Munch blant nazikunst i München

Flere verker av Edvard Munch er funnet i en kjeller i München. Trolig ble de konfiskert av nazistene på 30-tallet. – Veldig spennende, men ikke overraskende, sier kunsthistoriker.

GERMANY-NAZI-ART-HISTORY

Disse trykkene av Munch er funnet i en tysk leilighet. Trolig ble de konfiskert av nazister og kjøpt av samleren Cornelius Gurlitt på 30-tallet. «Melankoli» lengst til høyre i midterste rekke.

Foto: - / Afp

Morten Zondag

Morten Zondag gleder seg over Munch-funnene, men er ikke overrasket.

Tyske myndigheter har lagt ut flere bilder som skal stamme fra et stort funn hos samleren Cornelius Gurlitt våren 2012. Blant funnene er 16 verker av Edvard Munch, deriblant en versjon av «Melankoli».

NRK har tidlige omtalt funnet av de rundt 1500 bildene, der blant annet mesterverk av Chagall og Matisse ble oppdaget. Trolig ble de stjålet av nazistene før og under andre verdenskrig.

Ikke overrasket

I et halvt århundre har kunsten ligget i leiligheten til sønnen til en av Tysklands største kunsthandlere under krigen, Cornelius Gurlitt. Nå viser det seg at Gurlitt også samlet på Edvard Munchs kunst.

– Dette er jo mange trykk av Munch - det er veldig spennende, sier kunsthistoriker og faglig leder hos Kaare Berntsen kunsthandel, Morten Zondag.

Munchs Melankoli III

Det dyreste objektet på Blomqvists Kunsthandels juleauksjon i 2006 var Edvard Munchs fargetresnitt 'Melankoli III' med en forhåndsvurdering på 1.6–1.8 millioner kroner. Bildet gikk under hammeren for 2,3 millioner den gangen.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Han er ikke er det minste overrasket over funnene.

– Jeg hadde blitt overrasket om man ikke hadde funnet noe av Munch blant disse bildene. Hans kunst ble klassifisert som «degenererende» av nazistene, og ble tatt ut av tyske museer og samlinger på 30-tallet. Gurlitt kjøpte slike varer, og det er ikke så rart at han valgte å beholde noe av Munchs kunst i samlingen sin, sier Zondag.

Videresolgt til Gurlitt

Tyske myndigheter har fått kritikk for komme med for lite informasjon om kunsten, som ble oppdaget for snart to år siden. Nå antyder tyske myndigheter at opp til 590 av verkene kan ha blitt beslaglagt av nazistene, for så å ha blitt videresolgt til Gurlitt.

Dette gjelder også verkene som er funnet av Edvard Munch.

– Det er vanskelig å si hvor mye trykkene er verdt, sier Zondag.

- Et «Melankoli»-trykk tilsvarende det som nå er funnet i Tyskland er verdt fra 3 til 8 millioner kroner, avhengig av fargekombinasjoner og tilstand, mener han.

«Melankoli» er trolig er det mest verdifulle av Munch-funnene som til nå er offentliggjort.

- «Kjærlighetspar i bølger» omsettes for rundt 1 million kroner, sier Zondag til NRK.no.

Disse Munch-trykkene ble funnet:

Kulturstrøm

  • WikiLeaks: Assange ute av isolat

    Julian Assange holdes ikke lenger i isolat i fengselet i London, ifølge WikiLeaks. Mandag ble det publisert et åpent brev fra over hundre leger og psykologer, som advarte om at Assange i fengselet hadde blitt utsatt for psykisk tortur.

    Julian Assange