Hopp til innhold

Kunstneren Lars Vilks døde i trafikkulykke med sivil politibil i Sverige

Den svenske Muhammed-tegneren Lars Vilks og to livvakter døde da en sivil politibil kolliderte med en lastebil på en motorvei i Sverige søndag. Alt tyder på at det var en ulykke, sier svensk politi.

E4 i Sverige mandag 4. oktober 2021. Politiet sperrer av et enda større område etter dødsulykken søndag hvor både Lars Vilks og to politifolk døde.

OMFATTENDE ETTERFORSKNING: Mandag formiddag stenger politiet av et enda større område på E4 ved Markaryd i Småland. Kriminalteknikere saumfarer stedet for å finne ut årsaken til frontkollisjonen der tre mennesker ble drept.

Foto: Kajsa Oscarsson / SVT

– Det har vært et tøft arbeid for redningstjenesten på ulykkesplassen, og arbeidet fortsatt ikke ferdig, det sier Carina Persson regionspolitisjef i region sør i Sverige.

Kriminalteknikere jobber mandag på plassen. Det pågår en omfattende etterforskning.

– Vi vil absolutt utelukke at det var en ytre påvirkning som førte til ulykken, sier Stefan Sintéus leder for livvaktgruppen som hadde ansvaret for sikkerheten til Lars Vilks.

– Det finnes ingenting som tyder på at det skulle være tilfelle, men vi vil likevel kunne stenge den døren i etterforskningen, sier Sintéus.

– Vi forhører vitner og ser på muligheten for at det kan ha vært en eksplosjon eller lignende, sier han.

Livvaktbiler har punkteringsfrie dekk, men politiet vil likevel granske om det kan ha vært en dekkeksplosjon.

Etterforskningen vil fortsette i lang tid fremover, særlig den tekniske delen.

I alt tre personer mistet livet da en sivil politibil kolliderte med en lastebil på E4 utenfor Markaryd i Småland i Sverige. Ulykken skjedde ved 15.30-tiden søndag ettermiddag.

To av de omkomne var politibetjenter fra livvakt-gruppa i region sød, opplyste politiet i en uttalelse søndag kveld. Noe senere ble det kjent at den svenske kunstneren Lars Vilks var blant de omkomne.

Lars Vilks

Den svenske kunstneren Lars Vilks (75) mistet livet i en trafikkulykke i Sverige søndag ettermiddag.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Det ble bekreftet av samboeren til Vilks overfor Dagens Nyheter.

Vilks er mest kjent for å ha tegnet den islamske profeten Muhammed som en hund. Tegningen fra 2007 førte til at Vilks ble utsatt for drapsforsøk og fikk politibeskyttelse.

Vilks ble utsatt for et terrorangrep i København i 2015. Da ble en mann drept og tre politifolk såret under skyting mot et debattmøte om ytringsfrihet på kulturhuset «Krudttønden» i København, der Vilks deltok. Politiet mente angrepet var et attentat rettet mot Vilks.

Den svenske Muhammed-tegneren og to livvakter døde da en sivil politibil kolliderte med en lastebil på en motorvei i Sverige.

– Tyder på ulykke

Politiet bekrefter opplysninger som har vært ute i svenske medier om at bilen Vilks satt i ha kom over i motsatt kjørefelt, på feil side av midtdeleren som skiller kjøreretningene på motorveien E4. Bilen skal deretter ha blitt sittende fast under lastebilen, der den tok fyr.

Politiet vet ikke hvorfor bilen kom over i feil kjørebane. Men livvaktbilene som svensk politi bruker er særlig tunge med en vekt på rundt 4 tonn, og sjåførene har derfor særlig opplæring i å kjøre dem, forteller Sintéus.

– Men dette kan forklare hvordan bilen kunne kjøre gjennom midtdeleren på veien, fordi bilen er så tung, sier han.

De to politibetjentene i bilen var spesialutdannede livvakter og hadde jobbet med å beskytte Vilks i mange år.

Expressen skriver at bilen Vilks satt i ble ledsaget av en følgebil. Tjenestemenn i følgebilen skal ha vært de første til å avgi forklaring på stedet.

– De har ikke sett selve hendelsen, men de kom like etterpå, sier Sintéus.

– Den informasjonen jeg har nå tyder på at det er snakk om en ulykke. Men det er tidlig i etterforskningen, sier Anders Jakobsson, sjef for Särskilda åklagarkammaren.

Enheten innen den svenske påtalemyndigheten tilsvarer Spesialenheten i Norge, og blir rutinemessig koblet på når det er polititjenestemenn involvert.

Bilder fra ulykkesstedet viser at det brant kraftig etter ulykken. E4 var stengt i flere timer i etterkant, ifølge SVT.

Intervju med Lars Vilks på hemmelig sted, 2015.

I 2015 intervjuet NRK Lars Vilks på et hemmelig sted, etter angrepet mot kulturhuset «Krudttønden» i København.

Sorg i Sverige

Politiet tar dødsfallet til Lars Vilks og de to kollegene svært tungt, og de har mottatt kondolanser fra hele Sverige, forteller Carina Persson.

– Over hele landet flagger vi dag på halv stang, utenfor alle politistasjoner. Og klokken 12 i dag gjennomføres et stille minutt for å hedre de omkomne.

Det er satt i gang et omfattende krisestøttearbeid innad i politiet, for kolleger og sogså for alle andre berørte.

– Det er med forferdelse og stor sorg at jeg tar imot beskjeden om at våre to kolleger og personen vi beskyttet omkom, sa rikspolitisjef Anders Thornberg i en uttalelse søndag.

Føreren av lastebilen, en 45-åring, ble alvorlig skadet i ulykken. Han ble fraktet til sykehus med ambulansehelikopter. Det er foreløpig ingenting som tyder på at noen andre skal være innblandet.

Underviste i Bergen

I tillegg til Muhammed-tegningene, er Vilks også kjent for drivved-skulpturen Nimis, som står i naturreservatet Kullaberg. Kunstverket, som ble påbegynt i 1980, var omstridt fordi det ble satt opp uten byggetillatelse.

Kunstverket er ennå ikke ferdigstilt. Vilks erklærte området det står på for en selvstendig stat, kalt Ladonia.

Fra 1997 til 2003 var Vilks professor ved Kunsthøgskolen i Bergen, skriver NTB.

Al Qaida utlovet dusør

Sommeren 2007 skulle Vilks stille ut tegninger av den islamske profeten Muhammed som hund. Tegningene ble refusert, men en av dem ble publisert i avisen Nerikes Allehanda.

Tegningen ble nektet vist på andre utstillinger, blant annet i Moderna Museet i Stockholm.

Etter Muhammed-tegningen i 2007 utlovet Al Qaida en dusør på 100.000 dollar til den som tok livet av Vilks.

Vilks kom uskadd fra terrorangrepet i København i 2015, men den danske dokumentarfilmskaperen Finn Nørgaard ble skutt og drept.

Senere samme kveld drepte gjerningsmannen Omar el-Hussein sikkerhetsvakten Dan Uzan (37) utenfor synagogen i Krystalgade. Drapsmannen ble senere skutt og drept av politiet.

Politisperring i København etter skyting utenfor Lars Vilks-møte

I 2015 ble en person drept og tre personer såret under skyting mot et debattmøte på kulturhuset «Krudttønden» i København. Politiet mener angrepet var rettet mot Vilks.

Foto: Danmarks Radio