Hopp til innhold

– Kjenner stanken av frykt

Reaksjonene lar ikke vente på seg etter at den danske avisen Politiken beklager at de såret muslimer da de trykket de omstridte Muhammed-tegningene i 2008.

Video nsps_upload_2010_2_26_12_35_1_2485.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Per Edgar Kokkvold er kritisk til Politikens unnskyldning.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund mener Politikens avgjørelse er «mildest sagt merkverdig». Han sier til NRK at unnskyldningen er en bekymringsfull innskrenkning av ytringsfriheten.

– Jeg tror at de som ønsker å terrorisere Jyllands-Posten og andre som krenker profeten Muhammed, allerede kjenner stanken av vår frykt, sier Kokkvold.

Han tror ikke at Politikens mening bak unnskyldningen vil bli oppfattet slik avisen ønsker.

– De sier det er en del av en dialog, men disse kreftene som man står imot her, er ikke folk som er opptatt av dialog. Og for meg er dette et bittelite München, hvor man tror man kommer en aggressor i møte, mens aggressor i virkeligheten tar dette som en invitasjon til nye trusler, for å si det mildt.

I 1938 trodde den britiske statsministeren Chamberlain at han hadde sikret fred etter å ha fått Hitler til å undertegne München-avtalen som skulle sikre ”fred i vår tid”. Knapt et år senere var de to landene i krig med hverandre.

– En sørgelig dag

Kurt Westergaard

Kurt Westergaard fordømmer Politikens unnskyldning.

Foto: Preben Hupfeld / Scanpix/AFP

Kurt Westergaard som står for den mest omstridte av karikaturene, og som selv er blitt utsatt for drapsforsøk som følge av publiseringen, kaller unnskyldningen et knefall for islamisme.

– Politiken gir avkall på ytringsfriheten. I Danmark har vi noen spilleregler som vi ikke vil gi avkall på, nemlig ytringsfriheten, sier Westergaard til avisen Berlingske Tidende .

Han tror at frykt for terrorisme er årsaken til at Politiken nå beklager at deres trykking av tegningene har krenket muslimer i Danmark og andre steder i verden.

Redaktøren i Jyllands-Posten, avisen som var den første til å trykke karikaturene i 2005 , kaller dagen i dag for en sørgelig dag for dansk presse.

– Det er sørgelig at Politiken svikter solidariteten blant de danske aviser som står overfor en rettssak, sier Jørn Mikkelsen til Jyllands-Posten .

– Et forlik

Politiken og ti andre aviser har mottatt trusler om søksmål fra Faisal Yamani, advokaten til åtte muslimske organisasjoner som samlet representerer 94.923 etterkommere av profeten Muhammed. Politiken kaller fredagens beklagelse for et forlik med Muhammeds etterfølgere.

– Jeg skjønner godt at Jyllands-Posten og de andre avisene som er stevnet av profetens etterkommere reagerer med å si at dette er nedslående, sier Kokkvold.

Han gir Westergaard rett i at det er frykt som driver avisen. Han tror avisen er redd for å ende opp som en festning slik som Jyllands-Posten.

Sterk politisk støtte

Vebjørn Selbekk

Redaktør Vebjørn Selbekk måtte beklage at publiseringen av tegningene såret muslimer i 2006.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Kokkvold sammenligner unnskyldningen avisen kommer med, med den redaktør Vebjørn Selbekk i Magazinet kom med i Norge i 2006. Han beklaget ikke at han trykket tegningene, men beklaget at han krenket muslimer gjennom publiseringen .

– Men han ble tvunget til det av en norsk regjering etter å ha blitt gjort til en slags folkefiende. I Danmark er det det motsatte, det er ingen som tvinger noen til noe.

Partileder for de danske sosialdemokratene, Helle Thorning-Schmidt, mener at temaet er så følsomt at Politiken burde latt være å inngå forliket fordi det, ifølge henne, ikke kan tolkes på noen annen måte enn at det er en delvis unnskyldning.

– Jeg synes det er helt feil å si unnskyld, man kan ikke inngå kompromiss om ytringsfriheten og jeg synes det Politiken har gjort er helt vanvittig, sier Thoning-Helle til Danmarks Radio .

Store deler av det politiske Danmark stiller seg kritiske til unnskyldningen. Kun partilederen for partiet Radikale avviser at unnskyldningen rokker ved dansk ytringsfrihet.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters