NRK Meny
Normal

Kunst til fem millioner på avveie

Nærmere 200 offentlig innkjøpte kunstverk er sporløst forsvunnet. – Det er en hån mot både kunstnerne og skattebetalerne, mener kunstekspert.

Nærmere 200 kunstverk i statens eie er forsvunnet - uten at Koro som forvalter kunsten vet hvor den er blitt av.

Se Dagsrevyens reportasje om offentlig kunst som forsvinner.

Svein Bjørkås

Direktør i Koro, Svein Bjørkås, mener at mye av kunsten kan være tapt for alltid.

Foto: MIC

Statens fagorgan for kunst i offentlige rom (KORO) fordeler årlig rundt 40 millioner kroner til offentlig utsmykning. Men nå viser det seg at innkjøpt kunst for flere millioner rett og slett er forsvunnet.

NRK har fått tilgang til en liste som viser at hele 187 kunstverk i offentlig eie er borte. Dette er kunst som er kjøpt inn de siste fire tiårene, og som er forvaltet av KORO for staten.

– Vi må nok regne med at ganske mye av dette er reelt forsvunnet. Men vi kommer til å følge med og se hva vi kan klare å spore opp, sier direktør i KORO, Svein Bjørkås, til NRK.

Kunst til fem millioner

Den savnede kunsten omfatter alt fra rimelige grafiske trykk, til statuer kjøpt for over 500.000 kroner.

Kunsthandler Hans Richard Elgheim anslår at den savnede kunsten har en samlet verdi på opp mot fem millioner kroner.

Han er forferdet over at staten lar viktig kunst komme på avveie.

– Det er en hån mot kunstnerne og et hån mot skattebetalerne. Det viser en suveren forakt for det faktum at kunst også er verdigjenstander. Inntil man får orden på forvaltningen, er det ingen vits å kjøpe ny kunst, sier Elgheim til NRK.

Hans Richard Elgheim

Kunsthandler Hans Richard Elgheim mener at staten bør stanse all kjøp av kunst til forvaltningen blir bedre.

Skal evaluere KORO

Kulturdepartementet varsler nå en gjennomgang av KORO og kunstforvaltningen.

Knut Olav Åmås

Statssekretær i Kulturdepartementet Knut Olav Åmås (H) mener det er alvorlig at offentlig innkjøpt kunst er forsvunnet.

Foto: Ilja C. Hendel

– Det er en alvorlig situasjon, og vitner om en holdning til offentlig eid kunst som vi ikke kan være bekjente av. Det handler om respekt for kunsten og kunstnerne, sier statssekretær i Kulturdepartementet, Knut Olav Åmås, til NRK.

Han er derimot ikke enig i at alle kunstkjøp bør stanses inntil en evaluering av ordningen er på plass.

– Det ville være en dramatisk konklusjon. Men vi skal jobbe så raskt vi kan med dette. Vi skal se på hvordan kunst kan tas bedre vare på der den er. Noe må gjøres, helt klart. Dette er en alvorlig sak, sier han til NRK.

Kunstner Bjørn Ransve har opplevd at offentlig innkjøpt kunst han har laget, er blitt ødelagt, tatt ned eller blitt forsvunnet. Hele syv av de 187 verkene som nå er forsvunnet, er signert Ransve.

– Det er ikke bra, sier Ransve til NRK.

– Kunstnere som sier ja til utsmykninger bør ikke se kunsten som noe som har evig liv.

Kulturstrøm

 • Birgitta Oftestad til finalen

  Da juryen plukket ut de seks finalistene som skulle gå videre til finalen i Eurovision Young Musicians, la de stor vekt på de unge musikernes evne til å kommunisere musikken. Norske Birgitta Oftestad var en av de seks som traff juyren sterkest med sitt musikalske budskap, og er videre til finalen som finner sted torsdag 23.08 i Edinburgh.

  Birgitta Elisa Oftestad til finalen i Eurovision Young Musician
  Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK
 • Uvær skaper problem for festival

  Sterk vind gjør at en av scenene til Parkenfestivalen i Bodø kan falle sammen. Politiet har sperret av et område og evakuert to hus. Beboerne er innlosjert på hotell. Festivalen startet fredag, og søndag ble scenen rigget ned.

 • Kjemper om finaleplass

  Cellist Birgitta Elisa Oftestad (16) representerer Norge i solistkonkurransen Eurovision Young Musicians, som i år finner sted i Edinburgh. I kveld kjemper hun om en av seks finaleplasser i den prestisjefylte konkurransen. Se semifinalen her, på NRK2 torsdag 23.08. kl. 20.00, eller hør den på NRK Klassisk.

  Birgitta Elise Oftestad i Eurovision Young Musician 2018
  Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK