Sju meter høy kvinne skal stå ved det nye Munchmuseet

Den britiske kunstneren Tracey Emin har laget en gammel kvinne, som symboliserer alle menneskers mor.

statue

En skulptur som skal være sju meter høy skal plasseres utenfor det nye Munchmuseet.

Foto: Oslo kommune

– Ideen om mødre er tidløs. Alle har en mor. Det er noe universelt. Noen vil si at den er stygg og uattraktiv, sier kunstneren Tracy Emin.

Men hun peker på at det er fordi det er en gammel kvinne. Tiden forandrer dem, peker hun på.

statue

Det er denne skulpturen av en gammel kvinne som skal pryde området rundt det nye Munchmuseet. Den er sju meter høy. Både museet og skulpturen skal stå ferdig i 2020.

Foto: Oslo kommune

Nok skulpturer av menn

– Det finnes nok skulpturer av menn med makt, sier byråd for kultur i Oslo, Rina Mariann Hansen.

Hun kikker imponert på den lille modellen som snart skal forstørres til å bli sju meter høy bronseskulptur og legger til at dette også kan si noe om Munchs forhold til kvinner.

Kunstneren, som har vært inspirert av Munchs kunst siden hun var liten jente, er overveldet over å ha vunnet konkurransen om utsmykningen utenfor det nye museet.

– Min mor døde for to år siden og jeg føler vel at Munchmuseet trenger en «mor», noen som tar vare på det og på Munchs kunst, utdyper hun overfor NRK.

Hun tror det kan være derfor hun valgte dette motivet. Dessuten, legger hun til, så er det så lite som gir ære til eldre mødre og eldre kvinner. Mennene har derimot fått mye plass.

Kunstneren Tracy Emin er en fremstående britisk kunstner som ble kjent gjennom to svært personlige kunstverk: «Everybody I slept with» og «My bed».

Britain Art Tracey Emin

Det er den britiske kunstneren Tracey Emin som skal plassere sin skulptur utenfor Munchmuseet. Her med sin egen installasjon: Min seng.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

Konkurransen hun vant var en lukket konkurranse med sju inviterte kunstnere av internasjonalt format: AK Dolven, Olafur Eliasson, Tracey Emin, Matias Faldbakken, Cristina Iglesias, Ragnar Kjartansson og Adrián Villar Rojas.

Sju meter høy

Kunstneren tar frem den lille modellen og plasserer den forsiktig på kaikanten. Vi må visualisere den ti ganger større for å få et riktig bilde.

Kunstprosjektet skal reises ved den såkalte museumsutstikkeren, et friområde som skal etableres på sørsiden av det nye museet, ved utløpet av Akerselva. Etter planen skal det stå ferdig samtidig med det nye museet i 2020.

Les også: Sniktitt inn i det nye Munch-museet

Byråden mener den samspiller med omgivelsene.

– Men hvorfor så stor?

– Dette er stor monumental kunst og den gjør seg bemerket i omgivelsene. Det skal være signalkunst som skal være en attraksjon i seg selv. Og kanskje forbindes med Oslo etter hvert, sier hun.

Kulturstrøm

 • Svensk oppkjøp av norske Paradox

  Produksjonsselskapet Paradox, som blant annet sto bak Erik Poppes Utøya-film og «Kongens nei», er kjøpt av svenske SF Studios.

  SF Studios, som regnes som et av verdens eldste filmselskap, har i mange år produsert film og TV-serier i Sverige og Danmark. Deres oppkjøp av Paradox, som blant annet sto bak Erik Poppes Utøya-film og «Kongens nei», er ifølge pressemeldingen «et veldig viktig steg» i selskapets strategi om å bli den ledende aktøren i det nordiske markedet. (NTB)

 • Norsk konsertarrangør kjøpt opp

  Det nederlandske oppkjøpsfondet Waterland kjøper norske Atomic Soul. Planen er å lage et nordisk konsertkonsern med omsetning på 800 millioner kroner årlig. – Nå skal vi jobbe bedre og gjøre større ting, sier gründer Peer Osmundsvaag (47) i Atomic Soul til Dagens Næringsliv. (NTB)

 • Julefenomenet fra Grünerløkka

  97 år gamle Alf Folmers debutvideo med julesangen «Jul på Løkka» har fått 30.000 visninger etter at den ble lagt ut på Facebook tirsdag kveld. Forfatter og forlegger Håvard Mossige har skrevet teksten.

  Jul på Løkka! God Jul! Del gjerne videre! Husk å trykke på HD knappen!

  Publisert av Alf Folmer Tirsdag 11. desember 2018