Banksy-bilde ødela seg selv under auksjon

Verket som ble solgt under auksjonen hos Sotheby's gikk for svimlende 10 millioner kroner. Men plutselig ble det berømte Banksy-bildet på mystisk vis ødelagt i en makuleringsmaskin.

En kunstverk ble ødelagt i det det var solgt på auksjon på Sotheby’s i London. Foto: Pierre Koukjian.

En kunstverk ble ødelagt i det det var solgt på auksjon på Sotheby’s i London. Foto: Pierre Koukjian.

De som var til stede uttrykte høylytt forundring. De snudde seg raskt mot lyden da rammen rundt bildet begynte å ødelegge det verdifulle kunstverket «Girl with a Balloon» midt i en forsamling av kunstinteresserte tilskuere.

Rammen ødela maleriet

Alarmen ulte da vaktene hos Sotheby's fortvilet forsøkte å redde maleriet fra destruksjonen, men til ingen nytte. Bildet ble dratt nedover og igjennom rammen. Underveis ble den nederste delen strimlet opp og ødelagt.

Det så ut som om rammen rundt bildet skjulte et ødeleggende verktøy ment for å ødelegge et av de mest populære maleriene til den britiske kunstneren Banksy.

BRITAIN/

Banksy-bildet «Girl with a Balloon» ble solgt for mer enn 10 millioner kroner før det ble strimlet opp og ødelagt mot slutten av auksjonen i London.

Foto: LUKE MACGREGOR / REUTERS

«Girl with a Balloon» er malt i mange forskjellige varianter. Maleriet som var på auksjonen, er fra 2006.

Sjokkerte Londons kunstmiljø

De som var til stede lurte selvsagt på hva som skjedde. Var Storbritannias mest berømte gateartist selv til stede da makuleringen skjedde? Spekulasjonene var mange i går kveld. Var dette et stunt for å øke prisen på Banksys malerier ytterligere?

En svartkledd mann med hatt og solbriller skal ha blitt sett ved inngangen til auksjonshuset kort tid etter hendelsen, noe som har ført til slike rykter om at kunstneren selv trykket på knappen som ødela kunstverket.

Det sjokkerte kunstmiljøet i London lurer på om denne «gerilja-taktikken» var en del av opplegget rundt auksjonen. Mange mener i ettertid at bildet nå må stilles ut som det nå er. Prisen på kunstverket kommer trolig til å øke, mener nå flere i Londons kunstmiljø.

Banksy har selv «kommentert» hendelsen ved denne instagramposten, der kan beskriver hvordan han monterte en makuleringsmaskin i rammen i tilfelle kunstverket noensinne skulle bli solgt på auksjon:

– Flik av genialitet

Sjefen for europeisk kunst hos Sotheby's Alex Branczik, sier Banksy utvilsomt er den største britiske gatekunstneren for tiden.

– Her så vi en liten flik av hans genialitet. Makuleringen er nå en del av kunstverket. Dette har vi aldri opplevd maken til, sier Branczik.

Kulturstrøm

  • Slutt for Senkveld på TV 2

    Etter 20 år er det slutt. Aller siste Senkveld sendes på TV 2 den 21. mai. Programmet ble fra 2003 og til 2018 ledet av Harald Rønneberg og Thomas Numme. TV 2s programredaktør Kathrine Haldorsen sier til NTB at kanalen nå skal fornye seg.

  • «Nomadland» håvet inn Baftaer

    «Nomadland» ble den store vinneren under søndagens britiske Bafta-utdeling med seier i fire forskjellige kategorier – blant dem beste film og beste regi. Filmen handler om en kvinne som etter ektemannens død bestemmer seg for å forlate hjembyen i Nevada til fordel for et liv som nomade. Hovedrollen spilles av Frances McDormand. (NTB)

    Frances McDormand i «Nomadland».
    Foto: Searchlight Pictures. © 2020 20th Century Studios All Rights Reserved / Searchlight Pictures