Hopp til innhold

– Det er rent og skjært lureri

I Norge er det ulovlig å videreselge dyrere billetter. Derfor mener Forbrukerombudet at nettsiden Viagogo bryter norsk lov. De får ikke stoppet praksisen siden selskapet er utenlandsk.

Viagogos billettside

Billettene selges for dobbel pris på Viagogos nettside. Når du kommer til betalingssiden er det flere unaturlig høye gebyrer som legges til.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Antallet klager på nettsiden Viagogo har økt markant de siste ukene. Nettsiden selger billetter til mer enn dobbel pris til konserter og forestillinger. I Norge er det ulovlig å videreselge billetter til over originalprisen.

Ved Folketeatret i Oslo får de ukentlig mellom ti og tjue henvendelser fra fortvilte publikummere som oppdager at de har kjøpt mye dyrere billetter enn nødvendig.

– Bestemødre har betalt 2500 kroner for seter på bakerste rad balkong, som egentlig koster 395 kroner, sier teaterdirektør Knud Dahl.

Han sier klagene er fra et tverrsnitt av befolkningen, og både unge og gamle av alle kjønn blir lurt.

– Så det er ingen som behøver å føle seg dumme om de har opplevd dette her, sier Dahl.

Favner flere arrangementer enn før

NRK har fortalt om Viagogo flere ganger før, blant annet i forbindelse med svartebørsbilletter da Bruce Springsteen gjestet Norge.

Erik Rastad

Erik Rastad er direktør ved Ibsenhuset i Skien der forestillingen «Putti Plutti Pott» skal spille.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Det som er nytt nå er at også norske artister og mindre forestillinger i Norge blir utnyttet av nettstedet.

I Skien skal barneforestillingen «Putti Plutti Pott» settes opp på kulturhuset Ibsenhuset. Direktør Erik Rastad, advarer publikummere mot det han kaller rent lureri.

– Nettsiden har forestillinger som ikke finnes, som er merket som utsolgt. Og de har antall billetter igjen som ikke stemmer med det reelle antallet billetter, så de stresser opp kunden i kjøpsprosessen. Derfor kan vi ikke karakterisere det som noe annet enn rent og skjært lureri, sier Rastad.

Svindel i Skien

Rastad blir overgitt over at nettsiden stresser kunden ved å si at det er få billetter igjen til en forestilling.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Vanskelig å stoppe

Både Forbrukerrådet og Forbrukerombudet har hatt en stor økning i antall henvendelser de siste ukene.

Frode Elton Haug

Frode Elton Haug i Forbrukerombudet sier det er vanskelig å stoppe Viagogos ulovlige praksis.

Foto: Forbrukerombudet

Frode Elton Haug, juridisk direktør i Forbrukerombudet sier det er vanskelig å avslutte Viagogos praksis siden de ikke har kontor i Norge, og at det ikke er noen felles europeiske lover for videresalg av billetter.

– Men vi samarbeider med kollegaer hos andre europeiske forbrukermyndigheter om å få felles prosedyrer ovenfor firmaer som Google og Facebook. Fordi forbrukerne havner hos Viagogo fordi de får annonsere på for eksempel Google.

Er saksøkt i Sveits

Det er lite forbrukermyndighetene kan gjøre, men i flere land blir Viagogo nå etterforsket og saksøkt.

Pia Cecilie Høst

– Vi fraråder å bruke dette nettstedet, og ber publikum heller om å kjøpe billetten direkte fra arrangørene, sier leder for forbrukerdialog i Forbrukerrådet, Pia Cecilie Høst.

Foto: Halvor Njerve / Forbrukerrådet

Nettsiden har adresse i Sveits, og der har myndighetene anmeldt dem for villedende markedsføring. Det samme skjedde i Australia i høst. I Storbritannia ønsket kulturkomiteen i parlamentet å granske Viagogo, men selskapet møtte aldri opp til høringen i parlamentet. De britiske politikerne diskuterer nå muligheten for å blokkere nettsiden.

Forbrukerrådet fraråder nordmenn å bruke Viagogo sin side.

Det har ikke lykkes NRK å få en kommentar fra Viagogo.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.