Navnejakt på nettpirater

Film- og platebransjen i Sverige får nye og mer omfattende fullmakter i jakten på nettpirater.

Illustrasjonsbilde: Fildeling
Foto: Colourbox.no

Det er klart etter at den svenske Riksdagen har vedtatt den omstridte IPRED-loven.

Loven gir bransjen lov til å kreve å få utlevert navn og adresse på personer som laster ned filmer og musikk ulovlig.

Les mer om nedlasting og fildeling her!

Omstridt

Den nye loven har skapt stor debatt i Sverige. Blant lovens politiske motstandere er Vänsterpartiet og Miljöpartiet som frykter loven vil gå ut over personvernet.

- Det er ikke rimelig å kriminalisere mennesker for hva de gjør for sitt private forbruk, sier Lage Rahm i Miljöpartiet de Gröna.

Men til tross for protester og en omfattende underskriftskampanje i Sverige, ble altså den omstridte IPRED-loven vedtatt i den svenske Riksdagen i går ettermiddag. Dermed kan film- og platebransjen i Sverige gjennom en rettslig kjennelse kreve at internettleverandører oppgir identiteten til personer som driver med ulovlig nedlasting.

Les også: Riksdagen beslutade om Ipredlagen

- God nyheter

Filmbransjen i Norge håper nå på en lignende lov her i landet. Generalsekretær i Norsk videogramforening, Roald Dye, mener den svenske loven er gode nyheter for Norge.

- Det er jeg veldig fornøyd med. Det betyr at vi kan håpe på at vi kan få det tilsvarende i Norge på sikt, sier Dye.

I Norge må filmbransjen gå til politianmeldelse for å få utlevert personopplysninger om mistenkte fildelere. Det fungerer dårlig, mener Roald Dye.

- Politiet har ingen kapasitet til å arbeide med dette. For dem er dette en liten sak. Myndighetene må arbeide med å få klarere lover. Dette må innarbeides også i norske lover, slik de gjør i Sverige, sier Dye.

- Problematisk

Ikke alle ønsker den nye loven velkommen. Gisle Hannemyr, Universitetslektor ved Institutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo, mener loven er svært problematisk.

- For det første synes jeg det er problematisk å gi private aktører noe som ligner veldig på politifullmakter. Dette er en utvidelse av fullmaktene som normalt ligger til politiet; nemlig det å få utlevert personopplysninger. Private aktører har sin egen agenda og sine egne interesser å ivareta.

- Det rokker ved likhet for loven-prinsippet. Det er politiet som etterforsker lovbrudd og ikke den fornærmede, sier han.

Kulturstrøm

  • Får kulturrådets ærespris

    Cliff Moustache, dramatiker, teaterregissør, kunstnerisk leder og drivkraft ved Nordic Black Theatre, får Kulturrådets ærespris for 2020. Prisen, på 600.000 kroner og en løvestatuett, har blitt delt ut siden 1968. Tidligere vinnere er blant andre Alf Prøysen, Arne Nordheim, Anne-Cath Vestly, Liv Ullmann, Jan Garbarek, Mari Boine og Jan Erik Vold (NTB).

    Cliff Moustache
    Foto: Else Karine Archer / NRK