Hopp til innhold

Nytt musikkstipend skal hedre norske artister med utenlandssuksess

Music Norway og Spellemann får 100 000 kroner årlig i støtte fra kulturministeren til nytt musikkstipend.

Aurora, Nico & Vinz og Kygo

SUKSESSER: Aurora Aksnes, Nico & Vinz og Kygo er noen av artistene våre som har hatt stor suksess i utlandet den siste tiden. Eksportprisen ønsker å hedre slike artister.

Foto: Rashid Akrim / NTB scanpix/NRK P3

Etterspørselen av norske artister og opphavsmenn i utlandet øker og i 2014 genererte dette 223 millioner kroner tilbake til Norge, i tillegg til å profilere oss som musikkleverandør.

Kulturminister Linda Cathrine Hofstad Helleland (H)

GIR MIDLER: Kulturminister Linda Hofstad Helleland og Kulturdepartementet skal bidra med 100 000 kroner til den som vinner stipendet.

Foto: Thomas Haugersveen / SMK

Kygo, Aurora Aksnes og Nico & Vinz er noen norske artister som i løpet av fjoråret opplevde stor suksess i utlandet. Nå ønsker norsk musikkbransje å hedre slike artister og låtskrivere.

Music Norway og Spellemann har nå etablert «Eksportprisen», som har som mål å hedre de som fremmer norsk musikkeksport.

– Vi har allerede solide merkevarer i både artister og låtskrivere, og med dette stipendet håper jeg å bidra til at norsk musikk kan bli en sterk eksportvare også i kommende generasjon, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland.

Vinneren vil i tillegg til å bli tildelt et trofé fra Spellemann, også bli tildelt stipendet «Det var her det begynte» på 100 000 kroner gitt av Kulturdepartementet.

Pengene skal vinneren gi videre til en viktig kilde som la forutsetningene og utgjorde et miljø og bidro til å skape muligheten for prisvinneren til å skape musikk, og som motiverte han, hun eller dem til videre musikalsk utvikling.

– Planlagt lenge

Kathrine Synnes Finnskog

– BETIMELIG: Kathrine Synnes Finnskog er direktør i Music Norway og har sammen med Spellemann etablert «Eksportprisen».

Foto: ILJA C. HENDEL FOTOGRAF/ / © Ilja C. Hendel
Styreleder i Spellemannprisen, Marte Thorsby

DISKUTERT LENGE: Styreleder i Spellemannprisen Marte Thorsby sier de lenge har diskutert å få på plass en slik pris.

Foto: Tommy Normann

– Det er betimelig å få på plass en eksportpris, akkurat når norsk musikkeksport står på terskelen til å øke både salg, omdømme og ikke minst selvtillit i en ung, norsk musikkbransje, sier direktør i Music Norway, Kathrine Synnes Finnskog.

– Spellemann har lenge diskutert opprettelsen av en eksportpris på fast basis, og gleder seg nå over å kunne innføre denne i samarbeid med Music Norway, sier styreleder i Spellemann, Marte Thorsby.

Thorsby sier videre at målet er å løfte frem suksesshistoriene til inspirasjon for andre som ønsker å satse internasjonalt.

– Eksportprisen ønsker å sette fokus på og anerkjenne alt det arbeidet som nå legges ned for å jobbe frem flere suksesshistorier med norske artister i utlandet. Å ha kulturministeren med på laget understreker hvor viktig dette er for norsk musikkliv, sier hun.

Vinneren presenteres i mai

Vinneren av den første Eksportprisen vil annonseres i mai etter at juryen har gjort sine vurderinger. Selve prisen vil markeres i sommer i forbindelse med Music Norways årlige sommerfest.

Hvem som skal sitte i juryen er foreløpig ikke klart, men Synnes Finnskog forteller at arbeidet er godt i gang med å finne en god sammensetning av fagpersoner som kan gjøre gode faglige vurderinger.

For å bli vurdert til prisen må kandidaten være norsk statsborger eller være fast bosatt i Norge. Om det gjelder en gruppe, må minst halvparten av medlemmene være norske eller fast bosatt i Norge.

Kulturstrøm