NRK Meny
Normal

Lise Davidsen vant Dronningens prestisjefulle sangkonkurranse

Sopranen Lise Davidsen gikk fredag kveld helt til topps i den prestisjetunge Dronning Sonjas Internasjonale Musikkonkurranse. – Jeg er beæret, sier Davidsen.

En konkurranse

SOPRAN: 28 år gamle Lise Davidsen fra Stokke i Vestfold vant i kveld den prestisjetunge Dronning Sonjas Internasjonale Musikkonkurranse.

Fredag kveld var det finale i Dronning Sonjas Internasjonale Musikkonkurranse ved Den Norske Opera & Ballett i Oslo. Der gikk den 28 år gamle lyriske sopranen Lise Davidsen fra Stokke i Vestfold av med seieren.

Dei fem finalistane

FINALISTER: I Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse var det fem finalister (f.v.): Yuriy Yurchuk (Baryton, Ukraina), Alexey Lavrov (Baryton, Russland), Elsa Dreisig (Sopran, Frankrike), Leon Kosavic (Baryton, Kroatia), og Lise Davidsen (Sopran, Norge).

Foto: Camilla Storvollen

Hun slo dermed Yuriy Yurchuk fra Ukraina, Alexey Lavrov fra Russland, Elsa Dreisig fra Frankrike og Leon Kosavic fra Kroatia, og blir den tredje norske vinneren i konkurransens historie.

– Jeg er beæret og veldig glad. Jeg føler også litt lettelse over å være ferdig med konkurranser for i år, sier Davidsen til NRK fredag kveld.

Musikkanmelder i NRK, Eystein Sandvik, sier det er stort å vinne konkurransen.

– Det er en stor prestasjon i seg selv, men vi må huske på at for Lise Davidsens del kommer det på toppen av Belvedere-konkurransen i Amsterdam og Operalia i London. En hel operaverden har fått med seg at Lise Davidsen har gjort omtrent rent bord i de tre konkurranser hun har deltatt på i sommer, sier Sandvik.

Davidsen vant tidligere i sommer hovedkonkurransen Operalia i London og kom på andreplass i Belvedere i Amsterdam.

– Sommeren har vært lang og veldig hard, men selvfølgelig også veldig positiv, sier Davidsen.

Viktig konkurranse

Musikkonkurransen er en av verdens ledende sangkonkurranser og arrangeres annethvert år i Oslo for sangere fra hele verden.

Lise Davidsen

PRIS: I Dronning Sonjas Internasjonale Musikkonkurranse fikk Lise Davidsen også prisen for beste framføring av norsk musikk.

Foto: Camilla Storvollen

Juryen bestod av operasjefer i Wien, Zürich og Berlin, pluss casting directors fra Glyndeborne i England og Metropolitan i New York.

– Det har blitt en svært viktig konkurranse, selv om den kanskje ligger et hakk under de aller viktigste, som BBC Singer of the World i Cardiff og Operalia, som Lise Davidsen vant tidligere i år.

​Springbrett

Sandvik mener denne seieren vil bidra til å gjøre Davidsen til et enda større navn innen operaverden.

– Seieren vil være et springbrett videre. I løpet av sommeren har Lise Davidsen gått fra å være et stort talent i skandinavisk sammenheng til å bli et navn som hele operaverden nå er oppmerksom på.

– Jeg har allerede fått gode tilbakemeldinger og begynner på mange måter et nytt kapittel, sier Davidsen etter fredagens seier.

Hun blir også sammenlignet med forbildet Kirsten Flagstad, som mange betrakter som en av verdens største sopraner. En rettferdig vurdering ifølge Sandvik.

– Det er en helt relevant sammenligning. I likhet med Flagstad har Lise Davidsen en stemme av eksepsjonell kraft og fylde. Hun har potensial til å bli en like fremragende Wagnersopran som Flagstad var i sine glansdager ved Metropolitan. Men hun er ennå ung, og det vil nok ta noen år før vi hører henne i de største og mest krevende Wagnerrollene, sier han.

Flere kulturnyheter