Hopp til innhold

Medietilsynet reagerer på pengepremier i Fortnite-turnering

Både Medietilsynet og Barnevakten kritiserer Norges første Fortnite-turnering, som har 80.000 kroner i premiepotten. – Uheldig kobling mellom barn og pengespill, sier Medietilsynet.

Tyler "Ninja" Blevins Takes On Challengers At Ninja Vegas '18 At Esports Arena Las Vegas

VERDENS BESTE: Slik ser det ut når verdens største Fortnite-streamer, Tyler "Ninja" Blevins, spiller foran publikum i Las Vegas. Turneringen i Lillestrøm er i mindre skala, men lokker likevel noen av verdens beste Fortnite-spillere til Oslo.

Foto: Ethan Miller / AFP

Denne helgen arrangeres Norges første skikkelige Fortnite-turnering.

Skikkelig, både fordi den er godkjent av spillutvikleren Epic, men også fordi turneringen har ekte premiepenger. Det ligger hele 80.000 kroner i potten når Norges beste Fortnite-spillere møtes på Lillestrøm for å gjøre opp.

Det liker Medietilsynets leder Mari Velsand veldig dårlig.

Mari Velsand

KRITISK: Direktør i Medietilsynet, Mari Velsand, synes ikke barn under 12 skal spille turneringer med pengepremier.

– Vi er skeptiske til at det opereres både med høye inngangspenger og så store premiepotter i spill der vi vet at barn og unge er en sentral målgruppe, sier Velsand.

Selve dataspillet Fortnite har en anbefalt aldersgrense på 12 år. Velsand synes det er merkelig at denne turneringen, der inngangsbilletten koster over 1200 kroner, ikke legger seg på samme linje.

– På alle dataspill opereres det jo med anbefalte aldersgrenser, og vi tenker at det er viktig at arrangører av denne type turneringer klart opplyser hvilke aldersgrenser som gjelder, sånn at foreldre og barn er klar over dette.

Populært blant 8-10-åringer

Under Polaris LAN Pro Series konkurreres det også i andre spill, som PubG og Heartstone. Men Medietilsynet mener det er Fortnite som er problematisk, siden spillet er spesielt populært i unge aldersgrupper.

Tilsynet får støtte av Barnevakten, en forening som er til for å hjelpe barn og unge med å bruke mediene på en trygg og sikker måte. De bekrefter at Fortnite er veldig populært blant de yngste.

– På bakgrunn av møtepunkt med mange tusen barn, unge og foreldre i barne- og ungdomsskoler i Norge og igjennom rådgivingssamtaler, har vi inntrykk av at Fortnite spilles av en stor majoritet av barn og unge fra tidlig i 8–10 års alderen og oppover, sier faglig leder i Barnevakten, Kjellaug Tonheim Tønnesen.

– Hva synes Barnevakten om premiepotten på 80.000 kroner?

– Vi mener det er problematisk at det lokkes med såpass store premier når turneringen er knyttet til et spill med svært ung brukergruppe, og at det ikke er nedre aldersgrense for å delta på turneringen, sier Tønnesen.

Fortnite-spiller: – Pengene har ikke så mye å si

En av dem som skal spille turneringen, Kim Martin Flobergseter, drømmer om å leve av å spille. Han og partneren har ligget i hardtrening de siste ukene, men ikke på grunn av premiepengene.

– Pengepremien har ikke så mye å si. Det er konkurransen med de gode som er spennende, sier Flobergseter.

Kim Martin Flobergseter er blant landets beste i Fortnite. Her er hans beste tips.

Kim Martin Flobergseter er blant landets beste i Fortnite. Her er hans beste tips.

Et av trekkplastrene for turneringen er at profesjonelle e-sportutøvere blir flydd inn til Oslo for å spille. Flobergseter ser turneringen som et sårt tiltrengt utstillingsvindu for de beste norske spillerne.

– Jeg drar dit på grunn av prestisjen. Hvis du klarer å bevise deg i en sånn turnering, så har du vist deg skikkelig.

Denne sommeren arrangerte Epic Games, som står bak Fortnite, online-turneringer med noen av de beste spillerne i verden. Den åtte uker lange turneringsserien «Summer Skirmish» hadde over 65 millioner kroner i potten.

– Pengepremier er flott, men hvis du tenker på Summer Skirmish og det andre Epic gjør, så er ikke 80.000 kroner i nærheten engang, sier Flobergseter.

Fortnite-ansvarlig: – Opp til foreldrene

Linn-Kristine Svendsen i Polaris har ansvaret for Fortnite-turneringen. Hun synes det er viktig at foreldrene leser seg godt opp før de sier ja eller nei til å sende barna på denne turneringen.

Linn-Kristine Svendsen

IDRETT: Linn-Kristine Svendsen er ansvarlig for Fortnite-turneringen. Hun sammenligner barna i turneringen med unge idrettsutøvere.

Foto: privat

– Det er veldig viktig at foreldre og foresatte setter seg inn i det barna holder på med, sånn at de kan ta en avgjørelse om dette er noe barnet skal være med på eller ikke. Men jeg vil sammenligne det litt med idrett, der man ofte begynner å konkurrere i ung alder. Og samtidig, hvis man ønsker å satse på dette og bli profesjonell, så er det en fordel å begynne tidlig, sier Svendsen.

