IS tar på seg skylden for angrepene

Islamistgruppen IS har offisielt tatt på seg skylden for angrepene i Paris med en kunngjøring på internett. Ifølge rettsmedisinere var terroristene mellom 15 og 18 år.

Tryggleik Paris

Hæren er kalt ut og folk er bedt om å holde seg innendørs. Frankrike er i høyeste beredskap etter at det vart klart at IS tok på seg skylden for terrorangrepene.

Foto: FRANCOIS GUILLOT / Afp

– Åtte brødre som bar belter med eksplosiver og våpen, har rettet seg mot velvalgte steder i hjertet av den franske hovudstaden, står det i kunngjøringen fra IS.

Kunngjøringen legger vekt på at IS har hatt som formål å spre frykt, men viser ikke til spesifikke personer. Flere eksperter anser den som vag.

Kunngjeringa til IS

Kunngjøringen til IS kom på to språk. Arabisk og fransk.

Én av angriperne var fransk statsborger

Ifølge avisen Liberation er en av terroristene bak angrepet på konsertstedet Bataclan identifisert som en fransk statsborger. Vedkommende har vært i etterretningstjenestens søkelys på grunn av forbindelser til ekstreme islamister, opplyser en politikilde.

I følge avisen skal det også være funnet et egyptisk og et syrisk pass ved siden av personene som angrep Stade de France. Identiteten deres er ennå ikke er bekreftet.

– Terroristene var mellom 15 og 18 år

Europe 1 melder at rettsmedisinere ved Medico-Legal Institute of Paris har uttalt at selvmordsbomberne skal være mellom 15 og 18 år. Flere overlevende etter angrepene har også fortalt at terroristene virket svært unge.

Franske myndigheter har foreløpig ikke gått ut med terroristenes indentitet.

Også en 51-åring fra Senegal knyttes til angrepene. Mannen ble i begynnelsen av November arrestert i Tyskland etter at det ble funnet store mengder våpen og eksplosiver i bilen hans. Tysklands innenriksminister Thomas de Maiziere bekrefter at det etterforskes om mannen har forbindelser til terroristene som gikk til angrep i Paris, men sier at det foreløpig er for tidlig å bekrefte eller avkrefte noe.

Ifølge nyhetsbyrået AFP har politiet i Belgia raidet et nabolag i Brussel i forbindelse med terrorangrepet i Paris.

Hollande: – En krigshandling

I en tale klokken 11:00 var François Hollande ikke i tvil. Islamisgruppen IS hadde skylden for terroren i Paris.

– Dette er en krigshandling mot et fritt land. Det var planlagt fra utsiden, med hjelp fra folk på innsiden. Det var en absolutt barbarisk handling, sa Hollande

– Frankrike har blitt utsatt for et feigt angrep, men vi vil være nådeløe, vi vil vinne over barbariet, sa den franske presidenten.

Hollande talar til nasjonen

President François Hollande sier i en tale klokken 11:00 at IS har skylden for de brutale angrepene i Paris.

Foto: DAMIEN MEYER / Afp
Laster Twitter-innhold

– Sa de gjorde det på grunn av krigen i Syria

Ifølge flere vitner inne i konserthuset Bataclan, skal terroristene ha ropt at de utførte angrepet som hevn for Frankrikes involvering i krigen i Syria.

I går tapte IS kontrollen over en viktig by i Nord-Irak.

PST følger utviklingen

Laster Twitter-innhold

Norske PST skriver på Twitter at de følger situasjonen, men at det ikkje er påvist noen bånd til Norge i forbindelse med angrepene.

Tryggleik Paris

Hæren er kalt ut og folk er bedt om å holde seg innendørs. Frankrike er i høyeste beredskap etter at det vart klart at IS tok på seg skylden for terrorangrepene.

Foto: FRANCOIS GUILLOT / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt