Navnejakt på nettpirater

Film- og platebransjen i Sverige får nye og mer omfattende fullmakter i jakten på nettpirater.

Illustrasjonsbilde: Fildeling
Foto: Colourbox.no

Det er klart etter at den svenske Riksdagen har vedtatt den omstridte IPRED-loven.

Loven gir bransjen lov til å kreve å få utlevert navn og adresse på personer som laster ned filmer og musikk ulovlig.

Les mer om nedlasting og fildeling her!

Omstridt

Den nye loven har skapt stor debatt i Sverige. Blant lovens politiske motstandere er Vänsterpartiet og Miljöpartiet som frykter loven vil gå ut over personvernet.

- Det er ikke rimelig å kriminalisere mennesker for hva de gjør for sitt private forbruk, sier Lage Rahm i Miljöpartiet de Gröna.

Men til tross for protester og en omfattende underskriftskampanje i Sverige, ble altså den omstridte IPRED-loven vedtatt i den svenske Riksdagen i går ettermiddag. Dermed kan film- og platebransjen i Sverige gjennom en rettslig kjennelse kreve at internettleverandører oppgir identiteten til personer som driver med ulovlig nedlasting.

Les også: Riksdagen beslutade om Ipredlagen

- God nyheter

Filmbransjen i Norge håper nå på en lignende lov her i landet. Generalsekretær i Norsk videogramforening, Roald Dye, mener den svenske loven er gode nyheter for Norge.

- Det er jeg veldig fornøyd med. Det betyr at vi kan håpe på at vi kan få det tilsvarende i Norge på sikt, sier Dye.

I Norge må filmbransjen gå til politianmeldelse for å få utlevert personopplysninger om mistenkte fildelere. Det fungerer dårlig, mener Roald Dye.

- Politiet har ingen kapasitet til å arbeide med dette. For dem er dette en liten sak. Myndighetene må arbeide med å få klarere lover. Dette må innarbeides også i norske lover, slik de gjør i Sverige, sier Dye.

- Problematisk

Ikke alle ønsker den nye loven velkommen. Gisle Hannemyr, Universitetslektor ved Institutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo, mener loven er svært problematisk.

- For det første synes jeg det er problematisk å gi private aktører noe som ligner veldig på politifullmakter. Dette er en utvidelse av fullmaktene som normalt ligger til politiet; nemlig det å få utlevert personopplysninger. Private aktører har sin egen agenda og sine egne interesser å ivareta.

- Det rokker ved likhet for loven-prinsippet. Det er politiet som etterforsker lovbrudd og ikke den fornærmede, sier han.

Kulturstrøm

 • Clive Cussler er død

  Spenningsforfatteren Clive Cussler er død, 88 år gammel. Han er særlig kjent for romanene med tøffingen Dirk Pitt som hovedperson. Bøkene hans har ligget på The New York Times bestselgerlista for fiksjon over 20 ganger. Cussler var også dykker, og mange av bøkene hans har tilknytning til havet.

 • Amerikansk-norsk roman blir film

  Filmrettighetene til romanen «Falle til jorden» er kjøpt av produksjonselskapet Bron Studios. Forfatteren Kate Southwood er oppvokst i Chicago, men har de siste 20 årene bodd i Oslo og har dobbelt statsborgerskap. Ben Affleck vil spille hovedrollen som Paul Graves. Bron Studios står bak storsuksessen «Joker» fra 2019.

  Romanen «Falle til jorden» av Kate Southwood
  Foto: Solum Bokvennen
 • Fjerner jødiske bøker frå pensum

  Ungarn fjerner jødiske forfattarar frå litteraturlister i skulen, skriv SVT, mellom anna nobelprisvinnaren Imre Kertész. Styresmaktene meiner det ikkje ligg antisemetetisme bak avgjersla som har hausta mykje kritikk.