Underskuddet i Operaen øker

Regnskapet for 2015 viser tap på 67 millioner kroner. I tillegg venter en pensjonskostnader på opptil 73 millioner kroner.

Operahuset i Oslo

67 MILLIONER I MINUS: Fjorårets regnskap for den Norske Opera & Ballett viser et kraftig fall i driftsresultatet.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Driftsresultatet i Den Norske Opera & Ballett stuper, skriver Finansavisen.

I 2014 ble driftsresultatet minus 14 millioner kroner, regnskapet for 2015 viser et kraftig fall til 67 millioner i underskudd.

– Skyldes pensjonskostnader

Nils Karstad Lysø, administrerende direktør for Den Norske Opera & Ballett, bekrefter ovenfor Finansavisen at selskapet er i en alvorlig økonomisk situasjon.

– Vi har eskalerende pensjonskostnader, og hele forverringen i resultatet i 2015 skyldes pensjon. Driftsresultatet før pensjon er positivt, og ble forbedret i 2015, sier Lysø.

Ifølge en rapport Riksrevisjonen kom med i fjor er avviket mellom bokført og reell pensjonskostnad på 73 millioner kroner.

– Kostnadene hopper opp og ned

At ballettdansere pensjoneres når de er 41 år og sangsolistene når de er 52, fører til langt høyere pensjonskostnader sammenlignet med andre yrkesgrupper, ifølge Finansavisen

Videre skriver avisen at det ved operaen er vedtatt en midlertidig overgang fra offentlig ytelsespensjon til innskuddspensjon som skal vare frem til hovedoppgjøret i 2018.

– En av de store ulempene ved offentlig ytelsespensjon er at kostnadene hopper opp og ned fra år til år, noe som gjør det lite forutsigbart. Vi har budsjettert med lavere pensjonskostnader i 2016, men den regnskapsmessige effekten av overgangen til den midlertidige tariffavtalte innskuddspensjonsordningen er foreløpig ikke klar, sier Lysø til Finansavisen.

Utenom pensjonsforpliktelser gikk driften ved Operaen i pluss med 108 millioner kroner.

Kulturstrøm

 • Spike Lee med film om politivold

  Regissør Spike Lee har laget en kortfilm som både inneholder materiale fra filmen hans, «Do The Right Thing», samt opptak av politivold. Lee slapp filmen «3 Brothers» da han gjestet TV-kanalen CNN hvor han kommenterte protestbølgen som brer seg over USA, skriver The Guardian.

  Regissør Spike Lee hadde smukker med ordene "Love" og "Hate" da han var i Cannes
  Foto: STEPHANE MAHE / Reuters/Scanpix
 • Nominert til Heddaprisen

  Honningbarna er nominert til Heddaprisen for «Beste audiovisuelle design» i Kilden Teaters oppsetning av «Jonas» av Jens Bjørneboe. Heddaprisen deles årlig ut for fremragende prestasjoner innen norsk scenekunst. Se alle de nominerte på prisens hjemmesider.

  Edvard Valberg fra Honningbarna.
  Foto: Kim Erlandsen / NRK
 • Steenstrup i ny dramakomedie

  Henriette Steenstrup hyller omsorgspersoner i sin nye dramakomedie «Pørni». Hun er selv serieskaper og hovedrolleinnehaver, og sier at serien er en hyllest til alle omsorgspersoner som gjør så godt de kan, med det utgangspunktet de har. Serien vil bli vist på Viaplay i Norden i 2021, melder Rushprint.

  Henriette Steenstrup fra filmen «Pørni».
  Foto: NTB kultur