NRK Meny
Normal

Viste død Jackson i retten

– Doktor Conrad Murray var mer interessert i å beholde sin lukrative lønnsavtale enn å følge sitt ansvar som lege, hevdet aktoratet da rettssaken mot Michael Jacksons tidligere lege startet tirsdag.

Dr. Conrad Murray og Michael Jackson (innfelt)

Dr. Conrad Murray og Michael Jackson (innfelt).

Foto: Skjermdump: Reuters

Michael Jacksons søsken og foreldre var tilstede under første dag av rettssaken mot Michael Jacksons tidligere lege Conrad Murray.

Michael Jackson død på sykehuset

Aktoratet viste bilder av en død Jackson under rettssakens første dag.

Foto: Skjermdump: Reuters

Murray (58) er tiltalt for uaktsomt drap på Jackson ved å ha gitt ham en overdose av anestesimiddelet Propofol. Murray risikerer opptil fire års fengsel om han blir funnet skyldig. I rettens første dag startet aktor David Walgren med å vise juryen et bilde av en tynn og livløs Jackson i en sykehusbåre, ved siden av et bilde av ham tatt en dag tidligere, der han danser og synger under sceneprøvene til Jacksons forestående turne.

Les også: Michael Jacksons lege for retten

Årslønn på over 10 millioner

Janet Jackson og broren Randy ankommer rettsaken mot doktor Conrad Murray

Janet Jackson og broren Randy ankommer rettssaken mot doktor Conrad Murray.

Foto: DANNY MOLOSHOK / Reuters

I sin innledning fortalte aktoratet om Jacksons siste timer, supplert med bilder fra Jacksons soverom, av medisinene som ble funnet der, og av Jackson som ankommer sykehuset. Walgren forklarte at legen som først skal ha krevd $5 millioner for jobben, mottok $150.000 dollar i måneden for å hjelpe Jackson. Han argumenterte for at de hadde en arbeidsgiver/arbeidstaker-relasjon, heller enn et lege/pasient-forhold.

– Bevismateriale vil vise at Michael Jackson bokstavelig talt la sitt liv i hendene til Murray. Denne tilliten kostet ham altså livet, hevdet Walgren.

– Hjelp meg med å sove!

Katherine og Joe Jackson ankommer rettsaken mot Dr. Conrad Murray

Michael Jacksons foreldre Katherine og Joe Jackson ankommer rettssaken.

Foto: ROBYN BECK / Afp

Aktor spilte også av lydopptak fra tidlige avhør med doktor Murray, der han forklarer at Jackson tryglet ham om hjelp til å få sove.

«Bare la meg få sove. Jeg fungerer ikke hvis jeg ikke får sove», skal Jackson ha sagt i følge Murray, og truet med å avlyse prøvene neste dag om han ikke fikk søvn nok.

Legen skal derfor ha gitt Jackson en rekke legemidler for å få sove. Blant annet 25 mg av det sterke anestesimiddelet Propofol. Men i følge aktoratet lot legen være å opplyse om dette da hjelpemannskapene ankom huset.

Legen skal også ha unnlatt å monitorere Jackson, i følge aktoratet var han i telefonen i 45 minutter i steden for å passe på sin pasient. Han skal også ha brukt tiden til å sende en e-post. Murray selv hevder han bare var ute av soveværelset for å gå på do i to minutter. Da han returnerte til soverommet skal han ha funnet Jackson livløs i sengen.

Michael Jackson

Michael Jackson på MTV Video Music Awards i 2002.

Foto: TIM CLARY / AFP

Begynte å gråte

Doktor Murray satt tilsynelatende uberørt under aktoratets innledning, men da hans forsvarer Ed Chernoff fortalte retten om hvor gode venner Murray og Jackson var, måtte den tiltalte legen tørke tårene.

– Dr. Murray er ingen kjendisdoktor. Han er en hjertespesialist, forklarte forsvareren, og fortsatte med å utdype om vennskapet mellom Jackson og Murray.

Forsvareren fortalte retten at det er helt feil at legen ikke fulgte med sin pasient.

– Jackson døde så raskt at han ikke rakk å lukke øynene, forklarte han.

I politiavhør har Murray sagt at han følte seg presset til å utskrive propofol til Jackson fordi popstjernen truet med å avlyse sine planlagte konserter i London om han ikke fikk anestesimiddelet. Et vitne, apotekeier Tim Lopez, har sagt at Murray i månedene før Jacksons død fikk mer enn 15 liter propofol levert til en venns adresse.

I rettssaken vil obduksjonen av Jackson spille en viktig rolle. Denne viser etter sigende at Jackson var sunn og frisk da han døde.

Spilte av lydopptak med dopet Jackson

Video 9c1bf110-cc93-4abe-b56b-7227d4e68292.jpg

VIDEO: Statsadvokaten spilte av lydopptak med en dopet Michael Jackson i retten.

Retten fikk i tillegg til bilder også høre et lydopptak av en tydelig neddopet og forvirret Jackson, gjort av hans lege halvannen måned før popstjernen døde.

– Jeg må være fenomenal. Når publikum forlater showet, når de forlater showet mitt, vil jeg at de skal si at de aldri har sett noe liknende før, forteller stjernen mumlende i lydopptaket.

Det er ventet at saken vil vare i flere uker. Blant vitnene som ventes er redningsmannskapet som fraktet Jackson til sykehuset, medisinske eksperter, Jacksons koreograf og Murrays kjæreste. Det har også blitt spekulert i om Michael Jacksons eldste datter Paris vil bli bedt om å vitne. Datteren skal ha befunnet seg i huset da Jackson døde, den 25. juni 2009.

Rettssaken blir sendt direkte på fjernsyn, men dommer Michael Pastor har gjort det klart at det er strengt forbudt å filme juryen.

Video nsps_upload_2009_12_21_22_17_59_2129.jpg

VIDEO: Da Michael Jackson døde.

Flere kulturnyheter