Minst 80 drept i terrorangrep mot konsertlokale i Paris

Like før kl. 01 stormet fransk antiterrorpoliti konsertsalen Bataclan i Paris hvor minst 80 mennesker skal være drept. Rundt 40 personer skal være drept i parallelle angrep andre steder i byen.

Minst hundre mennesker skal være drept etter et terrorangrep mot nattklubben Bataclan i Paris.

Her stormer politiet konsertlokalet.

Før antiterrorpolitiet stormet konsertlokalet hvor flere angripere skal ha holdt over 100 konsertgjester som gisler i flere timer, skal de ha kastet inn granater. Utenfor huset hørtes skyting og fem eksplosjoner.

Vel en halv time senere meldte den lokale TV-stasjonen BFMTV at terrorangrepet som startet litt før kl. 22, var avsluttet.

Startet under konserten

Bataclan Café i Paris

Salen på Bataclan Café rommer 1500 og var fullsatt fredag kveld.

Foto: Céline/CC-BY-SA-2.0

Øyenvitner har fortalt om rystende detaljer inne fra konsertsalen hvor to eller tre menn stormet inn med automatvåpen midt i konserten med det amerikanske bandet Eagles of Death Metal.

Tallet på døde har steget hele kvelden. De første meldingene lød på 16 døde.

Ved 23-tiden ble tallet oppjustert til 35, og litt etter kl. 01 opplyste en politikilde til nyhetsbyrået AFP at minst 100 mennesker skal være drept. Rundt kl. 07:30 melder franske aviser at antallet justeres ned til minst 80 døde.

I tillegg skal rundt 40 være drept i flere andre angrep i byen.

Eagles of Death Metal - plakat for spillejobb 13.11 på Bataclan i Paris

Det amerikanske bandet Eagles of Death Metal spilte i kveld på konsertscenen Bataclan i Paris. Dette er plakaten for konserten.

Foto: EODM/Bataclan

Angrepet begynte ved 21.45-tiden da vitner på stedet sier de hørte et kraftig smell og rundt 20 skudd fra konserthuset. Da hadde konserten med Eagles of Death Metal vart i rundt en time.

«Ekstremt voldelig»

Et øyenvitne forteller til avisen Le Figaro: «Vi så to menn gå inn på Le Bataclan. De hadde våpen og var vanlig kledd. De skjøt både utenfor og inne i lokalet. Vi ringte politiet kl. 21.47.»

Et annet vitne forteller at to eller tre personer som ikke var maskerte, kom inn i salen. De hadde automatvåpen og begynte å skyte mot folkemengden.

– Det var ekstremt voldelige og alle fikk panikk. Folk løp mot scenen, forteller han.

– Angriperne ladet om flere ganger, minst tre. De var svært unge, sier han til Europe 1.

AK-47 automatvåpen

Den franske radioreporteren Julien Pearce forteller til CNN at han var inne i konsertsalen da angrepet startet. Han sier angriperne var bevæpnet med AK-47 Kalasjnikov maskingevær.

– De begynte å skyte tilfeldig rundt seg. Folk hylte og kastet seg ned på gulvet, og de fortsatt å skyte. Mange fikk fryktelige skader, forteller han.

Pearce forteller at skytingen pågikk i minst 10 minutter.

Han sier at mennene var kledd i svart, at de ikke var maskerte og at de ikke sa noe mens de skjøt. De ladet om tre eller fire ganger, forteller han.

– Det var aldeles fryktelig å sitte i den lille konsertsalen i 10 minutter mens kulene pepret folk, sier han.

Mens terroristene ladet om, klarte Pearce å få med seg en ung jente som han bar ut av salen. Utenfor huset fikk han tak i en drosje og bad den kjøre til sykehus med jenta.

Gjemte seg i bygningen

Etterpå gikk han tilbake hvor han forsøkte å få kontakt på mobil med venner som gjemte seg i bygningen.

Ifølge Libération kom sikkerhetsstyrker på stedet, og nødtelt ble satt opp i nærheten. Ambulanser og brannbiler står tett i gatene i nærheten, og skadde som har kommet seg unna, behandles.

Ifølge LAWeekly skal alle bandmedlemmene av Eagles of Death Metal ha kommet uskadd fra terrorangrepet.

Kvinne evakueres fra området ved Bataclan cafe i Paris

En kvinne evakueres fra området ved Bataclan Cafe der det fortsatt pågår en gisselsituasjon etter midnatt.

Foto: KENZO TRIBOUILLARD / Afp

Flere angrep

Tallet på døde skal ha kommet opp i over 140 til sammen, og det har kommet meldinger om mellom fem og syv angrep i byen. Det ble meldt om skyting flere steder i byen flere restauranter og i handleområdet Les Halles.

Det hele startet fredag kveld da en person med automatvåpen åpnet ild på restauranten Cambodge i Paris sentrum. Et annet angrep – en eksplosjon – skal ha funnet sted på en bar nær Stade de France nord i Paris, hvor Frankrikes landslag spilte fotballkamp mot Tyskland. Det skal ifølge flere medier dreie seg om et selvmordsangrep.

Unntakstilstand og stengte grenser

Franske medier sier det har vært skyting og eksplosjoner på fem eller seks steder i byen. President Hollande var til stede på Stade de France under landskampen.

Ved midnatt natt til lørdag erklærte Hollande unntakstilstand og stengte alle franske grenser.

President François Hollande var ved halv ett-tiden utenfor Bataclan Café hvor terrorangrepet pågikk i over tre timer, sammen med statsminister Manuel Valls, innenriksminister Bernard Cazeneuve og justisminister Christiane Taubira.

Dette er en tragedie. Vi skal kjempe mot disse menneskene uten nåde, sa han til folk utenfor konserthuset.

SISTE NYTT

Siste nytt