Nedlastings-jakt forbudt i Norge

Norsk og svensk lov går i motsatt retning når det gjelder ulovlig fildeling. Norsk musikkbransje får ikke lov til å jakte på synderne.

Illustrasjonsbilde: Fildeling
Foto: Colourbox.no

I Sverige har man siden 1.april hatt lovlig dekning for å angi kunder som laster ned ulovlig.

LES: Navnejakt på nettpirater

LES: Mer om Ipred-loven

I Norge har Post- og teletilsynet nå satt en stopper for denne muligheten. De anser det nemlig for å være i strid med norsk lov.

Bransjen møtte politikerne

I dag benket musikkbransjen seg i Stortinget for å høre hva politikerene vil gjøre for å få bukt med ulovlig fildeling på internett. Initiativet til seminaret kom fra Høyre, men interessen fra de andre partiene var laber. Bare Venstre møtte opp.

Høyres Olemic Thommesen mener nå regjeringen er nødt til å komme på banen.

- Norsk kulturliv står i fare for å smuldre opp innenfra, sier han.

- Det er statens ansvar å fange tyvene her. Det å ha private aktører som skal jakte på synderne er en dårlig løsning.

Redde for tap

Også Bjørn Rogstad i plateselskapet EMI etterlyser sterkere innsats fra politikerne.

- Jeg har full forståelse for at IKT- og internettleverandørene ikke ønsker å tape penger. Ballen ligger til syvende og sist hos myndighetene.

Generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-næringens interesseorganisasjon, IKT-Norge, mener Post- og teletilsynet har gjort rett i å sette en stopper for en lov tilsvarende Ipred-loven i Sverige.

- Vi ønsker oss ikke noen sheriffstjerne. Vi vil bekjempe det som er ulovlig, men ønsker ikke at man skal angi sine egne kunder. Her må også platebransjen være med på å finne nye løsninger og forretningsmodeller, sier Hoff.

Mindre trafikk etter lov

Norsk musikkbransje har lenge etterlyst tiltak fra myndighetene. Bransjen har blant annet ønsket at internettleverandørene skal være forpliktet til å levere ut IP-adressene til maskiner der det blir lastet ned ulovlige filer - slik man kan i Sverige.

Postgirobygget på Tahitifestivalen 2008

Arne Hurlen vil ha tøffere jakt på fildelerne.

Foto: Magnus Brattset Drabløs / NRK

Siden den svenske loven trådte i kraft har internett-trafikken gått merkbart ned i nabolandet. I følge bransjen har også det lovlige salget har gått opp.

- Dette er en vei Norge også burde gå, mener Elisabeth Andreassen.

Arne Hulen i Postgirobygget er enig.

- Det er jo så enkelt som at hvis du tar vekk økonomien fra kulturen, for ekesempel ved å tillate ulovlig fildeling, så forsvinner også kulturens livsgrunnlag. Det er den brutale sannheten man er nødt til å forholde seg til.


Kulturstrøm

 • Stein Winge fikk ærespris

  Regissør Stein Winge fikk Heddakomiteens ærespris under norsk teaters store festkveld på Det Norske Teatret i kveld. Winge ble hyllet for sitt mot til å tenke stort og nytt, skriver juryen.

  Heddaprisen 2019.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Eggen på sokkel

  Bare to dager etter at Nils Arne Eggen ble utskrevet fra sykehuset så han statuen av seg selv bli avduket utenfor Lerkendal. 77-åringen førte Rosenborg til 14 seriemesterskap gjennom en trenerkarriere som startet allerede i 1971.

 • Klouma Høiner fikk første Heddapris

  Espen Klouman Høiner fikk prisen Beste scenetekst for sin første soloforestilling, «Vi folket!»

  Klouman Høiner har utdannelsen sin fra Statens Teaterhøgskole, og mange vil kjenne ham igjen fra filmer, som «Bare Bea» (2004), «Reprise» (2006), «Switch» (2007) og «En som deg» (2013) (NTB).

  Espen Klouman Høiner
  Foto: Cathrine Elnan / NRK