Hopp til innhold

Mulig Banksy-kunstverk stjålet fra Bataclan

Verket, som trolig ble malt av gatekunstneren Banksy til minne om de døde etter terrorangrepet i 2015, ble i helgen stjålet.

Banksy-kunstverk på Bataclan

STJÅLET: Dette kunstverket dukket opp på nødutgangen til Bataclan-teateret i Paris i sommer. Natt til lørdag ble det stjålet.

Foto: Thomas Samson / AFP

90 mennesker ble drept da terrorister gikk til angrep i konsertlokalet Bataclan under en konsert med amerikanske Eagles of Death Metal 13. november 2015.

Angrepet var ett av flere angrep i den franske hovedstaden denne kvelden. Dagen etter tok terrorgruppen IS på seg skylden for terrorangrepene, de dødeligste i Frankrike siden andre verdenskrig.

Stakk av med døra

I juni i fjor dukket et veggmaleri opp på døren til en av nødutgangene på Bataclan-teateret.

Kunstverket er trolig malt av gatekunstneren Banksy og viser en kvinne med slør og hodet bøyd i sorg. I tillegg til døren på Bataclan, dukket flere andre kunstverk som trolig kan knyttes til Banksy opp andre steder i byen i samme periode.

Banksy har selv delt bildet fra Bataclan på sin Instagram-konto.

Men i løpet av natt til lørdag har ukjente gjerningspersoner gått til verks med sirkelsager og tatt med seg døra og kunstverket. En politikilde sier til Reuters at tyvene trolig forsvant i en varebil.

Politiet ble varslet om tyveriet ved 04.30-tiden lørdag.

Ettertraktet

På Bataclan-teaterets offisielle Twitter-konto, uttrykkes det sorg over at kunstverket og hyllesten til terrorofrene nå er borte.

– Vi er svært triste i dag. Banksys arbeid var et minnesmerke og tilhørte oss alle. Lokale, innbyggere i Paris og verdens borgere. Nå er det tatt fra oss.

Laster Twitter-innhold

Banksys kunst er svært ettertraktet. Et maleri som dukket opp på en garasje i Storbritannia ble solgt for et sjusifret beløp, skriver Independent.

I oktober ble ett av Banksys malerier solgt for 10 millioner kroner på auksjon i London. Men i det vinnerbudet var et faktum, ble bildet delvis ødelagt av en makuleringsmaskin som var innebygd i rammen.

Kunstneren selv ble mistenkt for å ha stått bak stuntet.

Banksy begynte som graffitikunstner på slutten av 90-tallet. Svært få mennesker kjenner identiteten til kunstneren, som ofte har et politisk budskap i kunstverkene sine.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober