Hopp til innhold

Mulig Banksy-kunstverk stjålet fra Bataclan

Verket, som trolig ble malt av gatekunstneren Banksy til minne om de døde etter terrorangrepet i 2015, ble i helgen stjålet.

Banksy-kunstverk på Bataclan

STJÅLET: Dette kunstverket dukket opp på nødutgangen til Bataclan-teateret i Paris i sommer. Natt til lørdag ble det stjålet.

Foto: Thomas Samson / AFP

90 mennesker ble drept da terrorister gikk til angrep i konsertlokalet Bataclan under en konsert med amerikanske Eagles of Death Metal 13. november 2015.

Angrepet var ett av flere angrep i den franske hovedstaden denne kvelden. Dagen etter tok terrorgruppen IS på seg skylden for terrorangrepene, de dødeligste i Frankrike siden andre verdenskrig.

Stakk av med døra

I juni i fjor dukket et veggmaleri opp på døren til en av nødutgangene på Bataclan-teateret.

Kunstverket er trolig malt av gatekunstneren Banksy og viser en kvinne med slør og hodet bøyd i sorg. I tillegg til døren på Bataclan, dukket flere andre kunstverk som trolig kan knyttes til Banksy opp andre steder i byen i samme periode.

Banksy har selv delt bildet fra Bataclan på sin Instagram-konto.

Men i løpet av natt til lørdag har ukjente gjerningspersoner gått til verks med sirkelsager og tatt med seg døra og kunstverket. En politikilde sier til Reuters at tyvene trolig forsvant i en varebil.

Politiet ble varslet om tyveriet ved 04.30-tiden lørdag.

Ettertraktet

På Bataclan-teaterets offisielle Twitter-konto, uttrykkes det sorg over at kunstverket og hyllesten til terrorofrene nå er borte.

– Vi er svært triste i dag. Banksys arbeid var et minnesmerke og tilhørte oss alle. Lokale, innbyggere i Paris og verdens borgere. Nå er det tatt fra oss.

Laster Twitter-innhold

Banksys kunst er svært ettertraktet. Et maleri som dukket opp på en garasje i Storbritannia ble solgt for et sjusifret beløp, skriver Independent.

I oktober ble ett av Banksys malerier solgt for 10 millioner kroner på auksjon i London. Men i det vinnerbudet var et faktum, ble bildet delvis ødelagt av en makuleringsmaskin som var innebygd i rammen.

Kunstneren selv ble mistenkt for å ha stått bak stuntet.

Banksy begynte som graffitikunstner på slutten av 90-tallet. Svært få mennesker kjenner identiteten til kunstneren, som ofte har et politisk budskap i kunstverkene sine.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.