Piratene til kamp for anonymisering

Idet svenske myndigheter iverksetter Ipred-loven for å kunne spore opp nettbrukere, gjør andre det lettere for de samme brukerne å forbli anonyme.

The Pirate Bay
Foto: Faksimile: The Pirate Bay

- Dette er et politisk standpunkt fra vår side, sier Peter Sunde. Han er en av personene som står bak fildelingsnettstedet The pirate bay.

Ipred-loven gir bransjen lov til å kreve å få utlevert navn og adresse på personer som laster ned filmer og musikk ulovlig.

Første april lanseres Ipredator-tjenestes som skal gjøre internettbrukere anonyme. Brukeren skal mot betaling få en IP-adresse av Ipredator i steden for å bruke sin egen. Dermed kan brukeren forbli anonym.

Detter er IP

En IP-adresse er en unik sifferkombinasjon som hver datamaskin blir tildelt ved oppretting av en Internettforbindelse. Adressen blir lagt igjen på sider som blir besøkt og brukerens bevegelser på Internett kan derfor lett spores opp.

Fildelere verden over bruker allerede ulike former for anonymitetstjenester for å skåne sin egen internettoppkobling men ifølge Sunde skal denne tjenesten være enda tryggere.

Lovlig og ulovlig fildeling

Fildeling er ganske enkelt at brukeren gjør sine filer tilgjengelig for andre på nettet. Dette er ikke ulovlig. Det er imidlertid ulovlig å laste ned opphavsbeskyttet materiale.

- Fordelen med Ipredator- tjenesten er at brukerne er anonyme og ikke havner i noe register. Ulempene er at tjenesten er avgiftsbelagt og at forbindelsen kan gå langsommere siden doble båndbredder blir benyttet, sier Sunde.

Ipred i Europa

Deler av det svenske lovforslaget er hentet fra EU-direktivet med samme navn. Hensikten med direktivet fra 2003 var å motvirke produktforfalskninger som designervesker og merkeklær.

I 2004 ble forslaget skrevet om med mulighet for å begjære IP-adresser fra Internet-operatører. Da den spanske bransjeorganisasjonen Musicae la frem krav på å få abonnementsopplysninger fra operatøren Telefónica i 2008, ble Ipred testet for EU-domstolen.

Konsekvensen ble at ansvaret for oppfølging av direktivet ble pålagt det enkelte medlemsland. Det er blant annet derfor det svenske lovforslaget har kommet.

Les også:

Navnejakt på nettpirater

Kritiserer kampen mot piratene

Riksdagen beslutade om Ipredlagen (ekstern)

The Pirate Bay-rettssaken

Fra The pirate bay-rettsaken der siktelsen omhandler ulovlig fildeling. Dom er ventet å falle 17 april.

Foto: FREDRIK PERSSON / AP

SISTE NYTT

Siste nytt