Lovlig salg øker i Sverige

Salget av film og dataspill har steget markant i Sverige med loven som gjør det mer risikabelt å laste ned filmer, spill og musikk gratis.

CD-er
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Ipred-loven har bare vært i kraft siden 1 april, men bransjen merker store utslag allerede.

LES MER: Ipredloven i Sverige

Direktør Jacob de Geer i Ameibo - et selskap som selger og leier ut filmer på nettet - sier for eksempel til avisa Dagens Nyheter at salget har steget med 30 prosent.

Per Strömbeck i Gamers gate - et selskap som selger spill til medlemmer - viser til en oppgang på 20 prosent bare på de dagene loven har vært i kraft.

Opp 100 prosent

Enda større er tallene i musikkbransjen. Klas Brännström er sjef for InProdicon som er leverandører av musikk lovlig på nettet.

- Uken etter at loven ble innført gikk salget opp nesten 100 prosent sammenliknet med ukene før, forteller han.

Klas Brännström vil ikke trekke forhastede konklusjoner, men tror at økningen skyldes at loven skremmer folk og får dem til å laste ned mer på lovlig vis.

- Det har naturligvis vært mye oppmerksomhet rundt Ipred-loven og hva den betyr. Jeg tror mange har søkt etter lovlige alternativer.

Smutthull

Men smutthullene finnes fortsatt. Ipredloven innebærer at leverandørene skal bidra til å spore opp folk som driver ulovlig nedlasting og fildeling.

I går ble det kjent at enkelte svenske bredbåndsleverandører ikke lagrer opplysninger om sine kunder. Selskapet Bahnhof er et av dem.

- Vi har gjort et bevisst valg om å ikke ta vare på denne typen opplysninger , sier Jon Karlung som er sjef for Bahnhod.

- Det handler om vår integritet og vårt ønske om å beskytte den elektroniske kommunikasjonen.

LES OGSÅ: Nedlastings-jakt forbudt i Norge

Virker underlig

Eirik Solheim, prosjektleder i NRKs utviklingsavdeling, tar salgstallene fra Sverige med en stor klype salt.

- Det virker underlig at mennesker plutselig skal løpe ut og kjøpe mer musikk på grunn av Ipred-loven, sier han. - Salget endrer seg hele tiden, og det er mange ting som påvirker. I Norge ville for eksempel arrangementet "The gathering" kunne påvirket spillsalget.

- Det er ingen tvil om at det finnes sterke krefter som leter etter positive resultater av loven, og jeg vil gjerne ha flere tall før jeg konkluderer, sier Solheim.

Mindre trafikk

Tall fra Sverige viser også at internettrafikken har gått ned. De regner Solheim som pålitelige. Samtidig tror han de kan forandre seg.

Da en tilsvarenede liv ble innført i Finland gikk nettrafikken ned, for så å gå opp igjen etter en tid.

- Historiske sett finner folk andre løsninger, sier Solheim.

Pirate Bay

I morgen faller dommen i Pirate Bay-saken der bakmennene er tiltalt for å ha medvirket til ulovlig spredning av rettighetsbelagt innhold.

Eirik Solheim tror rettssaken vil ha liten innvirkning på det lovlige salget av film og musikk i Sverige.

- Sist gang Pirate Bay var i vinden, økte bruken noe voldsomt. Det blir spennede å se når dommen faller om det vil ha noe utslag på salgstallene og på internettrafikken.

Kulturstrøm

 • Filmstjernen arrestert mange ganger

  Den 81-årige filmstjernen Jane Fonda er lidenskapelig opptatt av klimakampen. Og hun er ikke redd for å bli lagt i lenker for saken.
 • «Helsesista» får dialektpris

  «Helsesista»Tale Maria Krohn Engvik bruker ålesundsdialekt når hun kommuniserer og når ut til tusenvis av ungdom. Nå får hun Dialektprisen 2019. Prisen deles ut av landsstyret i Norsk Målungdom. Leder i Norsk Målungdom, Gunnhild Skjold, påpeker at Krohn Engvik (40) er opptatt av å bruke et språk som ungdom forstår.

  – At det språket er hennes egen ålesundsdialekt, er viktig for å tydeliggjøre at man ikke trenger å bruke oslodialekt for å nå ut over hele landet, sier leder Gunnhild Skjold i Norsk Målungdom.

  Cappelen Damm presenterer høstens bøker
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix