Hopp til innhold

Luksus-bryllup stengte operaen

Lørdag stengte et økonomisk presset operahus både dører og tak for turistene. For en betydelig sum var bygget rigget for en eksklusiv bryllupsfest.

Operahuset i Oslo i morgensol

TOMT FOR TURISTER: Lørdag kveld var operahuset i Bjørvika stengt av for publikum på grunn av et privat bryllup. (Arkivfoto)

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

For noen uker siden hadde Mozarts «Figaros bryllup» premiere i Operaen i Bjørvika.

Lørdag 2. juli var det et helt annet bryllup som utspilte seg med Den Norske Opera & Ballett som spektakulært bakteppe.

Operaen er landets største kulturinstitusjon, målt ut fra budsjett og antall årsverk. De får over en halv milliard kroner i offentlig støtte, og er blitt en populær turistdestinasjon i hovedstaden siden åpningen i 2008.

Nå har det fredede bygget også blitt et ettertraktet festlokale:

Lørdag var området reservert brudeparet Olivia Christine Stolt-Nielsen Holten og Julius Meinl.

Det er første gang Operaen leier ut til et slikt arrangement, og institusjonen legger ikke skjul på at de leide ut til bryllupet fordi de trenger pengene.

– Jeg tror ikke dette blir hverdagskost, vi driver, og skal drive, primært med opera og ballett, sier Kenneth Fredstie, markeds- og kommunikasjonsdirektør ved Den Norske Opera & Ballett.

Det var satt opp store blomstersatser på vei inn til Operaen, og i den åpne foajeen ble gjestene møtt med pent dekkede langbord og elegante, hengende blomsterdekorasjoner.

Like før midnatt ble det skutt opp fyrverkeri fra operahuset, og mens rakettene dalte ned over Oslofjorden, kunne gjestene hygge seg både i den utsmykkede bygningen og ute på operataket.

Samtidig som gjestene feiret brudeparet midt i turistsesongen, var det Snøhetta-tegnede bygget stengt av for vanlige publikummere.

På sosiale medier er det lagt ut flere bilder fra den lukkede bryllupsfesten, blant annet er brudeparet fotografert foran den islandske kunstneren Olafur Eliassons relieffvegger.

Laster Twitter-innhold

– Tenkte oss om to ganger

OPERAhuset, interiør

VAR DEKKET TIL FEST: Under lørdagens store bryllupsfest var operaens foajé forvandlet til et festlokale. Det var dekket med langbord, hvite duker og nydelige blomsteroppsetninger. (Arkivfoto)

Foto: Kleiven, Paul / NTB scanpix

Det er en kjent sak at Den Norske Opera & Ballett står i en svært vanskelig økonomisk situasjon.

Driftsresultatet stuper. I 2014 ble driftsresultatet minus 14 millioner kroner, regnskapet for 2015 viser et kraftig fall til 67 millioner i underskudd.

Operaen vil ikke si hvor mye det kostet å leie hele bygget for én dag.

– Jeg kan ikke kommentere kontraktsforhold, men beløpet var betydelig, som igjen kanaliseres inn i vår daglige drift og kunstproduksjon, sier Kenneth Fredstie, markeds- og kommunikasjonsdirektør ved Den Norske Opera & Ballett.

Hvorfor leier dere ut bygget til private og lukkede arrangementer?

– Operaen er i en presset økonomisk situasjon, og trenger også inntekter utover billettinntekter, og da valgte vi å si ja til dette denne gangen. Vi tenkte oss om to ganger, og skal nå evaluere dette, sier Fredstie.

Det var ingen kunstnerisk aktivitet på Operaen denne dagen, men både bygget, taket og restauranten er et kjent turistmål selv om det ikke spilles forestillinger. Nå skal arrangementet evalueres.

– Vi tenkte oss om to ganger, og skal nå evaluere dette. Vi valgte å si ja av hensyn til økonomi, og at det denne dagen ikke var planlagt forestillinger eller annen kunstnerisk aktivitet. Mange kulturinstitusjoner er stengt om sommeren, men vi har åpent alle dager uten om denne dagen. Nå starter vårt sommerprogram med konserter og omvisninger og mye mer, sier Fredstie.

– Viktig å tilpasse seg nye trender

Jan Axel Syberg

HILSER TRENDEN VELKOMMEN: Jan Axel Syberg i Off Piste uttaler seg ikke om kundeforhold eller arrangementer, men mener det er positivt at kulturinstitusjoner blir brukt på flere måter.

Foto: Off Piste

Operaen hadde leid ut huset til Off Piste, et eventselskap som ifølge DN har flere av Norges rikeste på kundelisten. Det var de som hadde ansvaret for gårsdagens bryllup.

Jan Axel Syberg, Managing Partiner i Off Piste, ønsker ikke å kommentere gårsdagens arrangement eller kunder, men sier likevel følgende til NRK:

– På generelt grunnlag mener jeg det er helt fantastisk at vi kan ta i bruk kulturinstitusjoner til et annet formål enn de opprinnelig var tenkt til. Det gjelder uansett om det er et museum, en kino, en opera eller et teater.

– Det er viktig å tilpasse seg nye trender, og det er helt vanlig i utlandet at både teatre og operahus benytter seg av muligheten til å være en partner for næringsliv og private. Det handler ikke bare om det kommersielle, men et større mangfold som gjør at flere mennesker får oppleve en kulturinstitusjon på en annen måte. Det kan ikke være noe annet enn positivt, forteller Syberg til NRK.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP