Hopp til innhold

Dette er den nye operasjefen

Fredag ansatte Den Norske Opera & Ballett ny operasjef og ny musikksjef. Valget falt på irske Annilese Miskimmon og tyske Karl-Heinz Steffens.

Annilese Miskimmon

OPERASJEF: Fredag ansatte Den Norske Opera & Ballett irske Annilese Miskimmon som ny operasjef og Karl-Heinz Steffens som ny musikksjef.

Foto: Den Norske Opera & Ballett

På en pressekonferanse fredag ble det klart at irske Annilese Miskimmon tar over rollen som operasjef ved Den Norske Opera & Ballett etter Per Boye Hansen.

– Det er en stor ære å bli valgt som Den Norske Opera & Balletts nye operasjef, og jeg takker for denne fantastiske muligheten. Opera er lagspill og jeg ser frem til å skape spennende operaproduksjoner med alle mine nye kollegaer, sier Miskimmon i en pressemelding.

Hun kommer fra jobben som operasjef ved Den Jyske Opera i danske Aarhus, som hun har vært siden 2012, og begynner som operasjef i Bjørvika 1. august 2017.

Iren ønsker å bygge videre på arbeidet til avgående operasjef Per Boye Hansen.

– Jeg ønsker å gi både nåværende og fremtidige operapublikummere nyskapende og tilgjengelig opera.

– Kompetente

Administrerende direktør Nila Are Karstad Lysø er svært fornøyd med ansettelsen av både Annilese Miskimmon og Karl-Heinz Steffens.

– Jeg er svært glad for at vi har fått Annilese Miskimmon som vår nye operasjef og Karl-Heinz Steffens som vår nye musikksjef. Med disse to kompetente og komplementære kunstneriske lederne har vi et godt grunnlag for videre kunstnerisk utvikling i Operaen — og i Norge, sier han.

Miskimmon beskriver seg selv som leder på følgende måte.

– Jeg er samarbeidsvillig og håper jeg kan være inspirerende, modig og morsom, sier hun til NRK.

Tidligere karriere

Miskimmon er en etterspurt operaregissør og skal de neste årene blant annet regissere for Glyndebourne Festival and Tour, Liceu i Barcelona og Kungliga Operan i Stockholm.

Jobben som operasjef ved Den Norske Opera & Ballett starter 1. august 2017, men hun vil fra 2016 av jobbe som rådgiver for å planlegge fremtidige operasesonger.

Iren har også vært sjef for Opera Theatre Company Ireland og har som operaregissør hatt oppdrag for en rekke operahus.

Musikksjef

Karl-Heinz Steffens

MUSIKKSJEF: Tyske Karl-Heinz Steffens er ansatt som ny muskksjef ved Den Norske Opera & Ballett.

Foto: Den Norske Opera & Ballett / Erik Berg

I tillegg til ny operasjef er tyske Karl-Heinz Steffens ansatt som ny musikksjef. Han går inn i jobben 1. august 2016.

Steffens er nå musikksjef ved Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz i Ludwigshafen.

– Jeg er begeistret og beæret over å være Den Norske Opera & Balletts nye musikksjef. Jeg er glad for å bli en del av et slikt strålende lederteam, og ser frem til å lage fantastisk opera og ballett i dette utrolige huset, sier han.

Steffens er utdannet klarinettist har vært soloklarinettist i kanskje verdens fremste orkester; Berlinfilharmonien. I 2002 ble han professor i klarinett ved Hochschule für Musik "Hanns Eisler" i Berlin.

Der underviste han frem til 2008 før han viet seg til direksjon på heltid.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.