– Utenlandsk presse ville kastet seg over Treholtbevisene

Tidligere journalist Bengt Calmeyer mener pressen sviktet Arne Treholt i dekningen av saken mot ham.

Bengt Calmeyer og Arne Treholt

Tidligere Arbeiderbladet-journalist Bengt Calmeyer (t.v.) mener pressen har gjort seg skyldig i flere unnlatelsessynder i dekningen av Treholt-saken.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Calmeyer har hele tiden vært kritisk til bevisene i Treholt-saken, og fikk etter hvert skriveforbud hos sin gamle arbeidsgiver Arbeiderbladet, etter å ha engasjert seg personlig i saken.

Etter at det denne høsten ble framsatt påstander om forfalsking av bevis og ulovlig overvåking av Treholt gjennom boka «Forfalskningen», har gjenopptakelseskommisjonen valgt å behandle saken mot ham på nytt.

– Pressen holdt kjeft

Calmeyer sier han fra dag én har vært kritisk til påstandene om at Treholt skulle ha spionert for Sovjet.

– Helt fra første dag etter arrestasjonen var det noe «fishy» ved hele saken. Påtalemyndighetene gikk voldsomt ut og stemplet Treholt som spion etter få timer. Sporene som tydet på at han ikke var det, ble aldri fulgt opp, sier Calmeyer som mener pressen i tiden etter har gjort seg skyldig i en rekke unnlatelsessynder.

Blant annet viser han til at ingen medier fulgte opp opptaket av Treholt til Forsvarets høgskole.

– Og da man kom så langt som til bevisopptaket til Høyesterett, fremgikk det ganske klart hvor råttent pengebeviset var. Det var en sak som utenlandsk presse uten videre ville ha kastet seg over. Men norsk presse holdt helt kjeft, sier Calmeyer til Dagsnytt 18 på NRK P2

Han tror grunnen kan være at media gikk så hardt ut som de gjorde i begynnelsen av saken, og la seg på påtalemyndighetens linje.

– Dommen er rettskraftig

Kommentator i Dagbladet Halvor Elvik har fulgt Treholt-saken i mange år. Han avviser ikke at pressen kan ha begått overtramp og gjort seg skyldig i unnlatelsessynder.

– Men den totale dekningen ble drevet av sakens realiteter. Det skjedde i den kaldeste tiden av den kalde krigen. Treholt var en kjent person og innrømmet hemmelig kontakt med KGB-agenter i det første avhøret. Det var så mange oppsiktsvekkende elementer i denne saken at det måtte bli stort, sier Elvik.

– Jeg forholder meg til at det foreligger en rettskraftig dom. Jeg har ikke funnet noen grunn til å endre oppfatning av det spørsmålet, sier han.

Kontrollerte lekkasjer

I Dagsnytt 18 i dag holdt Arne Treholt fast ved at han aldri har innrømmet å ha gjort seg skyldig i spionasje.

– Det var silt informasjon og plantede lekkasjer til utvalgte medier. Det var nok ikke enkelt for pressen å forholde seg til en del av den informasjonen som kom de første dagene. Men min helt klare spionbenektelse natt til 21. januar ble overhodet ikke meddelt offentligheten før flere måneder etterpå, sier Treholt.

– Dermed ble det skapt en ubalanse i startfasen som har fulgt saken senere.
Men det har vært mange muligheter for å pressen til å komme på banen og stille spørsmålstegn, sier Treholt.

– Ingenting er bevist

Halvor Elvik

Halvor Elvik i Dagbladet tror det ikke før han får se det.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Dagbladets Halvor Elvik mener Arne Treholt og hans støttespillere har forhåndspresedert at pengebeviset er forfalsket.

– Det gjenstår å se hvor råttent pengebeviset er. Hvis det er råttent, så er det sjokkerende. Men det holder jeg helt åpent. Treholt og advokatene hans opptrer som om det allerede er bevist at pengebeviset var manipulert og jukset med.
Det er det altså ikke, sier Elvik.

– Angrer du noe på av din dekning av saken?

– Hvis pengebeviset er manipulert vil vi alle ha grunn til å ergre oss over at vi ikke har avslørt det før. Men inntil videre angrer jeg ikke på noe av dekningen av saken i min tid i Dagbladet og Arbeiderbladet.

Kulturstrøm

 • Ballettdansere vant talentpris

  Nasjonalballettens danser Lucas Lima og norske Gina Storm-Jensen er tildelt et av Norges største kulturstipender, Tom Wilhelmsens stiftelses opera- og ballettpris. I år er stipendet på kr. 800.000,- som deles mellom de to ballettdanserne. Juryen består av Ellen Kjellberg, Anne Gjevang og Ellen Horn, og prisen er den eneste opera-og ballettprisen i Norge, skriver Den Norske Opera og Ballett.

 • Symfonisk A-ha i Bodø

  Når a-ha i høst skal spille inn nytt album og musikkfilm, blir det med Arktisk Filharmoni som «band», melder orkesteret på sine nettsider. Prosjektet, med tittelen TRUE NORTH, er et samarbeid mellom a-ha, Bodø2024, Arktisk Filharmoni og Svømmehallen Scene og beskrives som en «melankolsk hyllest til havet og nordnorsk natur». I tillegg til albumet vil det også bli laget en musikkfilm med band og Arktisk Filharmoni på scenen, og a-ha gjennomfører produksjonen i Bodø.

 • St. Olavs Orden til Halvdan

  Hans Majestet Kongen har utnevnt visesanger og låtskriver Halvdan Sivertsen (71) til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden, melder kongehuset i en pressemelding.

  – Halvdan Johannes Falck Sivertsen mottar utmerkelsen for hans fremragende innsats som visekunstner, heter det i meldingen.

  Den Kongelige Norske St. Olavs Orden tildeles som «belønning for utmerkede fortjenester for Norge og menneskeheten».

  Halvdan Sivertsen i skrivestua.
  Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK