Klesdesigner vant søksmål på 90 millioner dollar

Men Alexander Wang kommer neppe til å se noe til pengene.

Alexander Wang løper nedover catwalken

VANT FRAM: Alexander Wang er et godt etablert navn i moteverdenen. I 2015 var han på Times liste over den mest innflytelsesrike menneskene i verden.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

Tyga og Kylie Kardashian på første rad

FØRSTE RAD: Musiker Tyga og TV-personlighet Kylie Jenner på første rad under Alexander Wangs motevisning i vinter.

Foto: Jamie McCarthy / Afp

Den amerikanske designeryndlingen Alexander Wang gjør sitt for å få bukt med de store mengdene piratkopier som flommer inn på klesmarkedet hver eneste år. Han har gått til sak mot 459 nettsider som tilbyr piratkopier av hans eget designmerke, Alexander Wang.

I dag skriver Vogue at Alexander Wang vant søksmålet og har rett på 90 millioner dollar, nærmere 740 millioner norske kroner, i erstatning.

Alexander Wang og Amy Schumer

KJENDISVENN: Alexander Wang sammen med komiker Amy Schumer.

Foto: Dimitrios Kambouris / Afp

Men det er lite trolig at den 32-årige designeren får summen han har krav på, ettersom det er nærmest umulig å spore opp eierne av nettbutikkene som distribuerer de piratkopierte klærne.

– Rettsvesenet tildeler store beløp i saker for å sette et eksempel, slik at andre blir avskrekket. Med andre ord, er det usannsynlig at Alexander Wang får 90 millioner dollar, sier en talsperson for merket til WWD.

Det er første gang Wang har gått til sak mot piratprodusenter, og klesmerket håper å skape en internasjonal presedens.

– Kreativiteten og originaliteten i vårt design er selve grunnlaget for bedriften vår, sier Dennis Wang, broren til designeren, som også er administrerende direktør for merket.

Støtter Apple i patentsak

modell som går nedover catwalken

HØST 2016: Alexander Wang er blant annet kjent for rene linjer, geometriske former og sporty stil. Her fra årets høstkolleksjon.

Foto: Brian Ach / Afp

Samtidig som Wang gjør det han kan for å beskytte sitt eget varemerke, støtter han også Apple i kampen om sitt. Denne uken skrev han, i tillegg til 110 andre designere, under på støttekampanje for teknologigigantens rettssak mot Samsung.

I likhet med designnavn som Paul Smith og Alber Elbaz har Alexander Wang skrevet under på et rettsdokument kalt «amicus brief», hvor personer og selskaper som ikke har direkte befatning med saken likevel kan gi sin støtte fordi de har sterke personlige interesser i saken, skriver britiske Vogue.

Designerne har interesse i saken fordi de frykter det vil bli lettere å kopiere patenter dersom Samsung vinner anken i den pågående saken med Apple.

En føderal domstol i USA bestemte i 2014 at Samsung måtte betale rundt 720 millioner kroner for brudd på to patenter knyttet til Iphone. Men Samsung anket dommen, og saken skal opp i retten igjen 11. oktober. Dersom Samsung vinner fram, kan Apple bli nødt til å betale tilbake en stor del av denne summen.

Kulturstrøm

 • Legger ned nesten alle butikkene

  Platekompaniet tapte 55 millioner kroner de siste fem årene. Nå legges nesten alle butikkene ned. Kun tre får bestå. De siste ni årene har inntektene falt hvert eneste år. I fjor var salget 345 på millioner kroner, mot 657 millioner i toppåret 2009.

 • Til topps på bestselgerliste

  Få dager etter at Jo Nesbøs nyeste Harry Hole-krim «Kniv» ble lansert i Storbritannia, gikk den til topps på den britiske bestselgerlisten. Det melder NTB. – Det er veldig stas, sier Jo Nesbø i en kommentar. Det er ikke første gang Nesbø har gått rett hjem hos sine britiske lesere: I 2014 toppet han blant annet den generelle listen med «Politi».

  Jo Nesbø
  Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK
 • Turister rundstjålet på museer

  Flere turister ble frastjålet lommebøker og penger på Frammuseet og Kon-Tiki-museet i Oslo. Politiet ser etter tre gjerningsmenn. – Dette har skjedd inne, i områder hvor det ikke var overvåkingskameraer, sier oppdragsleder Håkon Nilsen til NTB.