NRK Meny
Normal

La deg inspirere av julen!

Gjør gjerne litt ekstra ut av årets beste måltid, nemlig frokosten 1. juledag. Lises juleinspirerte fingermat passer perfekt både til frokost og fest. Kos deg!

Pepperkake med Stilton
Foto: Pernille Wroldsen / NRK

Pepperkaker med Stilton

Server små pepperkaker med et lite stykke stilton eller annen blåmuggost. Pynt med f.eks litt pære, rosiner eller fiken kokt i gløgg.

Toast med spekeskinke og fruktsalsa

Kanapéer
Foto: Pernille Wroldsen / NRK

Du trenger:

12-15 stk.

4 tørkede fiken

8 tørkede aprikoser

4 ss balsamico

2 ss olivenolje

3 ss hakket frisk basilikum

salt og pepper

100 g kremost naturell

100 g god spekeskinke i tynne skiver

12-15 små toast, gjerne laget av baguette

Slik gjør du:

Skjær fiken og aprikoser i små biter. Bland olje og eddik og hell blandingen over frukten. La det trekke minst 30 minutter, krydre med salt og pepper og tilsett basilikum. Smør toastene med kremost. Legg på spekeskinke og topp med fruktsalsa.

Røkelakskrem

Laksekrem
Foto: Pernille Wroldsen / NRK

Dette trenger du:

200 g skivet røkelaks

2 ss hakket dill/gressløk

2 ss finhakket rødløk/sjalottløk

1/2 sitron

400 g kremost naturell

Melk

Salt, pepper og kajennepepper

Løyrom eller kaviar til pynt

Avokado i små terninger til pynt, kan sløyfes

Grissini eller toast til servering

Slik gjør du:

Rør opp osten med en skvett melk og sitronsaft. Hakk laksen smått og rør den inn i osten sammen med dill og rødløk. Smak til med pepper og/eller kajennepepper .

Fordel laksekremen i små glass og pynt med en liten skje kaviar, noen avokadoterninger og litt dill.

Server med grissini stående i glasset eller toast.

Små røsti med kaviar

Dette trenger du:

6 -8 mellomstore poteter

1 rødløk

2 dl creme fraiche

Ca 250 g rognekjeksrogn, lakserogn, løyrom eller kaviar

Salt og pepper

Smør og olje til steking

Gressløk eller dill til pynt

Slik gjør du:

Skrell potetene og riv dem grovt. OBS: Potetene må ikke ligge i vann, da forsvinner stivelsen som holder dem sammen. Klem ut vannet og krydre med salt og pepper. Stek minirøstiene gyldne på begge sider i en teflonpanne med smør og olje.

Server minirøstiene lune med rogn etter ønske og lommebok, creme fraiche og hakket eller skivet rødløk. Pynt med dill eller grssløk.

Sylte, eple og pepperrot

Kanapé med sylte
Foto: Pernille Wroldsen / NRK

Du trenger:

Sylte i tynne skiver

God eplemarmelade

Revet frisk pepperrot

Sterk sennep

Creme fraiche

Tynne skiver rødløk

Smak til creme fraiche med sennep.

Slik gjør du:

Legg litt sylte på små toast, brød el.l. Pynt med sennepskremen, eplemarmelade, litt frisk pepperrot og rødløk.