Klesdesigner vant søksmål på 90 millioner dollar

Men Alexander Wang kommer neppe til å se noe til pengene.

Alexander Wang løper nedover catwalken

VANT FRAM: Alexander Wang er et godt etablert navn i moteverdenen. I 2015 var han på Times liste over den mest innflytelsesrike menneskene i verden.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

Tyga og Kylie Kardashian på første rad

FØRSTE RAD: Musiker Tyga og TV-personlighet Kylie Jenner på første rad under Alexander Wangs motevisning i vinter.

Foto: Jamie McCarthy / Afp

Den amerikanske designeryndlingen Alexander Wang gjør sitt for å få bukt med de store mengdene piratkopier som flommer inn på klesmarkedet hver eneste år. Han har gått til sak mot 459 nettsider som tilbyr piratkopier av hans eget designmerke, Alexander Wang.

I dag skriver Vogue at Alexander Wang vant søksmålet og har rett på 90 millioner dollar, nærmere 740 millioner norske kroner, i erstatning.

Alexander Wang og Amy Schumer

KJENDISVENN: Alexander Wang sammen med komiker Amy Schumer.

Foto: Dimitrios Kambouris / Afp

Men det er lite trolig at den 32-årige designeren får summen han har krav på, ettersom det er nærmest umulig å spore opp eierne av nettbutikkene som distribuerer de piratkopierte klærne.

– Rettsvesenet tildeler store beløp i saker for å sette et eksempel, slik at andre blir avskrekket. Med andre ord, er det usannsynlig at Alexander Wang får 90 millioner dollar, sier en talsperson for merket til WWD.

Det er første gang Wang har gått til sak mot piratprodusenter, og klesmerket håper å skape en internasjonal presedens.

– Kreativiteten og originaliteten i vårt design er selve grunnlaget for bedriften vår, sier Dennis Wang, broren til designeren, som også er administrerende direktør for merket.

Støtter Apple i patentsak

modell som går nedover catwalken

HØST 2016: Alexander Wang er blant annet kjent for rene linjer, geometriske former og sporty stil. Her fra årets høstkolleksjon.

Foto: Brian Ach / Afp

Samtidig som Wang gjør det han kan for å beskytte sitt eget varemerke, støtter han også Apple i kampen om sitt. Denne uken skrev han, i tillegg til 110 andre designere, under på støttekampanje for teknologigigantens rettssak mot Samsung.

I likhet med designnavn som Paul Smith og Alber Elbaz har Alexander Wang skrevet under på et rettsdokument kalt «amicus brief», hvor personer og selskaper som ikke har direkte befatning med saken likevel kan gi sin støtte fordi de har sterke personlige interesser i saken, skriver britiske Vogue.

Designerne har interesse i saken fordi de frykter det vil bli lettere å kopiere patenter dersom Samsung vinner anken i den pågående saken med Apple.

En føderal domstol i USA bestemte i 2014 at Samsung måtte betale rundt 720 millioner kroner for brudd på to patenter knyttet til Iphone. Men Samsung anket dommen, og saken skal opp i retten igjen 11. oktober. Dersom Samsung vinner fram, kan Apple bli nødt til å betale tilbake en stor del av denne summen.

Kulturstrøm

 • Britene dropper folkets røst i MGP

  Storbritannia har ikke vunnet Eurovision Song Contest siden 1997. (Katrina and the Waves, bildet). Det er ti år siden de ble topp ti. Nå har BBC bestemt seg for å skrote ordningen med å la publikum stemme fram vinnerlåten. I stedet ber de plateselskapet BMG om å plukke ut både sang og artist til neste års finale i Rotterdam, skriver The Guardian

  Katrina and the Waves
  Foto: MICHAEL URBAN / REUTERS
 • Utsetter Schwittersutstilling

  Utstillinga med bilder av både Kurt Schwitters og sønnen Ernst Schwitters, som skulle åpne på Romsdalsmuseet torsdag 19.september er utsatt i ett år.
  Ifølge Schwitters-kjenner Karin Hellandsjø ble utstillingen stoppet av budsjettmessige årsaker. Nå jobbes det videre med å forberede en ny utstilling til neste år der Romsdalsmuseet henter inn bilder fra blant annet Sprengelmuseet i Hannover som er Kurt Schwitters hjemby i Tyskland.

 • Svenska Akademien i gang

  Etter flere år med skandaler er Svenska Akademien klar for å gyve løs på arbeidet med å bestemme hvem som skal vinne årets nobelpris i litteratur. For første gang på 30 år er Akademien nå fulltallig. På dagsordenen står blant annet høstens nobelpriser i litteratur. I år skal det kåres to vinnere, og Nobelkomiteen skal legge fram sin innstilling for Akademien 10. oktober (NTB).