NRK Meny
Normal

Disse medisinene ble funnet i Jacksons kropp

Seks forskjellige legemidler ble funnet i Michael Jacksons kropp da han døde i juni 2009. Se hva de skulle virke mot her.

Jackson i Tokyo mars 2007

Michael Jackson fotografert i Tokyo i mars 2007.

Foto: ITSUO INOUYE / AP

I disse dager pågår rettsaken mot Michael Jacksons tidligere lege Conrad Murray, som står tiltalt for uaktsomt drap på popstjernen. Jackson døde av en overdose medisiner den 25. juni 2009.

Les: Jackson døde av for høye doser Propofol

Doctor Conrad Murray

Doktor Conrad Murray risikerer opp til fire års fengsel hvis han blir dømt.

Foto: Irfan Khan / Reuters

Aktoratet hevder legen ga Jackson for mye av anestesimiddelet Propofol, og at han ikke hadde nødvendig utstyr for å overvåke popstjernen. De mener også at legen ikke overvåket sin pasient godt nok, men var opptatt med å snakke i telefonen.

Forsvarerne hevder på sin side at Jackson selv er ansvarlig for sin død, og mener Jackson selv tok overdosen da Murray forlot soverommet for å gå på do.

Les: Fjernet medisiner før de ringte 911

Les også: - Sa han måtte fjerne en krem Michael ikke ville verden skulle vite om

I ukene før han døde gjennomgikk Jackson krevende danseprøver for å forberede sin planlagte turné ”This is it”. Jackson skal ha slitt med angst og søvnproblemer i forbindelse med den forekommende turneen, og fikk derfor beroligende medisin av sin lege.

Disse medisinene ble funnet i Jacksons kropp:

Propofol
Anestesimiddelet Propofol brukes for å legge en person i narkose. Det er ekstremt kraftig og veldig hurtigvirkende, og skal kun benyttes på sykehus under nøye overvåkning.

Anestesimiddelet Propofol

En flaske Profonol som ble funnet i Jacksons hjem etter hans død vises frem under rettsaken mot doktor Murray.

Foto: POOL / Reuters

Jackson kalte Propofol «melken sin» på grunn av legemiddelets melkeliknende utseende. Det er høyst uvanlig å bruke Propofol som sovemiddel fordi det er så kraftig.

Propofol gjør at du sovner raskt, og våkner raskt. Legemiddelet kan inntas intravenøst ved drypp, eller ved hjelp av sprøyte.

Jackson skal ha brukt Propofol som ”sovemiddel” i en periode på rundt seks uker i tiden frem til sin død. Han skal ha fått 50 milligram Profonol intravenøst hver kveld. Murray har tilstått å ha gitt Jackson 25 milligram Profonol den morgenen han døde. Mengden Profonol som ble funnet i artistens kropp skal ha vært høyere enn dette.

Lorazepam
Lorazepam er et muskelavslappende, beroligende middel. Det brukes mot periodevis søvnløshet, angst, før medisinske inngrep og for å berolige aggressive pasienter.

Murrays forsvarsadvokat hevder at Jackson inntok et stort antall tabletter Lorazepam samme morgen som han døde, i følge advokatene nok til å få seks personer i søvn.

Midazolam
Beroligende, søvndyssende, krampeløsende middel som likner veldig på Lorazepam og Diazepam. Brukes for å roe en person ned, for å få sove, og som angstdempende middel.

Jackson ble gitt fire milligram Midazolam samme morgen som han døde.

Diazepam
Diazepam er bedre kjent som Valium. Det er et beroligende og angstdempende middel.

Jackson ble gitt en pille med 10 milligram Diazepam klokken 01:30 morgenen før han døde fordi han ikke fikk sove.

Alberto Alvarez og aktor David Walgren under rettssaken mot Conrad Murray

Aktor David Walgren holder opp en medisinpose foran Jacksons livvakt Alberto Alvarez under rettsaken i LA.

Foto: AL SEIB / Afp

Lidokain
Lidokain er et lokalbedøvende middel som brukes utvortes. Når det inntas brukes det primært mot hjertearytmier. Lidokain tilsettes ofte propofolinjeksjoner for å minske smerten ved selve injeksjonen.

Michael Jackson fikk en dose Propofol tynnet ut med Lidokain klokken 10:40 samme morgen som han døde.

Efedrin
Efedrin brukes ofte i nesedråper og hostesafter. Det tilsvarer sentralstimulerende stoffer. I Norge finner man ofte Efedrin i ulovlige slankemidler, og det brukes ofte som et appetittdempende middel.

Les: Viste død Jackson i retten

Michael Jacksons soverom

På dette soverommet ble Michael Jackson funnet død den 25. juni 2009.

Foto: AL SEIB / Afp