Hopp til innhold

Medietilsynet reagerer på pengepremier i Fortnite-turnering

Både Medietilsynet og Barnevakten kritiserer Norges første Fortnite-turnering, som har 80.000 kroner i premiepotten. – Uheldig kobling mellom barn og pengespill, sier Medietilsynet.

Tyler "Ninja" Blevins Takes On Challengers At Ninja Vegas '18 At Esports Arena Las Vegas

VERDENS BESTE: Slik ser det ut når verdens største Fortnite-streamer, Tyler "Ninja" Blevins, spiller foran publikum i Las Vegas. Turneringen i Lillestrøm er i mindre skala, men lokker likevel noen av verdens beste Fortnite-spillere til Oslo.

Foto: Ethan Miller / AFP

Denne helgen arrangeres Norges første skikkelige Fortnite-turnering.

Skikkelig, både fordi den er godkjent av spillutvikleren Epic, men også fordi turneringen har ekte premiepenger. Det ligger hele 80.000 kroner i potten når Norges beste Fortnite-spillere møtes på Lillestrøm for å gjøre opp.

Det liker Medietilsynets leder Mari Velsand veldig dårlig.

Mari Velsand

KRITISK: Direktør i Medietilsynet, Mari Velsand, synes ikke barn under 12 skal spille turneringer med pengepremier.

– Vi er skeptiske til at det opereres både med høye inngangspenger og så store premiepotter i spill der vi vet at barn og unge er en sentral målgruppe, sier Velsand.

Selve dataspillet Fortnite har en anbefalt aldersgrense på 12 år. Velsand synes det er merkelig at denne turneringen, der inngangsbilletten koster over 1200 kroner, ikke legger seg på samme linje.

– På alle dataspill opereres det jo med anbefalte aldersgrenser, og vi tenker at det er viktig at arrangører av denne type turneringer klart opplyser hvilke aldersgrenser som gjelder, sånn at foreldre og barn er klar over dette.

Populært blant 8-10-åringer

Under Polaris LAN Pro Series konkurreres det også i andre spill, som PubG og Heartstone. Men Medietilsynet mener det er Fortnite som er problematisk, siden spillet er spesielt populært i unge aldersgrupper.

Tilsynet får støtte av Barnevakten, en forening som er til for å hjelpe barn og unge med å bruke mediene på en trygg og sikker måte. De bekrefter at Fortnite er veldig populært blant de yngste.

– På bakgrunn av møtepunkt med mange tusen barn, unge og foreldre i barne- og ungdomsskoler i Norge og igjennom rådgivingssamtaler, har vi inntrykk av at Fortnite spilles av en stor majoritet av barn og unge fra tidlig i 8–10 års alderen og oppover, sier faglig leder i Barnevakten, Kjellaug Tonheim Tønnesen.

– Hva synes Barnevakten om premiepotten på 80.000 kroner?

– Vi mener det er problematisk at det lokkes med såpass store premier når turneringen er knyttet til et spill med svært ung brukergruppe, og at det ikke er nedre aldersgrense for å delta på turneringen, sier Tønnesen.

Fortnite-spiller: – Pengene har ikke så mye å si

En av dem som skal spille turneringen, Kim Martin Flobergseter, drømmer om å leve av å spille. Han og partneren har ligget i hardtrening de siste ukene, men ikke på grunn av premiepengene.

– Pengepremien har ikke så mye å si. Det er konkurransen med de gode som er spennende, sier Flobergseter.

Kim Martin Flobergseter er blant landets beste i Fortnite. Her er hans beste tips.

Kim Martin Flobergseter er blant landets beste i Fortnite. Her er hans beste tips.

Et av trekkplastrene for turneringen er at profesjonelle e-sportutøvere blir flydd inn til Oslo for å spille. Flobergseter ser turneringen som et sårt tiltrengt utstillingsvindu for de beste norske spillerne.

– Jeg drar dit på grunn av prestisjen. Hvis du klarer å bevise deg i en sånn turnering, så har du vist deg skikkelig.

Denne sommeren arrangerte Epic Games, som står bak Fortnite, online-turneringer med noen av de beste spillerne i verden. Den åtte uker lange turneringsserien «Summer Skirmish» hadde over 65 millioner kroner i potten.

– Pengepremier er flott, men hvis du tenker på Summer Skirmish og det andre Epic gjør, så er ikke 80.000 kroner i nærheten engang, sier Flobergseter.

Fortnite-ansvarlig: – Opp til foreldrene

Linn-Kristine Svendsen i Polaris har ansvaret for Fortnite-turneringen. Hun synes det er viktig at foreldrene leser seg godt opp før de sier ja eller nei til å sende barna på denne turneringen.

Linn-Kristine Svendsen

IDRETT: Linn-Kristine Svendsen er ansvarlig for Fortnite-turneringen. Hun sammenligner barna i turneringen med unge idrettsutøvere.

Foto: privat

– Det er veldig viktig at foreldre og foresatte setter seg inn i det barna holder på med, sånn at de kan ta en avgjørelse om dette er noe barnet skal være med på eller ikke. Men jeg vil sammenligne det litt med idrett, der man ofte begynner å konkurrere i ung alder. Og samtidig, hvis man ønsker å satse på dette og bli profesjonell, så er det en fordel å begynne tidlig, sier Svendsen.

Hun sier også at noe innhold kan være for drøyt for et barn på 12 år, selv om turneringen ikke har aldersgrense.

– I utgangspunktet er det ingen aldersgrense. Men det kan være innhold som ikke passer for barn under 12 år, så da er det foreldre og foresatte som må ta en avgjørelse på om barnet skal delta.

– Kunne dere ikke bare arrangert turneringen uten pengepremier?

– Det hadde gått an. Men litt av poenget med Polaris Lan Pro Series er at vi vil satse på e-sport i Norge, og i tillegg få med de profesjonelle e-sportlagene. Og da er de interessert i å ha en pengepremie for å komme hit og delta.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.