Hopp til innhold

Viste død Jackson i retten

– Doktor Conrad Murray var mer interessert i å beholde sin lukrative lønnsavtale enn å følge sitt ansvar som lege, hevdet aktoratet da rettssaken mot Michael Jacksons tidligere lege startet tirsdag.

Dr. Conrad Murray og Michael Jackson (innfelt)

Dr. Conrad Murray og Michael Jackson (innfelt).

Foto: Skjermdump: Reuters

Michael Jacksons søsken og foreldre var tilstede under første dag av rettssaken mot Michael Jacksons tidligere lege Conrad Murray.

Michael Jackson død på sykehuset

Aktoratet viste bilder av en død Jackson under rettssakens første dag.

Foto: Skjermdump: Reuters

Murray (58) er tiltalt for uaktsomt drap på Jackson ved å ha gitt ham en overdose av anestesimiddelet Propofol. Murray risikerer opptil fire års fengsel om han blir funnet skyldig. I rettens første dag startet aktor David Walgren med å vise juryen et bilde av en tynn og livløs Jackson i en sykehusbåre, ved siden av et bilde av ham tatt en dag tidligere, der han danser og synger under sceneprøvene til Jacksons forestående turne.

Les også: Michael Jacksons lege for retten

Årslønn på over 10 millioner

Janet Jackson og broren Randy ankommer rettsaken mot doktor Conrad Murray

Janet Jackson og broren Randy ankommer rettssaken mot doktor Conrad Murray.

Foto: DANNY MOLOSHOK / Reuters

I sin innledning fortalte aktoratet om Jacksons siste timer, supplert med bilder fra Jacksons soverom, av medisinene som ble funnet der, og av Jackson som ankommer sykehuset. Walgren forklarte at legen som først skal ha krevd $5 millioner for jobben, mottok $150.000 dollar i måneden for å hjelpe Jackson. Han argumenterte for at de hadde en arbeidsgiver/arbeidstaker-relasjon, heller enn et lege/pasient-forhold.

– Bevismateriale vil vise at Michael Jackson bokstavelig talt la sitt liv i hendene til Murray. Denne tilliten kostet ham altså livet, hevdet Walgren.

– Hjelp meg med å sove!

Katherine og Joe Jackson ankommer rettsaken mot Dr. Conrad Murray

Michael Jacksons foreldre Katherine og Joe Jackson ankommer rettssaken.

Foto: ROBYN BECK / Afp

Aktor spilte også av lydopptak fra tidlige avhør med doktor Murray, der han forklarer at Jackson tryglet ham om hjelp til å få sove.

«Bare la meg få sove. Jeg fungerer ikke hvis jeg ikke får sove», skal Jackson ha sagt i følge Murray, og truet med å avlyse prøvene neste dag om han ikke fikk søvn nok.

Legen skal derfor ha gitt Jackson en rekke legemidler for å få sove. Blant annet 25 mg av det sterke anestesimiddelet Propofol. Men i følge aktoratet lot legen være å opplyse om dette da hjelpemannskapene ankom huset.

Legen skal også ha unnlatt å monitorere Jackson, i følge aktoratet var han i telefonen i 45 minutter i steden for å passe på sin pasient. Han skal også ha brukt tiden til å sende en e-post. Murray selv hevder han bare var ute av soveværelset for å gå på do i to minutter. Da han returnerte til soverommet skal han ha funnet Jackson livløs i sengen.

Michael Jackson

Michael Jackson på MTV Video Music Awards i 2002.

Foto: TIM CLARY / AFP

Begynte å gråte

Doktor Murray satt tilsynelatende uberørt under aktoratets innledning, men da hans forsvarer Ed Chernoff fortalte retten om hvor gode venner Murray og Jackson var, måtte den tiltalte legen tørke tårene.

– Dr. Murray er ingen kjendisdoktor. Han er en hjertespesialist, forklarte forsvareren, og fortsatte med å utdype om vennskapet mellom Jackson og Murray.

Forsvareren fortalte retten at det er helt feil at legen ikke fulgte med sin pasient.

– Jackson døde så raskt at han ikke rakk å lukke øynene, forklarte han.

I politiavhør har Murray sagt at han følte seg presset til å utskrive propofol til Jackson fordi popstjernen truet med å avlyse sine planlagte konserter i London om han ikke fikk anestesimiddelet. Et vitne, apotekeier Tim Lopez, har sagt at Murray i månedene før Jacksons død fikk mer enn 15 liter propofol levert til en venns adresse.

I rettssaken vil obduksjonen av Jackson spille en viktig rolle. Denne viser etter sigende at Jackson var sunn og frisk da han døde.

Spilte av lydopptak med dopet Jackson

Video 9c1bf110-cc93-4abe-b56b-7227d4e68292.jpg

VIDEO: Statsadvokaten spilte av lydopptak med en dopet Michael Jackson i retten.

Retten fikk i tillegg til bilder også høre et lydopptak av en tydelig neddopet og forvirret Jackson, gjort av hans lege halvannen måned før popstjernen døde.

– Jeg må være fenomenal. Når publikum forlater showet, når de forlater showet mitt, vil jeg at de skal si at de aldri har sett noe liknende før, forteller stjernen mumlende i lydopptaket.

Det er ventet at saken vil vare i flere uker. Blant vitnene som ventes er redningsmannskapet som fraktet Jackson til sykehuset, medisinske eksperter, Jacksons koreograf og Murrays kjæreste. Det har også blitt spekulert i om Michael Jacksons eldste datter Paris vil bli bedt om å vitne. Datteren skal ha befunnet seg i huset da Jackson døde, den 25. juni 2009.

Rettssaken blir sendt direkte på fjernsyn, men dommer Michael Pastor har gjort det klart at det er strengt forbudt å filme juryen.

Video nsps_upload_2009_12_21_22_17_59_2129.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Da Michael Jackson døde.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober