Hopp til innhold

Norske kommuner aner ikke hvilken kunst de har på veggene

Svært få har peiling på hvilken kunst som henger på veggene i kommunale bygg. I noen kommuner er kunsten stuet vekk i små kott på rådhuset. – Vi snakker om store verdier, både kulturelt, kunsthistorisk og økonomisk, sier KORO.

Svært få norske kommuner vet hvilken kunst som henger på veggene i kommunale bygg.

TV: Varaordfører Trond Millerjord viser frem et maleri av Narvik-kunstneren Johan Løholt. Fire av fem kommuner har ingen oversikt over hva som henger av kunst i kommunale bygg.

Fire av fem kommuner har ikke oversikt over kunsten de eier og som henger rundt om i kommunale bygg.

Det kommer frem i en spørreundersøkelse gjort av NRK.

NRK har tidligere omtalt en sak der et verdifullt kunstverk av maleren Bjørn Carlsen sannsynligvis ble kastet i forbindelse med at en Oslo-skole ble pusset opp.

Stuet vekk i et kott på rådhuset

Svein Bjørkås, KORO

Direktør for KORO, Svein Bjørkås er redd vi risikerer at kunst kan bli borte, ved ikke å ha oversikt over hva vi har.

Foto: NRK

I Hammerfest bekrefter man at det ikke finnes noen som helst registrering av kommunal kunst. Det finnes sågar kunstskatter stuet vekk i kott på Rådhuset.

– Da vi renoverte rådhuset måtte alt av kunst ut. I ettertid har noe av kunsten havnet der, innrømmer kultursjef i Hammerfest kommune, Gerd Hagen overfor NRK.

Ingen Munch i Hammerfest

Kultursjefen vil likevel ikke være på at det er en total fallitt hva angår oppbevaring av kommunens kunstskatter.

– Vi har en viss oversikt over de forskjellige samlingene og hvor de befinner seg, og til dels også hva vi har av kunst som er donert, gitt i gave til eller kjøpt opp av Hammerfest kommune, sier hun.

Hun erkjenner samtidig at samlingen kan inneholde verdifulle bilder som de ikke helt har oversikten over.

– Men, vi har kontroll på det meste, og vet at det i alle fall ikke ligger noe Munch her, sier Hagen.

Det er lagt det inn som en oppgave i kulturplanen å registrere all kunst, men som i mange andre kommuner har kunst aldri har vært noe prioritert område i Hammerfest kommune.

– Det har rett og slett ikke vært kompetanse til å se at slikt burde vært gjort tidligere, sier hun.

Tror betydelige verdier står på spill

Hammerfest kommune er ikke alene om å mangle oversikt over kommunal kunst. Over 200 norske kommuner svarte på undersøkelsen, som blant annet stilte spørsmålet: «Har kommunen et oppdatert register over kunst eid av kommunen?»

78,7 prosent svarte nei.

KORO tror nå betydelige verdier står på spill.

– Vi snakker om store verdier, både kulturelt, kunsthistorisk og økonomisk, sier direktør for KORO, Svein Bjørkås til NRK.

Han tror vi risikerer at kunst kan bli borte.

– At den blir rappet eller forsvinner på urettmessig måte. Det er jo ikke morsomt, sier han.

Mangler økonomiske ressurser

I tillegg til ikke å vite hvilken kunst de har på veggene, opplever kommunene heller ikke at de har de økonomiske ressursene som trengs for å ta vare på kunsten. På spørsmålet:« I hvilken grad opplever du at kommunen har de økonomiske ressursene som trengs for å ta vare på kunsten?» svarte 19,3 prosent: I svært liten grad. Hele 55,6 prosent svarte: I liten grad.

Nå tar varaordføreren i Narvik affære.

– Vi ønsker å fokusere på og ta vare på kunsten som Narviks befolkning er eiere av. Det er ikke snakk om penger, men verdier for den etterkommende slekt. Det er Narvik kommunes historie som henger på veggene i hele rådhuset, sier varaordfører i Narvik Trond Millerjord.

70 prosent av dem som svarte mente også at de i liten eller svært liten grad opplevde at kommunen har den kompetansen som trengs for å ta vare på kunsten.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)