Hopp til innhold

PST finner ikke overvåkningsvideo

Politiets Sikkerhetstjeneste finner ingen overvåkningsvideoer fra Arne Treholts leilighet i sine arkiver.

Arne Treholt ankommer Gardermoen

Arne Treholt og hans familie ble videoovervåket i sin egen leilighet i lang tid før han ble arrestert og siktet for spionasje.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Det bekrefter PST-sjef Janne Kristiansen i et brev som ble sendt til Gjenopptakelseskommisjonen mandag, skriver VG Nett.

Janne Kristiansen

PST-sjef Janne Kristiansen: - Vi finner ikke overvåkningsmaterialet.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

I brevet heter det at PST har lett grundig etter eventuelle opptak - uten å finne ett eneste ett.

Det har framkommet at Treholts leilighet ble videovervåket i lang tid forut for at han ble pågrepet i 1984.

Har ikke funnet noe

Høyesterettsdommer Ketil Lund, som ledet kommisjonen som avslørte politiets omfattende overvåking av norsk venstreside, har tidligere bekreftet at Arne Treholts leilighet i Oscars gate ble overvåket.

Leiligheten skal ha blitt ulovlig overvåket i så lenge som halvannet år.

Arne Treholt har via sin advokat Harald Stabell flere ganger bedt om at PST skulle legge alt overvåkingsmateriale på bordet. Men PST sier altså nå at de ikke finner noen slike opptak.

- Vi har gjennomgått vårt arkiv med materialet i saken. Vi kan ikke se at vi har lyd- eller bildeopptak av videoovervåking av Treholts leilighet. Vi har heller ikke funnet utskrifter som kan knyttes til slike opptak, heter det i brevet.

- Skandaløst

Eksteriør av Arne Treholts gamle leilighet i Oscars gate 61

Arne Treholts gamle leilighet i Oscars gate 61 ble videoovervåket av Overvåkingspolitiet fra en dekkleilighet.

Foto: Meek, Tore / SCANPIX

- Dette er skandaløst. Lydopptak og videopptak kunne vært en veldig god pekepinn på hva jeg egentlig drev med på denne tiden. Det ville vært viktig bevismaterale, ikke minst for meg. Videoene kunne også en gang for alle slått fast om POTS ransakinger inne i leiligheten min overhodet fant sted, sier Treholt til VG Nett.

Treholts advokat Harald Stabell krever nå svar fra PST på hvordan opptakene kunne forsvinne.

- Slik jeg leser dette så er opptakene destruert. Spørsmålet nå er når dette ble gjort, hvem som besluttet at opptakene skulle ødelegges, og hvorfor, sier Stabell.

Påstandene om videoovervåkning av Treholts leilighet ble først framsatt av en tidligere politispaner i et intervju med Aftenposten.

- Fikk hjelp av CIA

Mannen sa at han i halvannet år var en del av et åttemannslag som kontinuerlig overvåket Arne Treholt og kona Kari Storækres leilighet i 2. etasje i Oscars gate 61. I en komplisert turnus tilbrakte han mesteparten av sin våkne tid i 3. etasje - med full videoovervåking og lydopptak av Treholts hovedstue.

Eksspaneren sa til avisen at Politiets Overvåkningstjeneste fikk hjelp av sine amerikanske kolleger i CIA til å klargjøre leiligheten for videoovervåkingen.

- CIA-folkene holdt på i 10–14 dager. To amerikanere kom ens ærend over Atlanterhavet for å installere det som da var det mest avanserte opptaksutstyret. De boret seg gjennom det tykke gulvet i POTs dekkleilighet ned til Treholts leilighet i 2. etasje.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger