MGP: Kan ikke garantere at alle fikk stemt etter at problemet ble løst

Etter møtet mandag morgen er det fortsatt mange ubesvarte spørsmål for NRK-ledelsen. De går nå grundig inn i det tekniske for å finne ut hva som gikk galt. En av tingene de skal se på er om alle faktisk fikk stemt.

Ulrikke Brandstorp MGP 2020

Ulrikke Brandstorp vant finalen i MGP i Trondheim spektrum lørdag. NRK vet så langt ikke om alle fikk stemme på de fire gjenværende finalistene.

Foto: NRK

Mandag morgen var det samlet til møte om stemmekaoset på redaktør for underholdningsavdelingen Charlo Halvorsens kontor på NRK. Temaet var stemmekaoset som oppsto under lørdagens Melodi Grand Prix-finale.

– Det vi gjør nå, er å gå veldig grundig inn i alt som har med teknologi og stemmegivning å gjøre, rett og slett for å finne ut hva som gikk feil. Så tar det litt lengre tid enn formiddagstimene i dag, sa Halvorsen til NRK.

Han vil ikke utdype hvilke konkrete svar som kom, fordi de ønsker å være «skråsikre» før de går ut med noe.

– Så fort vi vet hva som gikk feil så skal vi gå ut med det til alle som vil høre på, og ikke minst artistene, sa han.

Da stemmesystemet brøt sammen under direktesendingen, var det en folkejury på 30 mennesker som avgjorde hvilke fire artister som gikk videre av de totalt ti finalistene. Dette gjorde du kun basert på studioversjonen av sangene, uten å ha sett liveshowet.

Skal se på om stemmegivningen var i orden lørdag

Lørdag kveld sa programleder Ronny Brede Aase fra scenen at stemmeproblemene var fikset da fire skulle bli til to artister.

Mange på sosiale medier skriver at de heller ikke fikk stemt senere i sendingen.

– Var det i orden da?

– Det er blant tingene vi skal sjekke ut, svarer Halvorsen.

Mandag morgen sa fungerende redaktør i underholdningsavdelingen i NRK Christina Rezk Resar at de hadde fått rapporter om at ikke alle fikk stemt, men at de ikke visste omfanget av det.

– Det jeg har fått beskjed om er at Norge har valgt sin vinner, at stemmene kom inn og at det var svært få som ikke kom gjennom, sa Resar.

Over 750 personer har sendt inn klager til Kringkastingsrådet etter finalen. Flere har krevd at får mulighet til å stemme på ny.

– Ulykksalig situasjon

Lørdag gikk Ulrikke Brandstorp til topps i Melodi Grand Prix. Finalen var tenkt å skulle bli tidenes MGP-finale for å markere at det er 60 år siden den første norske finalen. Men det skjedde ikke uten dramatikk.

– Det er en ulykksalig situasjon. Vi mener selv at vi har laget kanskje et av de beste Melodi Grand Prix-arrangementene på lørdag, så klarte vi å snuble i siste indre der med noe så viktig som avstemningen, sa direktør Halvorsen mandag.

Artistene har vært rasende etter stemmekaoset, og Halvorsen sier han har stor forståelse for at folk er lei seg og irritert.

– Vi er i samme båt, og vi er lei oss. Dette skulle ikke skjedd, sier han.

Direktøren kan ikke si sikkert når de har svarene på hvordan de tekniske problemene kunne oppstå, men håper at de har flere svar i løpet av dagen.

Resar sa mandag morgen at om det slik at NRK har gjort noe galt så skal de se på det.

– Men jeg blir overrasket om det var det vi endte med, sa hun.

Stig Karlsen, prosjektleder for MGP, sa søndag at det uansett er uaktuelt med en ny avstemning.

– Jeg forstår at det er et stort engasjement der ute, og at enkelte mener de ikke ble hørt. Men nå var det storfavoritten som vant. Ulrikke har vært en tydelig storfavoritt både hos bookmakerne og fansen. Hun har fått høye terningkast. Men jeg forstår at folk er opprørt. MGP er et show som skaper engasjement, sa han.

Stig Karlsen og Vibeke Fürst Haugen svarer på kritikken mot trøbbelet knyttet til stemmegivningen i årets MGP-finale

Stig Karlsen og Vibeke Fürst Haugen svarer på kritikken mot trøbbelet knyttet til stemmegivningen i årets MGP-finale

Kulturstrøm

 • Buss for kultur

  Bussjåfører er villige til å streike for kulturarbeidernes pensjonsordninger. Riksmekleren har kalt inn partene i kulturstreiken til ny mekling onsdag, og hvis de ikke kommer til enighet er Fagforbundet Buss- og Sporveisarbeidernes Forening BSF villige til å ta ut medlemmer i sympatistreik, skriver de i et debattinnlegg på nettstedet Fri Fagbevegelse.

 • Filmkritikerprisen 2021 utdelt

  Filmkritikerprisen 2021 for fjorårets beste norske langfilm går til «Kunstneren og tyven», regissert av Benjamin Ree. Prisen ble overrakt vinneren under Norsk filmkritikerlags årsmøte. Vinenren er kåret etter avstemning blant lagets rundt 90 medlemmer.

 • Kanye West får godkjent navnebytte

  En av verdens mest kjente rappere Kanye West (44) har fått innvilget sin søknad om å endre navnet sitt.

  Fra nå av heter han ikke Kanye West, men Ye.

  Navnet har blitt brukt som navn på både musikkalbum og Twitter-konto, men har ikke vært hans juridiske og offisielle navn tidligere.

  En av begrunnelsene til navnebytte er fordi han mener at «ye» er det mest brukte ordet i bibelen, og skal bety «deg».

  Ye
  Foto: Angela Weiss / AFP