NRK Meny
Normal

Klesdesigner vant søksmål på 90 millioner dollar

Men Alexander Wang kommer neppe til å se noe til pengene.

Alexander Wang løper nedover catwalken

VANT FRAM: Alexander Wang er et godt etablert navn i moteverdenen. I 2015 var han på Times liste over den mest innflytelsesrike menneskene i verden.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

Tyga og Kylie Kardashian på første rad

FØRSTE RAD: Musiker Tyga og TV-personlighet Kylie Jenner på første rad under Alexander Wangs motevisning i vinter.

Foto: Jamie McCarthy / Afp

Den amerikanske designeryndlingen Alexander Wang gjør sitt for å få bukt med de store mengdene piratkopier som flommer inn på klesmarkedet hver eneste år. Han har gått til sak mot 459 nettsider som tilbyr piratkopier av hans eget designmerke, Alexander Wang.

I dag skriver Vogue at Alexander Wang vant søksmålet og har rett på 90 millioner dollar, nærmere 740 millioner norske kroner, i erstatning.

Alexander Wang og Amy Schumer

KJENDISVENN: Alexander Wang sammen med komiker Amy Schumer.

Foto: Dimitrios Kambouris / Afp

Men det er lite trolig at den 32-årige designeren får summen han har krav på, ettersom det er nærmest umulig å spore opp eierne av nettbutikkene som distribuerer de piratkopierte klærne.

– Rettsvesenet tildeler store beløp i saker for å sette et eksempel, slik at andre blir avskrekket. Med andre ord, er det usannsynlig at Alexander Wang får 90 millioner dollar, sier en talsperson for merket til WWD.

Det er første gang Wang har gått til sak mot piratprodusenter, og klesmerket håper å skape en internasjonal presedens.

– Kreativiteten og originaliteten i vårt design er selve grunnlaget for bedriften vår, sier Dennis Wang, broren til designeren, som også er administrerende direktør for merket.

Støtter Apple i patentsak

modell som går nedover catwalken

HØST 2016: Alexander Wang er blant annet kjent for rene linjer, geometriske former og sporty stil. Her fra årets høstkolleksjon.

Foto: Brian Ach / Afp

Samtidig som Wang gjør det han kan for å beskytte sitt eget varemerke, støtter han også Apple i kampen om sitt. Denne uken skrev han, i tillegg til 110 andre designere, under på støttekampanje for teknologigigantens rettssak mot Samsung.

I likhet med designnavn som Paul Smith og Alber Elbaz har Alexander Wang skrevet under på et rettsdokument kalt «amicus brief», hvor personer og selskaper som ikke har direkte befatning med saken likevel kan gi sin støtte fordi de har sterke personlige interesser i saken, skriver britiske Vogue.

Designerne har interesse i saken fordi de frykter det vil bli lettere å kopiere patenter dersom Samsung vinner anken i den pågående saken med Apple.

En føderal domstol i USA bestemte i 2014 at Samsung måtte betale rundt 720 millioner kroner for brudd på to patenter knyttet til Iphone. Men Samsung anket dommen, og saken skal opp i retten igjen 11. oktober. Dersom Samsung vinner fram, kan Apple bli nødt til å betale tilbake en stor del av denne summen.

Kulturstrøm

 • Aurora i svært god form.

  Lekenheten og bruken av hele Auroras feilfrie vokalspekter gjør «Forgotten Love» til et mer definerende og fascinerende «comeback» enn forrige singel, mener P3s anmelder. Terningkast 5.

  Aurora
  Foto: Ketil Mosnes
 • Dansk nasjonalpoet er død

  Benny Andersen er i Norge er mest kjent for sitt samarbeid med sangeren Povl Dissing. Deres vise «Svantes lykkelige dag (om lidt er kaffen klar)» var en monsterhit i Norge. Benny Andersen fikk sitt folkelige gjennombrudd med diktsamlingen og platen Svantes viser i 1972. Han er en høyt elsket nasjonalskald, og utgivelsen av hans samlede dikt i 1998 slo alle rekorder for diktutgivelser. (NTB)

  Benny Andersen er død.
  Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix / NTB scanpix
 • Ariana Grande covret Aretha

  Popsanger Ariana Grande var gjest hos Jimmy Fallon og hans The Tonight Show torsdag, der hun fremførte Aretha Franklin-klassikeren «Natural Woman» for å hedre souldronningen som døde samme dag. Låta er skrevet av Carol King og Gerry Goffin, men ble udødeliggjort av versjonen til Aretha Franklin. Rolling Stone er ett av flere amerikanske musikkmagasiner som hyller fremføringen til Grande (som kom samme dag som hun gir ut sitt nye album «Sweetener».)