Hopp til innhold

Banksy-bilde ødela seg selv under auksjon

Verket som ble solgt under auksjonen hos Sotheby's gikk for svimlende 10 millioner kroner. Men plutselig ble det berømte Banksy-bildet på mystisk vis ødelagt i en makuleringsmaskin.

En kunstverk ble ødelagt i det det var solgt på auksjon på Sotheby’s i London. Foto: Pierre Koukjian.

En kunstverk ble ødelagt i det det var solgt på auksjon på Sotheby’s i London. Foto: Pierre Koukjian.

De som var til stede uttrykte høylytt forundring. De snudde seg raskt mot lyden da rammen rundt bildet begynte å ødelegge det verdifulle kunstverket «Girl with a Balloon» midt i en forsamling av kunstinteresserte tilskuere.

Rammen ødela maleriet

Alarmen ulte da vaktene hos Sotheby's fortvilet forsøkte å redde maleriet fra destruksjonen, men til ingen nytte. Bildet ble dratt nedover og igjennom rammen. Underveis ble den nederste delen strimlet opp og ødelagt.

Det så ut som om rammen rundt bildet skjulte et ødeleggende verktøy ment for å ødelegge et av de mest populære maleriene til den britiske kunstneren Banksy.

BRITAIN/

Banksy-bildet «Girl with a Balloon» ble solgt for mer enn 10 millioner kroner før det ble strimlet opp og ødelagt mot slutten av auksjonen i London.

Foto: LUKE MACGREGOR / REUTERS

«Girl with a Balloon» er malt i mange forskjellige varianter. Maleriet som var på auksjonen, er fra 2006.

Sjokkerte Londons kunstmiljø

De som var til stede lurte selvsagt på hva som skjedde. Var Storbritannias mest berømte gateartist selv til stede da makuleringen skjedde? Spekulasjonene var mange i går kveld. Var dette et stunt for å øke prisen på Banksys malerier ytterligere?

En svartkledd mann med hatt og solbriller skal ha blitt sett ved inngangen til auksjonshuset kort tid etter hendelsen, noe som har ført til slike rykter om at kunstneren selv trykket på knappen som ødela kunstverket.

Det sjokkerte kunstmiljøet i London lurer på om denne «gerilja-taktikken» var en del av opplegget rundt auksjonen. Mange mener i ettertid at bildet nå må stilles ut som det nå er. Prisen på kunstverket kommer trolig til å øke, mener nå flere i Londons kunstmiljø.

Banksy har selv «kommentert» hendelsen ved denne instagramposten, der kan beskriver hvordan han monterte en makuleringsmaskin i rammen i tilfelle kunstverket noensinne skulle bli solgt på auksjon:

– Flik av genialitet

Sjefen for europeisk kunst hos Sotheby's Alex Branczik, sier Banksy utvilsomt er den største britiske gatekunstneren for tiden.

– Her så vi en liten flik av hans genialitet. Makuleringen er nå en del av kunstverket. Dette har vi aldri opplevd maken til, sier Branczik.

Kulturstrøm

 • Krev nye avhøyr i Nederland

  Joost Klein, den nederlandske Eurovision-deltakaren som blei diska for etter seiande å ha trua ein TV-fotograf, krev at det blir gjort nye avhøyr av han.

  Joost Klein og advokaten hans vil at forhøyra skal gjennomførast i Nederland, melder Expressen.

  På scena i Vancouver i Canada søndag kveld, uttrykte han sterk misnøye.

  – F*ck Eurovision, sa Joost frå scena.

  Joost Klein og bidraget hans «Europapa» blei diska frå Eurovision Song Contest i Malmö berre timar før den store finalen.

  (NTB)

  Joost Klein
  Foto: AFP
 • Skuespiller Johnny Wactor (37) skutt og drept

  Den amerikanske skuespilleren Johnny Wactor ble skutt og drept under et tyveriforsøk i Los Angeles lørdag.

  Jonny Wactors agent David Shaul har bekreftet dødsfallet til Variety. Wactor ble 37 år gammel.

  Moren til Wactor sier at han var sammen med en kollega da de så tre menn forsøkte å stjele angivelig en katalysator fra bilen hans, skriver TMZ.

  Han er mest kjent for sin rolle som Brando Corbin i serien «General Hospital». Han hadde også roller i serier som «Criminal Minds» og «Westworld».