Hopp til innhold

Munch-museets nye skulptur: – Feil på så mange måter

Den sju meter høye statuen foran det nye Munch-museet i Oslo er både uoriginal, feildimensjonert og malplassert, mener kunstdirektør. Nå krever han omkamp eller oppvask.

statue

Skulpturen «The Mother» skal bli støpes i bronse og bli sju meter høy.

Foto: Oslo kommune

Direktøren for en av Norges største private kunstsamlinger, William Flatmo hos Kistefos-museet, er irritert over den nye skulpturen som skal stå foran det nye Munch-museet:

En sju meter høy bronsestatue av en naken eldre kvinne, med blikket vendt vekk fra byen på en kunstig øy midt i Oslos havnebasseng.

– Her lå alt til rette for å skape en oppslukende, inkluderende og engasjerende kunstopplevelse for byens besøkende. Dessverre landet juryen på et verk som vender byen ryggen.

William Flatmo, byline

William Flatmo er direktør for Christen Sveaas kunstsamling på Kistefos

Flatmo mener både juryen og oppdragsgiver Oslo kommune har sviktet da de lot den britiske kunstneren Tracey Emin vinne den viktige konkurransen.

– Har sett det før

– Bronseskulpturer av nakne kvinner, det har vi sett før. Vi har det i Vigelandsparken, i Ekebergparken og Den lille havfrue i København. Hun sitter også ved sjøen og ser utover, men er ikke sju meter høy, sier Flatmo.

Størrelsen betyr nemlig at skulpturen blir altfor stor til å ta bilde av, hevder kunstdirektøren.

Sinnataggen

Mange tar selfie av seg foran Sinnataggen. Det vil bli umulig med bronseskulpturen foran Munch-museet, mener Flatmo.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– I beste fall får man med seg litt av leggen og låret når man tar selfie. Hun blir som en stor vegg av bronse – ikke akkurat noen sosiale medier-darling som «Sinnataggen». Det blir bare feil på så mange måter, sukker han.

Også Kulturrådets leder og museumsdirektør ved Henie Onstad Kunstsenter Tone Hansen er kritisk til den nye skulpturen:

– Jeg er overrasket over dette valget. Her hadde Oslo kommune og Munch-museet muligheten til å velge kunst som skaper nye rom, og som ikke bare tar plass. Denne skulpturen kunne jo stått hvor som helst.

Tror mange vil bli glade i den

– Ideen er en statue som er gammel, enkel, ren og «alles mor». «The Mother» er en eldre kvinne som skal beskytte fjorden, byen, kunstneren Edvard Munch og det nye museet hans, sa Tracey Emin da hun fikk oppdraget i midten av oktober.

Juryen besto av sju stykker, blant andre to representanter fra Munch-museet og én London-basert kurator. Skulpturen skal stå ferdig i 2020.

Rina Mariann Hansen

Kulturbyråd i Oslo, Rina Mariann Hansen (Ap)

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

Oslos kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) forsvarer juryens avgjørelse:

– Jeg tror at dette vil bli et fint merkepunkt i Oslo som jeg tror mange vil bli glade i. Det er ikke en skulptur som utelukkende skal ha en referanse til Munch, men også til hele byen.

Vil ha omkamp eller oppvask

Men kunstdirektør Flatmo er ikke overbevist:

– Nå bør Oslo kommune revurdere. De er i ferd med å føre opp en stor skulptur midt i byen som ikke tar publikum på alvor. Dermed svikter de oppdraget sitt.

– Og skulle dette bli stående, bør det granskes hvordan kommunen arbeider med kunst i det offentlige rom, sier han.

Tracey Emin, britisk kunstner

Tracey Emin med en modell av «The Mother», som skal bli en sju meter høy bronseskulptur og plasseres i Bjørvika.

Foto: Kulturetaten, Oslo kommune.

Kulturstrøm

 • Arkeologar gjorde fleire interessante funn i Stad

  I samband med utgravingane på Berstad i Stad kommune i vår fann arkeologane båtgraver frå jarnalder, gravrøys frå bronsealder og ei grav frå steinalderen. Det skriv Vestland fylke på sine nettsider.

  – Vi stod å sjakta med gravemaskin då vi såg mørkare konturar i massane. Etter litt finreinsing for hand dukka det opp fleire jarnnaglar. Vi forstod raskt at dette kunne vere noko spesielt, seier arkeolog Ragnhild Egeland Torp.

  Fylkeskommunen har difor gitt løyve til utgravinga. Universitetsmuseet i Bergen tek saka vidare og skal gjennomføre ei arkeologisk utgraving av gravene i haust.

  Dronebilder viser arkeologisk utgraving i Stad kommune, flere jordflekker er gravd opp og avdekket
  Foto: Vestland fylkeskommune

Flere kulturnyheter