Navnejakt på nettpirater

Film- og platebransjen i Sverige får nye og mer omfattende fullmakter i jakten på nettpirater.

Illustrasjonsbilde: Fildeling
Foto: Colourbox.no

Det er klart etter at den svenske Riksdagen har vedtatt den omstridte IPRED-loven.

Loven gir bransjen lov til å kreve å få utlevert navn og adresse på personer som laster ned filmer og musikk ulovlig.

Les mer om nedlasting og fildeling her!

Omstridt

Den nye loven har skapt stor debatt i Sverige. Blant lovens politiske motstandere er Vänsterpartiet og Miljöpartiet som frykter loven vil gå ut over personvernet.

- Det er ikke rimelig å kriminalisere mennesker for hva de gjør for sitt private forbruk, sier Lage Rahm i Miljöpartiet de Gröna.

Men til tross for protester og en omfattende underskriftskampanje i Sverige, ble altså den omstridte IPRED-loven vedtatt i den svenske Riksdagen i går ettermiddag. Dermed kan film- og platebransjen i Sverige gjennom en rettslig kjennelse kreve at internettleverandører oppgir identiteten til personer som driver med ulovlig nedlasting.

Les også: Riksdagen beslutade om Ipredlagen

- God nyheter

Filmbransjen i Norge håper nå på en lignende lov her i landet. Generalsekretær i Norsk videogramforening, Roald Dye, mener den svenske loven er gode nyheter for Norge.

- Det er jeg veldig fornøyd med. Det betyr at vi kan håpe på at vi kan få det tilsvarende i Norge på sikt, sier Dye.

I Norge må filmbransjen gå til politianmeldelse for å få utlevert personopplysninger om mistenkte fildelere. Det fungerer dårlig, mener Roald Dye.

- Politiet har ingen kapasitet til å arbeide med dette. For dem er dette en liten sak. Myndighetene må arbeide med å få klarere lover. Dette må innarbeides også i norske lover, slik de gjør i Sverige, sier Dye.

- Problematisk

Ikke alle ønsker den nye loven velkommen. Gisle Hannemyr, Universitetslektor ved Institutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo, mener loven er svært problematisk.

- For det første synes jeg det er problematisk å gi private aktører noe som ligner veldig på politifullmakter. Dette er en utvidelse av fullmaktene som normalt ligger til politiet; nemlig det å få utlevert personopplysninger. Private aktører har sin egen agenda og sine egne interesser å ivareta.

- Det rokker ved likhet for loven-prinsippet. Det er politiet som etterforsker lovbrudd og ikke den fornærmede, sier han.

Kulturstrøm