Hun sier også at noe innhold kan være for drøyt for et barn på 12 år, selv om turneringen ikke har aldersgrense.

– I utgangspunktet er det ingen aldersgrense. Men det kan være innhold som ikke passer for barn under 12 år, så da er det foreldre og foresatte som må ta en avgjørelse på om barnet skal delta.

– Kunne dere ikke bare arrangert turneringen uten pengepremier?

– Det hadde gått an. Men litt av poenget med Polaris Lan Pro Series er at vi vil satse på e-sport i Norge, og i tillegg få med de profesjonelle e-sportlagene. Og da er de interessert i å ha en pengepremie for å komme hit og delta.

Kulturstrøm

 • Artisten Tom Verlaine er død

  Artisten Tom Verlaine døde lørdag etter en kort tid med sykdom. Han ble 73 år gammel, skriver New York Times.

  Verlaine var trolig mest kjent som frontsanger, gitarist og låtskriver i bandet Television og albumet «Marquee Moon». Bandet brøt opp i 1978 før de samlet seg igjen i 1992. Samme år var bandet gjester i NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S.

  Verlaine hadde også en solokarriere.

  Han skrev blant annet sangen "Kingdom Come" på David Bowies ikoniske album Scary Monsters fra 1980.

  Hans egentlig navn er Thomas Miller, men tok artistnavnet Tom Verlaine inspirert av den franske poeten Paul Verlaine, skriver The Guardian.

  ifølge NTB står han på 56. plass på Rolling Stone magasins liste over de 100 beste gitarister gjennom tidene.

  Artist Tom Verlaine og bandet Television var gjester hos NRK i TV-programmet Gundersen & Grønlund A/S i 1992.
Lørdag 28. januar døde Tom Verlaine, 73 år gammel.
  Foto: Fra NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S
 • Vixen Awards: Julie Lorentzen ble årets influencer

  Prisutdelingen Vixen Awards 2022 gikk i kveld av stabelen. Her samlet landets største influensere seg for å hylle hverandre med glitter og glans.

  Stemningen var tidlig satt da programleder Alexandra Joner begynte showet med å vitse om alt fra bransjens mange samlivsbrudd til aktuelle hendelser fra det siste
  året:

  – Jeg ville jo skrive en vits om Atle Antonsen, men den vitsen ble for mørk til å være med her, sa hun til en blanding av latter og sjokkerte ansikter fra salen.

  I salen var også prinsesse Märtha Louise til stede, som fikk være vitne til at datteren Leah Isadora Behn vant prisen for årets beautyinfluencer for andre år på rad. Takketalen rettet hun mellom annet mot å tørre å «legge ut ting» uten å bry seg om hva andre tenker:

  – Og en ting jeg har tenkt veldig mye på i det siste, er sånn bare å – sorry, mamma! – å gi faen i hva noen har å si.

  Kveldens kanskje mest prestisjefulle pris, «Årets Influenser», gikk til Julie Lorentzen. Hun var ikke til stede under utdelingen, men den tydelig rørte kona Camilla Lorentzen mottok prisen på hennes vegner.

  Mot slutten av showet ble det også klart at Juryens Hederspris gikk til Emilie Nereng. Denne prisen deles ikke ut hvert år.

  Her er vinnerne i alle kategoriene:

  * Mote: Jenny Skavlan

  * Beauty: Leah Isadora Behn

  * Helse: Wasim Zahid

  * Sport og trening: Magnus Midtbø

  * Reiseliv: Julie Valsø

  * Underholdning: Johanne Massey

  * Livsstil: Julie Lorentzen

  * Interiør, bolig og uterom: Mads Clemmetsen

  * Mat: August og Martin

  * Bærekraft: Hanne Lene Dahlgren

  * Gullpenn: Frida Marie Grande

  * Sterke mening: Kaveh Rashidi

  * Forbilde: Morten Marius Skau

  * Stjerneskudd: David Mokel

  * Business: Fæbrik

  * Folkets favoritt: Jørgine Massa Vasstrand

  * Årets influencer: Julie Lorentzen

  * Juryens hederspris: Emilie Nereng

  Emilie Nereng vant Juryens Hederspris under Vixen Awards 2022.
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Dataangriperne bak Amedia-hackingen stanset av FBI

  FBI, US Secret Service, Europol, politiet i Tyskland og Nederland har vært i spissen for en skjult operasjon hvor de har infiltrert infrastrukturen til Hive ransomware. Også Oslo politidistrikt og Kripos har deltatt i dette samarbeidet, opplyser politiet i en pressemelding.

  – Oslo politidistrikt har det siste året, i samarbeid med Kripos, etterforsket løsepengeangrep rettet mot ulike virksomheter i Norge. Infrastruktur tilknyttet HIVE er antatt å ha vært benyttet ved flere av disse angrepene, sier Erik T. Hansen, politiadvokat ved avsnitt for finansiell cyberkriminalitet i Oslo politidistrikt.