Hopp til innhold

- Kjente ikke til overvåkningen av Treholts leilighet

Mona Røkke sier hun ikke kjente til video-overvåkningen av Arne Treholts leilighet. Røkke var justisminister da Treholt ble arrestert for spionasje i 1984.

Mona Røkke i 1983

Mona Røkke i 1983

Foto: SCANPIX

Lederen av Lund-kommisjonen, som gransket ulovlig overvåkning av nordmenn, opplyste i går at leiligheten ble video-overvåket fram til arrestasjonen.

– Det overrasker meg at det ble brukt en metode som overvåket hele familien, og at dette skjedde gjennom uker og måneder, sier Mona Røkke.

Hun mener overvåkningen var veldig vidtgående, men minner om at tidsånden var en annen.

– Jeg er enig med riksadvokat Lasse Qvigstad som har sagt at dette sikkert i sin tid ble vurdert i lys av nødretten, sier Røkke i dag.

Dette er Treholt- saken

Ikke ført bak lyset

Mona Røkke synes ikke det var naturlig i 1984 å trekke justisministeren inn i hvilke overvåkningsmetoder som ble brukt av Politiets Overvåkningstjeneste (POT) .

– Dette var en pågående straffesak, sier Mona Røkke.

Føler du deg ført bak lyset?

– Nei egentlig ikke. Men det var en sterk situasjon den gangen. Det var midt under den kalde krigen, og det var sterkt at en vil alle kjente, kunne være en risiko for Norges sikkerhet. Det var veldig tyngende.

– Men min første innskytelse da jeg fikk høre om Treholt i sin tid, var denne:

Etterforskningen hadde pågått i flere år. Enten er han jo uskyldig, og da må han jo hektes av saken så fort som mulig. Eller så er han skyldig, og da er det jo viktig å få det dokumentert.

Mona Røkke, justisminister i 1984

Den tidligere justisministeren avventer nå hva Gjenopptakelseskommisjonen kommer frem til. En av de mest presserende sakene å få svar på, er om "pengebeviset" er forfalsket.

Video PENGER-KOFFERT-090910-WW

Se Dagsrevyens innslag fra 1986 om 'pengebeviset' i Treholt-saken.

– Lund aksepterte

Politiinspektør Ørnulf Tofte

Politiinspektør Ørnulf Tofte i 1986

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

POTs etterforskningsleder Ørnulf Tofte sier til VG Nett at Lund-kommisjonen aksepterte videoovervåkningen av Arne Treholt.

– Da vi i 1996 kunne konstatere at Lund-rapporten ikke nevnte overvåkningen av Treholt med et ord og langt mindre kritiserte den, tok vi dette som en aksept av det vi hadde holdt på med, sier Ørnulf Tofte til avisen.

Hva sier du til at din tidligere POT-sjef Jostein Erstads utsagn om at han ikke kjente til overvåkningen av Treholts leilighet? spør VG.

– Det får stå for hans regning. Jeg har ikke truffet Erstad på 20 år. Den versjonen jeg har gitt, er den riktige, svarer Tofte.

Se bildene fra Treholtsaken

Se bildene av pengebeviset

Lyspunkt

AKTUELT NÅ