NRK Meny
Normal

Kygo får tidenes første Eksportpris

Eksportsuksessen Kygo får den nyopprettede Eksportprisen. Med prisen følger 100.000 kroner vinneren må gi videre.

Kygo

V FOR VICTORY: 2015 var året da det virkelig tok av for Kygo, alias Kyrre Gørvell-Dahll. I januar ble han Årets Spellemann 2015, og fredag ble han hedret med Eksportprisen for sin utenlandssuksess.

Foto: Jason Koerner / Afp

Fredag delte kulturminister Linda Hofstad Helleland ut Eksportprisen 2015, den aller første i sitt slag.

Årets pris går til det unge stjerneskuddet Kyrre Gørvell-Dahll, bedre kjent under artistnavnet Kygo. 24-åringen fra Fana i Bergen har i løpet av de siste to årene gått fra å være en ukjent gutteromsprodusent til å opptre verden rundt.

Prisen ble delt ut på utestedet Gaasa i Oslo i dag. Kygo syns det var en stor ære å få prisen.

– Det er veldig gøy. Jeg setter pris på å vinne alle priser, men dette er gøy. Det er første gang den blir utdelt, så det er en stor ære, sier han til NRK.

Hvorfor det?

– Det handler om å få musikk ut av Norge. Jeg har jo satset internasjonalt det siste året, og det har funket, så det er veldig gøy å få en pris for det, sier han.

– Det er svært fortjent at Kygo får årets pris med den store internasjonale suksessen han har hatt i 2015, sa kulturministeren da prisen ble delt ut.

– Musikk er en eksportvare

Selv om Kygo er tidenes første vinner av Eksportprisen ser han likevel på seg selv som en eksportvare for norsk musikk.

– Jeg tenker mer at jeg gjør det jeg elsker å gjøre og ikke så mye på om jeg er en eksportvare, men musikk i seg selv er en eksportvare. Norsk musikk gjør det godt for tiden og klarer vi fortsette i det sporet så kan musikk absolutt bli en eksportvare, sier Kygo.

Hans virkelige internasjonale gjennombrudd kom i 2015, og i januar i år la han kronen på verket da han ble kåret til Årets Spellemann.

Pris og stipend

Eksportprisen er et samarbeid mellom Spellemann og eksportorganisasjonen Music Norway, og skal hedre artister som har bidratt til å fremme norsk musikkeksport.

Med prisen følger et stipend på 100.000 kroner fra Kulturdepartementet, som vinneren skal gi videre til «et miljø som har vært og er betydningsfullt i arbeidet med å heve kompetansen i det lokale musikkmiljøet til prisvinneren.»

Ifølge Music Norway har Kygo valgt å gi pengene til BRAK, et kompetansesenter for alle som driver med musikk i Hordaland og Sogn og Fjordane.

– Stor ære til Kygo for at han er villig til å dele nettverk og kompetanse med oss. Med dette stipendet skal Brak sammen med Kygo lage et eget program for at flere kan få muligheten til å satse videre, sa daglig leder ved BRAK Karen Sofie Sørensen.

De andre nominerte til årets Eksportpris var Vilde Frang, Madcon, Einar Selvik og Ina Wroldsen.

Kulturstrøm

 • Vakkert med Susanna

  Lyst til å høre noe fint? Sjekk denne videoen med Susanna Wallumrød og hennes band, live i NRK Radio. Musikken er fra hennes nye plate «Go Dig My Grave». Plata fikk strålende anmeldelser da den kom i vinter.

 • Bekreftet som ny Bond-regissør

  – Vi er glade for å kunngjøre at den eksepsjonelt talentfulle Danny Boyle vil lede Daniel Craig i sin femte film som James Bond, sier Michael G Wilson og Barbara Broccoli fra EON Productions i en uttalelse til The Guardian. Boyle har tidligere vunnet en Oscar for filmen «Slumdog Millionaire».

  Video Filmbonanza; - Dette er ikke en horrorfilm
  Foto: Nyhetsspiller
 • Vil følge med bokbransjens kanaler

  Kulturminister Trine Skei Grande mener det er viktig å følge mer med på utviklingen av bokbransjens salgskanaler fremover. Hun er kritisk til at forlaget Cappelen Damm har en overvekt av egne boktitler i tre av sine salgskanaler, deriblant Storytel med 80 prosent av boktitler fra samme forlag, skriver Klassekampen. I en e-post til avisen skriver hun at bokbransjen ikke bare skal ha rettigheter, men også plikter.

  Trine Skei Grande
  Foto: Anne Liv Ekroll / NRK