Hopp til innhold

Kunstskatter kan være nazi-tyvgods

139 kunstverk i nederlandske museer kan stamme fra nazistenes plyndringer under 2. verdenskrig. Nå skal de returneres.

Stedelijk Museum i Amsterdam

Ved Stedelijk Museum i Amsterdam har det hengt verker som nå knyttes til nazistenes plyndringer av jødiske kunstsamlere.

Foto: MICHAEL KOOREN / Reuters

Flere verk fra store kunstnere som Matisse, Klee og Kandinskij skal ha blitt konfiskert av nazistene under krigen. 70 år senere henger de på veggene i nederlandske museer – men nå skal de returneres til sine rettmessige eiere.

– 139 objekter er enten antatt eller bekreftet et resultat av plyndring, konfiskering eller tvangssalg, sier Siebe Weide, som er direktør for Nederlands museumsorganisasjon.

Han mener at museene har en «moralsk forpliktelse» til å returnere kunsten, og at dette er en jobb de selv vil gå i gang med, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Samtlige nederlandske museer som har kunst som stammer fra før 2. verdenskrig har blitt gransket. Og 20 personer eller familier som var ofre for nazistenes kunstplyndringer har blitt linket til 61 verker som er i museenes eie.

En av dem som ble robbet, var den jødiske kunstsamleren Albert Stern. Han ble blant annet fratatt Henri Matisse-maleriet «Odalisque», som er en publikumsmagnet i Stedelijk Museum i Amsterdam.

Vasilij Kandinskij, Image With Houses

Dette maleriet av Vasilij Kandinskij fra 1909 er blant 139 verk som skal være tatt med makt fra jødiske eiere under 2. verdenskrig.

Foto: AP Photo/Stedelijk Museum / Scanpix/AP

«Norsk» bilde eid av Göring

I Norge er Henie Onstad Kunstsenter (HOK) involvert i en strid rundt et Matisse-maleri, som har tilhørt en annen jødisk kunstsamler, ved navn Paul Rosenberg. Det dreier seg om maleriet «Robe bleue dans un fauteuil ocre» («Blå kjole i okergul lenestol») fra 1937. Aftenposten omtalte saken for ett år siden.

I fjor sommer ble kunstsenteret kontaktet av Art Loss Register, som er verdens største database for stjålet kunst. Registeret opplyste at det Matisse-maleriet ble stjålet fra den jødiske kunsthandleren Paul Rosenberg under 2. verdenskrig, og at familien nå ville ha bildet returnert.

HOK, som har eid verket siden 1961, hevder at de på dette tidspunktet ikke kjente til denne delen av bildets historikk. Senere har de etterforsket saken og Art Loss register har lagt fram dokumentasjon som viser at maleriet ble konfiskert fra Rosenberg i 1941. Maleriet var blant annet i nazitopp Hermann Görings eie.

Niels Onstad kjøpte bildet på Galerie Bénézit i 1949 eller 1950, men skal da ikke ha kjent til at bildet hadde blitt konfiskert under krigen.

Hjemmet til Henie og Onstad

Dette bildet fra 1960 er tatt i Sonja Henie og Niels Onstads hjem på Landøya, som var fullt av moderne malerier, som senere ble gitt til Henie Onstad Kunstsenter. På bildet studerer konservator Henning Gran (t.v.) og tegneren Fredrik Matheson et maleri av Matisse.

Foto: Aaserud, Ivar / NTB scanpix


Kommunikasjonssjef Gunhild Varvin ved Henie Onstad Kunstsenter sier at det i lang tid har pågått samtaler mellom partene om saken.

– Dette er den første saken i sitt slag i Norge, og en avtale her kan sette presedens. Dette er en stor og kompleks sak som både omhandler norsk lovverk, internasjonale avtaler og etiske problemstillinger, sier Varvin.

Har ikke konkludert

HOK mener at de ifølge norsk lov kan ha rett til å beholde bildet med tanke på hvordan det kom i deres hender, og at det ble kjøpt i god tro. Samtidig har Norge sammen med 43 andre land undertegnet en avtale for å levere tilbake kunst konfiskert av nazistene.

Varvin sier at de ikke har flere lignende krav mot seg, men at de også nå ser grundigere på eierhistorikken til andre kunstverk fra samme periode.

– I Nederland skal museene selv levere tilbake kunstverkene, og det omtales som en «moralsk forpliktelse»?

– HOK har ikke konkludert i denne saken, og har valgt å bruke tid på behandlingen av den, for å kunne komme frem til riktig løsning, sier Varvin.

Vil ikke returnere

Flere amerikanske og britiske museer har utført store undersøkelser innen dette temaet, som har ført til at kunst har blitt returnert til etterkommerne av de opprinnelige eierne. I Tyskland skal myndighetene gå i gang med en større, landsomfattende undersøkelse, lik den man har gjort i Nederland.

AP skriver at andre land er vesentlig mindre interessert i slike undersøkelser. Russland er ikke med i den internasjonale avtalen for retur av konfiskert kunst, og mener dette er rettmessige krigstroféer.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.