Malis største artister lager fredslåt

De største artistene i det krigsherjede Mali, deriblant Amadou & Miriam og Oumou Sangaré samarbeider for freden.

Oumou Sangaré på en scene i Portugal i 2007.

En av Malis gudbenådede stemmer, formidable Oumou Sangaré synger for fred sammen med rundt 40 av Malis beste artister. Her på en scene i Portugal i 2007.

Foto: Bunks / Wikimedia Commons

«Vi er av samme stamme» synger noen av Malis beste artister. Det gjør de for fred med låten «Mali Ko», som betyr« For Mali».

Som en respons til den pågående situasjonen i Mali har Fatoumata Diawara samlet over 40 av landets mest kjente musikere for å spille inn en video med en låt der de synger for fred.

Land kjent for sine artister

Det er et år siden militante islamister i Nord-Afrika angrep byer i Nord-Mali. I resten av verden var landet mest kjent som hjemmet til en rekke kjente artister. Mali har også vært et lysende eksempel på et afrikansk samfunn som fungerte og har hatt et fungerende demokrati i 20 år.

Etter gisselaksjonen i Algerie ser flere vestlige land med økende frykt på terrortrusselen fra islamister i det nordlige Afrika og lover støtte til de franske styrkene.

FNs høykommissær for flyktninger frykter at så mange som 700.000 mennesker i Mali kommer til å rømme fra hjemmene sine de nærmeste måneder på grunn av krigen mot islamistene nord i landet.

Kronprinsesse Mette Marit møter Toumani Diabate i Mali i april 2011 på et hiv-senter i Bamako. Foto Geirr Larsen.

Mette Marit møtte Toumani Diabate i Mali i 2011. Han er UNAIDS-ambassadør som kronprinsessen og spiller også i «Voices United for Mali».

Islamistene har forbudt musikk

Gruppen har kaldt seg «Voices United for Mali» og inkluderer mesterlige musikere som, blant andre Amadou and Mariam, Oumou Sangaré, Bassekou Kouyate, Vieux Farka Toure, Djelimady Tounkara, Toumani Diabaté, Khaira Arby, Kasse Mady Diabate, Baba Salah, Afel Bocoum, Tiken Jah, Amkoullel og Habib Koite.

At fredsaksjonen består av kun en låt er passende siden man har forbudt muskk i de områdene som kontrolleres av islamister.

Kulturstrøm

 • Dyvik Husby begraves 9. desember

  Hans-Erik Dyvik Husby begraves i Lillestrøm kirke på torsdag i neste uke. Husby døde 19. november, 49 år gammel.

  Seremonien foregår i Lillestrøm kirke 9. desember fra klokken 12, skriver Jølstad begravelsesbyrå i en pressemelding.

 • Vil ikke begrense NRK digitalt

  NRKs digitale tilbud påvirker ikke konkurransen til andre medier negativt, mener Medietilsynet, som ikke anbefaler digitale begrensninger for rikskringkasteren.

  Det kommer fram i Medietilsynets utredning om NRK, som de mandag overleverte til Kulturdepartementet.

  – Vår utredning viser også at NRKs digitale tilbud i nyhets- og aktualitetsmarkedet per i dag ikke påvirker konkurransen eller publikumstilbudet negativt, og da ser vi heller ingen grunn til å pålegge NRK digitale begrensninger, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

  Rapporten konkluderer med at konkurransepresset fra NRK overfor nasjonale medier har økt noe siden forrige analyse i 2018, og at NRK nå har byttet plass med Dagbladet som VGs nærmeste konkurrent.

  (NTB)