Hopp til innhold

Selger Springsteen-billetter for over 7000 kroner

Rådyre billetter til Bruce Springsteens konsert ligger ute på svartebørsen. Praksisen strider mot norsk lov, men er vanskelig å stoppe.

Bruce Springsteen

PÅ TURNÉ: Bruce Springsteens spilte i Cleveland, Ohio tirsdag denne uken. I juni kommer han til et utsolgt Ullevål stadion.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

De offisielle billettene ble kritisert for å være for dyre allerede før de ble lagt ut for salg.

Nå går billettene for å se «The Boss» for blodpris på nettstedet Viagogo. Der koster de dyreste billettene over 7000 kroner. Til sammenligning kostet de dyreste plassene 1500 kroner da det offisielle billettsalget startet tidligere i dag.

– Det er svartebørssalg. Det er ikke lov til å selge billetter til over pålydende pris i Norge, sier markedsdirektør i Billettservice, Tormod Olsen.

Det er riktignok ikke en stor andel av billettene som har endt opp overpriset hos utenlandske selskaper. Totalt ble det lagt ut 30.100 billetter. Rundt 400 billetter ligger til salgs hos Viagogo. Trist er det uansett, mener markedsdirektøren i Billettservice.

– Vi synes det er veldig trist at folk kjøper opp billetter og at ekte fans må betale mye mer for å få sett konserten, sier han.

Billettservice sier de gjør det de kan for å hindre svartebørssalg, men at det er vanskelig å stoppe enkeltpersoner som kjøper opp billetter for deretter å selge dem videre til selskap som Viagogo.

– Selskap kan rekruttere personer til å kjøpe billetter for dem. En privatperson får for eksempel 1000 kroner for å kjøpe opp seks billetter. Deretter går de for en høyere pris når konserten er utsolgt. Det er ingen måte vi kan håndtere det på, sier Olsen.

Forholder seg til sveitsiske lover, ikke norske

Det er heller ikke mye Forbrukerombudet kan gjøre. De har tatt kontakt med Viagogo, uten at selskapet endret praksis av den grunn.

– Vi har bedt dem om å respektere norsk lov, sier Frode Elton Haug, juridisk direktør i Forbrukerombudet.

Fikk dere svar?

– De ønsker ikke å innrette seg etter norsk lov frivillig. De følger lovgivningen i landet hvor de er etablert, i Sveits, og mener at det er godt nok.

På sine nettsider beskriver Viagogo seg som «verdens største marked for billetter med lokale språknettsteder i mer enn 50 land». De opplyser at kunder trygt kan kjøpe og selge billetter til sports- og underholdningsarrangement verden over.

NRK har vært i kontakt med Viagogo, og de avviser at de kjøper opp billetter for å selge dem videre. De forteller at enkeltpersoner, som gjerne har fått billetter via sponsorer eller lignende, selv legger disse ut for salg på nettsiden.

For tre år siden måtte Justin Bieber-fans snu i døra da billettene de hadde kjøpt gjennom Viagogo viste seg å være falske.

– Det kan hende at billettene er falske eller at de blir levert veldig tett opp mot konserten. Det har vi fått noen klager på, sier Frode Elton Haug i Forbrukerombudet.

Ap-politiker Jan Bøhler tok utfordringen fra NRK Ukeslutt og laget en sang om Bruce Springsteen og billetprisene på «The Boss'» norgeskonsert.
Øvelse foran konserten m Bruce Springsteen

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.