Hopp til innhold

Nedlastings-jakt forbudt i Norge

Norsk og svensk lov går i motsatt retning når det gjelder ulovlig fildeling. Norsk musikkbransje får ikke lov til å jakte på synderne.

Illustrasjonsbilde: Fildeling
Foto: Colourbox.no

I Sverige har man siden 1.april hatt lovlig dekning for å angi kunder som laster ned ulovlig.

LES: Navnejakt på nettpirater

LES: Mer om Ipred-loven

I Norge har Post- og teletilsynet nå satt en stopper for denne muligheten. De anser det nemlig for å være i strid med norsk lov.

Bransjen møtte politikerne

I dag benket musikkbransjen seg i Stortinget for å høre hva politikerene vil gjøre for å få bukt med ulovlig fildeling på internett. Initiativet til seminaret kom fra Høyre, men interessen fra de andre partiene var laber. Bare Venstre møtte opp.

Høyres Olemic Thommesen mener nå regjeringen er nødt til å komme på banen.

- Norsk kulturliv står i fare for å smuldre opp innenfra, sier han.

- Det er statens ansvar å fange tyvene her. Det å ha private aktører som skal jakte på synderne er en dårlig løsning.

Redde for tap

Også Bjørn Rogstad i plateselskapet EMI etterlyser sterkere innsats fra politikerne.

- Jeg har full forståelse for at IKT- og internettleverandørene ikke ønsker å tape penger. Ballen ligger til syvende og sist hos myndighetene.

Generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-næringens interesseorganisasjon, IKT-Norge, mener Post- og teletilsynet har gjort rett i å sette en stopper for en lov tilsvarende Ipred-loven i Sverige.

- Vi ønsker oss ikke noen sheriffstjerne. Vi vil bekjempe det som er ulovlig, men ønsker ikke at man skal angi sine egne kunder. Her må også platebransjen være med på å finne nye løsninger og forretningsmodeller, sier Hoff.

Mindre trafikk etter lov

Norsk musikkbransje har lenge etterlyst tiltak fra myndighetene. Bransjen har blant annet ønsket at internettleverandørene skal være forpliktet til å levere ut IP-adressene til maskiner der det blir lastet ned ulovlige filer - slik man kan i Sverige.

Postgirobygget på Tahitifestivalen 2008

Arne Hurlen vil ha tøffere jakt på fildelerne.

Foto: Magnus Brattset Drabløs / NRK

Siden den svenske loven trådte i kraft har internett-trafikken gått merkbart ned i nabolandet. I følge bransjen har også det lovlige salget har gått opp.

- Dette er en vei Norge også burde gå, mener Elisabeth Andreassen.

Arne Hulen i Postgirobygget er enig.

- Det er jo så enkelt som at hvis du tar vekk økonomien fra kulturen, for ekesempel ved å tillate ulovlig fildeling, så forsvinner også kulturens livsgrunnlag. Det er den brutale sannheten man er nødt til å forholde seg til.


Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter