Hopp til innhold

PST innrømmer rot med pengebeviset

PST innrømmer at "originalbildene" de la ut på nett egentlig var rekonstruksjoner av pengebeviset.

Det skriver Dagbladet .

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) innrømmer nå at de gjorde feil da de offentliggjorde pengebevis-bildene i Treholt-saken i 2009.

Tatt flere år senere

Bildene det dreier seg om er bilder merket 22. august 1983. Men det viser seg nå at bildene er tatt flere år senere.

- Jeg kan bekrefte at det er rotet med bildene. På nettet har vi lagt ut en blanding av rekonstruksjon og originale bilder, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til avisen.

PST skal ha lagt ut bildene på grunn av stor forespørsel.

– Ryddig er det ikke

– Det er beklagelig at PST har blandet bildene. Jeg har vært kjent med det siden boken ble skrevet. Forfatterne fikk feilaktige bilder fra PST i juni og oppdaget dette. Da fikk de beskjed om at dette var bildene PST hadde, sier Treholts advokat, Harald Stabell til NRK.no.

I august fikk forfatterne de rette bildene.

– Det er de samme bildene som ble lagt frem for gjenopptakelseskommisjonen i 2007. PST har forledet offentligheten, sier Stabell.

Han syns det er positivt at PST nå innrømmer tabben.

– Det er på tide de innrømmer dette. Jeg vil ikke spekulere i om dette vil ha betydning for gjenopptakelseskommisjonen, men ryddig er det ikke, sier han.

LES: Vil vurdere Treholt-saken på nytt
LES: Tidligere spaner i POT: - Treholt-bevis var forfalsket
LES: Etterforskningsleder avviser anklager om bevisjuks

(Saken fortsetter under bildet.)

Harald Stabell og Arne Treholt

Arne Treholt og Harald Stabell. Treholt har fått saken gjenopptatt etter beskyldninger om at POT jukset med bevisene.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– En viktig faktor

Helen Sæter

Helen Sæter.

Foto: NRK

– Det kan se ut som om gjenopptakelseskommisjonen fikk noen andre bilder enn vi hadde etterspurt. Sammenblandingen av bildene var en viktig faktor da vi bestemte oss for å vurdere pengebeviset på nytt, sier lederen for gjenopptakelseskommisjonen, Helen Sæter til NRK.

Gjenopptakelseskommisjonen fikk vite om dette da boken Forfalskningen kom ut tidligere i høst.

Sæter sier hun ikke vet hvorfor det ble sånn, at det kan ha vært en glipp.

– Det er uheldig, men jeg vet ikke om det har hatt reell betydning, sier hun.


Vil verken bekrefte eller avkrefte

– PST la ut i fjor ut bilder fra Treholt-saken på nettstedet Flickr. Noen av disse bildene er rekonstruksjoner og noen er originaler, sier informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NRK.

Han understreker at denne sammenblandingen av originalbilder og bilder fra rekonstruksjonen gjelder bilder som PST la ut til publikum og presse etter at saken var over i Gjenopptakelseskommisjonen i forrige runde.

– Bildene ble lagt ut etter at Gjenopptakelseskommisjonen hadde avsluttet sitt arbeid i forrige runde, og vi valgte å legge dem ut på nettet slik at alle skulle få tilgang til dem, sier Bernsen som forklarer at dette var en tjeneste de gjorde for å gi lik tilgang til alle interesserte.

At Treholts forsvarer Harald Stabelll også mener PST har rotet med bilder som ble overlevert Gjenopptakelseskommisjonen kan PST hverken bekrefte eller avkrefte.

Til NRK opplyser PST at de ikke kommenterer detaljer i den pågående saken som nå ligger hos kommisjonen.

Alltid nektet for pengebeviset

Rekonstruksjonen av bildene ble gjort fordi Treholt alltid har nektet for det såkalte pengebeviset som blir ansett som et hovedbevis i saken.

Treholt ble dømt for å ha mottatt nye 20.000 dollar fra Sovjetunionen og 10.000 dollar fra Irak. Det er dette som er «pengebeviset». Pengene skal ha blitt funnet i Treholts attachékoffert, som ble beslaglagt i hans leilighet i Oslo den 22. august 1983.

LES OGSÅ: Dette er «pengebeviset» i Treholt-saken

Pengene ble under rettssaken brukt som et bevis på at Arne Treholt hadde mottatt spionpenger av Sovjetunionen.

Treholt har hele tiden nektet for å ha mottatt store pengebeløp fra KGB, men innrømmet å ha fått penger fra Irak som honorar for «konsulenttjenester».

Video PENGER-KOFFERT-090910-WW

Se Dagsrevyens innslag om pengebeviset i 1986.

AKTUELT NÅ