med Jimmy Page, Robert Plant og John Paul Jones, samt arkivintervjuer med John Bonham, som døde i 1980. Filmen skal også etter sigende by på arkivmateriale ingen har sett før.

  Ingen dato er foreløpig satt for premieren, skriver Variety.

  Led Zeppelin
  Foto: Evening Standard / Getty Images