Hopp til innhold

Tom Egeland om Deichmanske: – Dette er strålende nyheter

Forfatter Tom Egeland mener byggingen av nye Deichmanske er gode nyheter for litteraturen. Frp er overrasket over avgjørelsen til byrådet.

Tom Egeland

FORNØYD: Forfatter Tom Egeland synes avgjørelsen til byrådet først og fremst er gode nyheter for litteraturen og leserne.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Etter det NRK erfarer har byrådet i Oslo nå besluttet å fortsette byggingen av et hovedbibliotek i Bjørvika i Oslo, etter at de vurderte å droppe byggingen på grunn av kostnadssprekk.

– Dersom det NRK melder er riktig, så er dette strålende nyheter. Det har vært et massivt press mot byrådet for å få bygd hovedbiblioteket. Meldingen om at byrådet vurderte å skrote planen skapte uro langt inn i kulturlivet, naturlig nok, sier forfatter Tom Egeland til NRK.

Trenger møteplasser

Han mener at vi trenger et nytt og tidsmessig moderne bibliotek, og at det eksisterende Deichmanske var upraktisk og gammeldags allerede da det ble bygd.

Han synes dette først og fremst er gode nyheter for litteraturen og leserne.

– Forfattere flest er opptatt av at litteraturen blir spredt, og at det finnes møtepunkter mellom forfattere og lesere. Jeg tror nok at jeg snakker på vegne av et stort flertall forfattere som gleder seg til å ta nye Deichmanske i bruk.

En 30 år lang kronglete historie om nye Deichman.

VIDEO: Se historien om den kronglete prosessen rundt Deichmanske.

Bra for Bjørvika

Daglig leder Andreas Wiese ved Litteraturhuset i Oslo synes også dette er gode nyheter.

– Mange som bor i Oslo som har lurt litt på hva slags bydel Bjørvika skal bli for hvem. Det er lett å få seg konsulenttjenester til 3000 kroner timen om du drar dit, men det er ikke mye annet du kan gjøre der som ikke koster penger. Da vil Deichmanske være en utrolig viktig del av kulturtilbudet og det levende Oslo, sier han.

Stusser over avgjørelse

Camilla Wilhelmsen

STUSSER: Camilla Wilhelmsen, som er leder i Oslo Frp, er overrasket over avgjørelsen til byrådet, og er bekymret over pengebruken.

Foto: Simon Skjelbostad Yset / NRK

Frp er overrasket over at byrådet nå har bestemt seg for å bygge i Bjørvika.

– Jeg er overrasket, men nå har ikke jeg sett begrunnelsen, og må se den først, sier Camilla Wilhelmsen, som er leder i Oslo Frp.

– Frp har vært motstander av dette prosjektet, men vi er for å bygge et nytt hovedbibliotek i Oslo. Når det gjelder dette prosjektet, så er det pris og innhold som vi er imot. Det har vist seg i den senere tid at prisen går langt over det den skulle ha vært, som vi i tillegg mente var for høy, utdyper hun.

Hun sier at grunnforholdene er veldig vanskelige, og med dette i mente er det rart at byrådet går videre med byggingen, sier hun.

– Vi hadde en høring om overskridelser på Deichmanske på forsommeren, og det kom fram at dette er den vanskeligste tomta i hele Bjørvika. I fjor rant det inn vann for 120 millioner kroner, og jeg er redd dette blir mye vanskeligere enn byrådet har sett for seg, sier hun.

Kulturstrøm

 • Cezinando dømmes til samfunnsstraff

  Mandag møtte artist Kristoffer Cezinando Karlsen i Oslo tingrett i en såkalt tilståelsessak.

  Rapperen ble dømt til 120 timers samfunnsstraff etter møbel-tyverier.

  26-åringen er siktet for fem tyverier av møbler verdt rundt 380.000 kroner. Flere av møblene er levert tilbake, ifølge forsvarer Mette Yvonne Larsen.

 • 1,2 millioner nordmenn så finalen i Eurovision

  1,2 millioner nordmenn så Ukraina vinne Eurovision 2022 i Torino i Italia på lørdag. Det utgjorde ni av ti TV-seere, som er ny rekord.

  – Markedsandelen på NRK1 var på hele 89 prosent, som er det høyeste vi har målt med moderne TV-målinger, sier analytiker Maren Eline Fossan i NRK til Kampanje.

  TV-målingen fra Kantar går tilbake til 2000.

  Målt i antall seere var det en nedgang på 275.000 fra i fjor. Da var seerandelen 85,7 prosent.

  Totalt ble finalen sett av nærmere 200 millioner mennesker.