Hopp til innhold

Måtte forlate Operaen mot sin vilje

Per Boye Hansen får ikke forlenget åremålet som sjef for Operaen. – Jeg ønsket det, men fikk beskjed om at det ikke blir forlengelse. Noen begrunnelse har jeg ikke fått, sier en skuffet operasjef.

Per Boye Hansen

ÅREMÅLET FORLENGES IKKE: Per Boye Hansen fortsetter ikke i jobben som operasjef utover sommeren 2017.

Foto: Morten Holm / Scanpix

I 2011 ble det klart at Per Boye Hansen ble ny sjef i Den norske opera, med et åremål på fem år.

Fredag ettermiddag ble det kjent via en pressemelding at den tidligere festspillsjefen ikke fortsetter når åremålet utløper sommeren 2017. Han planlegger nå operaprogrammet for 2016/17, og det jobbes nå med å finne hans etterfølger.

– Har ikke fått begrunnelse

Nils Are Karstad Lysø

VIL IKKE KOMMENTERE: Administrerende direktør Nils Are Karstad Lysø sier at de har hatt samtaler og forhandlinger, men at de ikke har nådd en felles forståelse om veien videre.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Det er med tungt hjerte jeg må meddele at mitt åremål ved Den Norske Opera & Ballett ikke vil bli forlenget. Etter samtaler og forhandlinger med administrerende direktør og vårt styre, har det ikke lykkes oss i å komme frem til den felles forståelse som er nødvendig for et fornyet langsiktig samarbeid, sier Per Boye Hansen i en pressemelding.

Via e-post utdyper Per Boye Hansen overfor NRK.no hva som har skjedd:

– Uenigheten har gått på om jeg skal få fortsette eller ikke. Jeg har ønsket det, men fikk beskjed fra administrerende direktør om at han ikke ønsket å innstille på forlengelse. Noen begrunnelse har jeg ikke fått, skriver han.

– Du ønsket selv å fortsette?

– Ja, absolutt, og jeg hadde allerede lagt planer ut over perioden på mitt åremål. I operaverdenen er tre år veldig kort planleggingstid, sier han.

Radikal

Operaanmelder Eystein Sandvik

NRKs operaanmelder Eystein Sandvik spekulerer rundt om Per Boye Hansen kan ha vært for radikal.

Foto: Bård Skar / NRK

– Det var noe støy rundt Peer Gynt-oppsetningen. Har dette hatt noen innvirkning på at du ikke fortsetter?

– Som sagt vet jeg ikke hva som ligger bak avgjørelsen annet enn at det skal bygge på en helhetlig vurdering. Hva som ligger i det vet jeg ikke, skriver han.

NRK-kommentator Eystein Sandvik sier at Per Boye Hansen har brukt flere regissører som står for en radikal tilnærming til kjente operaer.

– Han har gjort det med til dels med stor suksess. Det var vært gode, interessante oppsetninger. Men det kan hende noen synes det blir for radikalt, sier Sandvik.

Per Boye Hansen sier at det ville overraske ham sterkt dersom dette er aspekter som er tatt med i en helhetsvurdering.

– Vi har fått stor anerkjennelse for våre nyproduksjoner. Men som sagt vet jeg ikke hva som ligger bak.

Ikke enige

Administrerende direktør Nils Are Karstad Lysø sier at de har hatt samtaler og forhandlinger, men at de ikke har nådd en felles forståelse om veien videre.

– Det er alltid en helhetsvurdering som ligger bak, men jeg kan ikke gå inn på enkelthetene i denne saken.

– Så det er ingen dårlig stemning mellom dere og Per Boye Hansen?

– Nei, det vil jeg ikke si, sier han.

Kulturstrøm

 • Dikt om snøskred nominert

  Diktsamlingen «Avhandling om snøskred» av Tilde Strand Bogen er en av tre nominerte bøker til Tarjei Vesaas' debutantpris. Noen av diktene tar utgangspunkt i Kletthammerskredet, et snøskred som gikk i Oppdal i 1868.

  I år er det kun tre bøker nominerte til prisen, mot vanlige fem. De to andre er Maria Horveis roman «Gratulerer med dagen» og M. Seppola Simonsens diktsamling «Hjerteskog».

  Debutantpris skal gå til beste skjønnlitterære debutant under 35 år. Den norske Forfatterforening melder at antallet debutanter under 35 år var lavere i 2022 enn det som har vært vanlig de siste årene.

  Prisvinneren offentliggjøres lørdag 18. mars 2023.

  Tilde Strand Bogen
  Foto: Helge Hansen / Montage
 • Clooney lager amerikansk «Le bureau»

  George Clooney blir både regissør og produsent på en amerikansk versjon av den franske suksesserien «Le bureau». Den franske serien handlet om arbeidslivet til og opplæringen av hemmelige agenter, og ble rost for sin realistisk skildring av agentarbeid.

  Clooney har selv spilt etterretningsagent i filmen «Syriana». Den amerikanske serien vil handle om CIA, og vil også hente inspirasjon fra spionserien «Homeland».

  Le Bureau S05E01
  Foto: Remy Grandroques

Flere kulturnyheter

Beyoncé skreiv Grammy-historie

Med totalt 32 prisar har Beyoncé blitt den mestvinnande artisten i Grammy-historia. Med på vinnarlaget hadde ho bergensaren Jens Christian Isaksen.