Hopp til innhold

Klesdesigner vant søksmål på 90 millioner dollar

Men Alexander Wang kommer neppe til å se noe til pengene.

Alexander Wang løper nedover catwalken

VANT FRAM: Alexander Wang er et godt etablert navn i moteverdenen. I 2015 var han på Times liste over den mest innflytelsesrike menneskene i verden.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

Tyga og Kylie Kardashian på første rad

FØRSTE RAD: Musiker Tyga og TV-personlighet Kylie Jenner på første rad under Alexander Wangs motevisning i vinter.

Foto: Jamie McCarthy / Afp

Den amerikanske designeryndlingen Alexander Wang gjør sitt for å få bukt med de store mengdene piratkopier som flommer inn på klesmarkedet hver eneste år. Han har gått til sak mot 459 nettsider som tilbyr piratkopier av hans eget designmerke, Alexander Wang.

I dag skriver Vogue at Alexander Wang vant søksmålet og har rett på 90 millioner dollar, nærmere 740 millioner norske kroner, i erstatning.

Alexander Wang og Amy Schumer

KJENDISVENN: Alexander Wang sammen med komiker Amy Schumer.

Foto: Dimitrios Kambouris / Afp

Men det er lite trolig at den 32-årige designeren får summen han har krav på, ettersom det er nærmest umulig å spore opp eierne av nettbutikkene som distribuerer de piratkopierte klærne.

– Rettsvesenet tildeler store beløp i saker for å sette et eksempel, slik at andre blir avskrekket. Med andre ord, er det usannsynlig at Alexander Wang får 90 millioner dollar, sier en talsperson for merket til WWD.

Det er første gang Wang har gått til sak mot piratprodusenter, og klesmerket håper å skape en internasjonal presedens.

– Kreativiteten og originaliteten i vårt design er selve grunnlaget for bedriften vår, sier Dennis Wang, broren til designeren, som også er administrerende direktør for merket.

Støtter Apple i patentsak

modell som går nedover catwalken

HØST 2016: Alexander Wang er blant annet kjent for rene linjer, geometriske former og sporty stil. Her fra årets høstkolleksjon.

Foto: Brian Ach / Afp

Samtidig som Wang gjør det han kan for å beskytte sitt eget varemerke, støtter han også Apple i kampen om sitt. Denne uken skrev han, i tillegg til 110 andre designere, under på støttekampanje for teknologigigantens rettssak mot Samsung.

I likhet med designnavn som Paul Smith og Alber Elbaz har Alexander Wang skrevet under på et rettsdokument kalt «amicus brief», hvor personer og selskaper som ikke har direkte befatning med saken likevel kan gi sin støtte fordi de har sterke personlige interesser i saken, skriver britiske Vogue.

Designerne har interesse i saken fordi de frykter det vil bli lettere å kopiere patenter dersom Samsung vinner anken i den pågående saken med Apple.

En føderal domstol i USA bestemte i 2014 at Samsung måtte betale rundt 720 millioner kroner for brudd på to patenter knyttet til Iphone. Men Samsung anket dommen, og saken skal opp i retten igjen 11. oktober. Dersom Samsung vinner fram, kan Apple bli nødt til å betale tilbake en stor del av denne summen.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober