Hopp til innhold

Sju meter høy kvinne skal stå ved det nye Munchmuseet

Den britiske kunstneren Tracey Emin har laget en gammel kvinne, som symboliserer alle menneskers mor.

statue

En skulptur som skal være sju meter høy skal plasseres utenfor det nye Munchmuseet.

Foto: Oslo kommune

– Ideen om mødre er tidløs. Alle har en mor. Det er noe universelt. Noen vil si at den er stygg og uattraktiv, sier kunstneren Tracy Emin.

Men hun peker på at det er fordi det er en gammel kvinne. Tiden forandrer dem, peker hun på.

statue

Det er denne skulpturen av en gammel kvinne som skal pryde området rundt det nye Munchmuseet. Den er sju meter høy. Både museet og skulpturen skal stå ferdig i 2020.

Foto: Oslo kommune

Nok skulpturer av menn

– Det finnes nok skulpturer av menn med makt, sier byråd for kultur i Oslo, Rina Mariann Hansen.

Hun kikker imponert på den lille modellen som snart skal forstørres til å bli sju meter høy bronseskulptur og legger til at dette også kan si noe om Munchs forhold til kvinner.

Kunstneren, som har vært inspirert av Munchs kunst siden hun var liten jente, er overveldet over å ha vunnet konkurransen om utsmykningen utenfor det nye museet.

– Min mor døde for to år siden og jeg føler vel at Munchmuseet trenger en «mor», noen som tar vare på det og på Munchs kunst, utdyper hun overfor NRK.

Hun tror det kan være derfor hun valgte dette motivet. Dessuten, legger hun til, så er det så lite som gir ære til eldre mødre og eldre kvinner. Mennene har derimot fått mye plass.

Kunstneren Tracy Emin er en fremstående britisk kunstner som ble kjent gjennom to svært personlige kunstverk: «Everybody I slept with» og «My bed».

Britain Art Tracey Emin

Det er den britiske kunstneren Tracey Emin som skal plassere sin skulptur utenfor Munchmuseet. Her med sin egen installasjon: Min seng.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

Konkurransen hun vant var en lukket konkurranse med sju inviterte kunstnere av internasjonalt format: AK Dolven, Olafur Eliasson, Tracey Emin, Matias Faldbakken, Cristina Iglesias, Ragnar Kjartansson og Adrián Villar Rojas.

Sju meter høy

Kunstneren tar frem den lille modellen og plasserer den forsiktig på kaikanten. Vi må visualisere den ti ganger større for å få et riktig bilde.

Kunstprosjektet skal reises ved den såkalte museumsutstikkeren, et friområde som skal etableres på sørsiden av det nye museet, ved utløpet av Akerselva. Etter planen skal det stå ferdig samtidig med det nye museet i 2020.

Les også: Sniktitt inn i det nye Munch-museet

Byråden mener den samspiller med omgivelsene.

– Men hvorfor så stor?

– Dette er stor monumental kunst og den gjør seg bemerket i omgivelsene. Det skal være signalkunst som skal være en attraksjon i seg selv. Og kanskje forbindes med Oslo etter hvert, sier hun.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)