NRK Meny
Normal

Lag et perfekt pepperkakehus!

Vil du at pepperkakehuset ditt skal se vakkert ut og smake fantastisk, da får du oppskriften her!

Pepperkakehus - slottet i Oslo
Foto: Marit Andersen, Elverum

Pepperkakedeig

300 g smør

3 dl sirup

6 dl sukker

3 dl fløte

4 ts malt kanel

2 ts malt ingefær

3 ts malt nellik

1 ts malt sort pepper

5 ts natron

ca 16 dl hvetemel

Melisglasur:

500 g melis

2-3 eggehviter

noen dråper sitronsaft

Slik gjør du:

Pepperkaker
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX

 

Smelt smøret i en liten kasserolle. Tilsett sirup og rør sammen.

Avkjøl blandingen til lunken og ha den over i en stor bolle.

Tilsett sukker, fløte og krydder. Bland godt. Tilsett natron blandet med litt av melet.

Arbeid inn resten av melet. Deigen skal være litt løs. Pakk deigen godt inn i plast og la den ligge kjølig natten over.

Kna deigen godt og kjevle ut leiven til den er ca. 3 mm tykk. Skjær til hus eller stikk ut figurer. Stek pepperkakene ved 180 grader i ca. 8-10 minutter. Avkjøl på rist.

Montering av hus:

Lim sammen tak og vegger med smeltet sukker. Visp eggehvitene halvstive og tilsett melis. Visp det godt sammen til en klumpfri glasur og tilsett sitrondråper. Pynt huset etter ønske med melisglasur og rikelig med godterier. Dryss huset med melis helt til slutt.

Tips:

Legg hele leiven direkte på en silikonmatte (bakematte) eller bakepapir før du skjærer ut delene.

Hvis deigen flyter litt ut under steking kan du renskjære kakene mens de fortsatt er varme. Det er viktig at tak og vegger er rette for å få et stødig hus.

Bruk gelatinplater som vindusglass, fest disse med sukker eller melis på baksidenen av veggene før du setter sammen huset.

Gullvaffler kan deles og brukes som trappetrinn.

Huset kan settes sammen med melisglasur, men da tar det lenger tid før det stivner.

NB! Smeltet sukker er svært varmt og må ikke håndteres av barn.